Door: Marco van Nugteren Fotografie: Nederlandse Bowling Federatie
Algemeen

Hij is geland! Onze nieuwe held, de Nederlandse wereldkampioen bowlen

We hebben er sinds zijn geweldige prestatie ruim een week op moeten wachten, maar woensdagochtend was het eindelijk zover.

Xander van Mazijk – het zou een schande zijn als u nog steeds niet weet dat hij de Nederlandse wereldkampioen bowlen is - is veilig geland op Schiphol.

Fulltime bliksembeveiliger

Vorige week dinsdag won de 25-jarige fulltime bliksembeveiliger in het Botlekgebied het wereldkampioenschap bowlen in Las Vegas in de categorie Singles Event. Als eerste Nederlander ooit. Bowlen klinkt misschien een beetje als een suffe sport, maar hé, laten we in deze barre tijden waarin we ons doodschamen voor ons voetbalteam blij zijn dat ‘we’ toch weer ergens wereldkampioen in zijn.

Vijf strikes

Bovendien is bowlen een soort darten. Langeafstandsdarten. Maar dan met ballen in plaats van pijlen en met een baan in plaats van een bord.

Vijf keer gooide Van Mazijk vorige week in de finale een strike. Een ongekende prestatie in onze ogen, zeker wanneer je beseft dat halverwege de eindstrijd zijn bal niet goed meer reageerde op zijn worp. Iets wat natuurlijk niet heel handig is bij het bowlen. Daarom moest Van Mazijk een risico nemen en overstappen op een andere bal. Dat was net alsof Michael van Gerwen, onze andere Nederlandse trots, straks in de finale van het WK Darts opeens een ander setje pijlen uit zijn broekzak tovert. Revolutionair.

In de aanwezigheid van enkele journalisten stapte hij woensdag aan het eind van de ochtend de aankomsthal van Schiphol binnen. Hartstikke leuk voor hem natuurlijk, en hij wordt op een later moment ook nog gehuldigd door de gemeente Maassluis, waar hij woont. Maar laten we eerlijk zijn. De aandacht voor deze man is nogal mager. Waarom krijgt hij in vredesnaam geen rondvaart door de grachten?!