JD kijkt TV: De Slimste Mens

   2591  

Verslaggever Jochem Davidse is een van de laatste 'lineaire tv-kijkers'. Dat wil zeggen: elke avond raadpleegt hij zijn papieren tv-gids en kijkt hij naar programma's die daadwerkelijk op dat moment worden uitgezonden. Deze week keek hij naar: De Slimste Mens.

Mijn principiële en hardnekkige weigering om naar herhalingen te kijken bracht mij weer eens in de problemen. Op prime time, om half negen 's avonds, werd ik min of meer gedwongen om naar De Slimste Mens te kijken. Ik kende de kennisquiz vooral van de originele Vlaamse versie waarin juryleden als Phillipe Geubels, Herman Brusselmans en Guy Mortier de kandidaten, maar ook presentator Erik van Looy, met enige regelmaat dusdanig de slappe lach bezorgden dat er van quizen weinig of niets terecht kwam.

Lees uit deze serie ook: We zijn er bijna!

De Nederlandse versie was anders, ontdekte ik al snel. Braver en vooral saaier. Wie het ooit in zijn hoofd haalde om de quiz door het humorloze televisiefossiel Philip Freriks te laten presenteren mag Joost weten. De voormalig nieuwslezer, alias de Hakkelaar, maakte van de van oorsprong frivole quiz een programma dat zo mogelijk nog stoffiger was dan het Nationaal Dictee, dat andere tv-experiment met Philip Freriks waarbij het voor tv-kijkers de kunst was om ondanks alles toch zo lang mogelijk wakker te blijven.

Hoeveel zijden heeft een kubus?

Tot welke boomsoort behoort de hoogste boom ter wereld?

Aan welke rivier ligt Antwerpen?

Wat weet je van cricket?

Lees uit deze serie ook: Baardmannetjes

Het programma had de amusementswaarde van een mondelinge overhoring zoals ik die uit mijn middelbare schooltijd kende. Kandidaten Jochem van Gelder, Hannelore Zwitserloot en Mischa Blok (ook geen trio waarmee je doorgaans de kijkcijfers laat exploderen) sloegen zich plichtsgetrouw door de vragen heen en jurylid Maarten van Rossem bromde zo nu en dan dat hij dingen 'onzin', 'belachelijk' of 'flauwekul' vond, waarna het publiek (wat bezielde die mensen om daar te gaan zitten?) keurig lachte. Het was het soort lachen waarvan ik vermoedde dat het vooraf contractueel zo was vastgelegd.

Wat is de hoofdstad van Nieuw-Zeeland?

Welke Britse zanger heet eigenlijk Gordon Sumner?

Welk lichaamsdeel zit verborgen in 'centrale verwarming'?

Hoeveel punten heeft bij snooker de blauwe bal?

Wat is in het computerspel het beroep van Super Mario?

In welke...

Hoeveel...

Wat weet u van...

Het ging maar door. De Nederlandse versie van De Slimste Mens was niets anders dan een niet aflatend spervuur van lukrake vragen gesteld door de Saaiste Mens aan drie Nietszeggende Mensen, dat zo nu en dan onderbroken werd door het voorspelbare commentaar van de Chagrijnigste Mens. Ik werd er doodongelukkig van.

Lees uit deze serie ook: De groeten van MAX

Beeld: KRO-NCRV

  • Redactie Panorama