Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Coronavirus tóch in lab Wuhan ontstaan? Trump zegt bewijs te hebben

Het onstaan van het coronavirus is nog steeds een raadsel. Althans: tot nu. Trump zegt namelijk bewijs te hebben dat het virus tóch uit een lab in Wuhan komt.

Trump: 'Bewijs voor onstaan coronavirus in lab Wuhan'

Wuhan

Over het ontstaan van het coronavirus bestaan de diverse (complot)theorieën. Zo zou het afkomstig zijn van een vleermuis, door mensenhanden zijn gemaakt, per ongeluk ontsnapt zijn uit een laboratorium, of juist expres verspreid, wat dan in de jaren 80 alweer voorspeld zou zijn.

Tot dusver lijken twee scenario's het meest aannemelijk: het komt van een markt in Wuhan waar wilde dieren werden verkocht, en het virus is daar van dier op mens overgesprongen. Of het komt uit het laboratorium van een virologisch instituut in Wuhan. Echter is er voor beide scenario's onvoldoende bewijs. Tot nu, als we president Trump mogen geloven.

Onderzoek

Tijdens zijn persconferentie van vannacht liet Trump weten dat hij 'er vrijwel zeker van is dat het virus uit het lab in Wuhan komt, dankzij recent nieuw bewijs.' Wat dat bewijs precies is kon hij niet zeggen, aangezien het onderdeel is van een nog lopend onderzoek van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

China ontkent dit uiteraard in alle toonaarden en blijft volhouden dat het virus toch echt op de wilde dieren-markt is ontstaan. Al twijfelen internationale experts aan dat  verhaal, omdat ook daar onvoldoende bewijs voor is. Daarom dringen zowel de VS, Australië als de Europese Unie aan op een onafhankelijk onderzoek. Maar dat wil China niet.

Dat land weigert leden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) toe te laten tot hun onderzoek naar de herkomst van het virus. De WHO-medewerkers krijgen geen toegang tot het land en China wil het onderzoek in eigen hand houden. Zij zijn van mening dat een internationaal onderzoek niet objectief zal zijn en die 'vooroordelen' in hun nadeel zullen werken. 

Dreigen en prijzen

Deze houding levert hen internationaal veel kritiek op. Vooral Australië vindt de weigering van China ongehoord, aangezien het volgens hen 'volkomen redelijk is dat een virus dat internationaal zoveel mensenlevens heeft gekost en wereldeconomieën heeft platgelegd, ook internationaal onderzocht wordt'. China dreigde Australië daardoor met sancties, maar het land weigert hun kritiek in te trekken.

In tegenstelling tot Australië kan Nederland rekenen op lof in plaats van dreiging. De Chinese ambassadeur in Nederland heeft besloten tot een charme-offensief en plaatste een paginagrote advertentie in het Financieele Dagblad waarin hij en zijn collega's applaudisseren voor de Nederlandse inzet en aanpak, en het Nederlandse volk vragen Trumps 'laboratorium-geruchten' niet te geloven.