Door: Marco van Nugteren Fotografie: iStock
Algemeen

Indiase vrouw loopt om bizarre reden pensioen mis

Een 65-jarige vrouw uit India heeft om een bizarre wijze reden enkele maanden geen pensioen gekregen. Ze moest een vingerafdruk laten zetten om deze toelage te ontvangen, maar dat was voor de vrouw nogal moeilijk. Ze heeft geen vingers.

Ook moest ze een irisscan laten maken, maar dat ging ook al niet. Ze is blind.

De vrouw lijdt aan lepra, een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de leprabacterie en wordt overgebracht door hoesten of niezen. De bacterie tast de zenuwen aan, met als gevolg dat er verlammingen kunnen ontstaan en handen en voeten gevoelloos raken. Ook blindheid behoort tot de mogelijke gevolgen.

Sajida Begum, zoals de vrouw heet, ontving een brief waarin stond dat ze welgeteld één week de tijd kreeg om de papieren rompslomp voor het ontvangen van haar pensioen in orde te maken. Maar vanwege haar ziekte kon zij niet aan de gestelde eisen voldoen om een vingerafdruk te zetten en een irisscan te laten maken. Het gevolg daarvan was dat ze geen pensioen kreeg.

Ophef

De zaak leidde in India tot veel ophef. Zo veel ophef dat de dokter uiteindelijk zijn vingerafdruk gaf, waardoor de bejaarde vrouw haar toelage alsnog ontvangt.

Dat neemt niet weg dat de vrouw vier maanden lang geen pensioen kreeg. Daardoor liep ze een bedrag van ongeveer 1000 roepies mis. Dat is omgerekend slechts een euro of dertien, maar een aanzienlijk bedrag in India, noodzakelijk om te overleven.