Mannenpraat: Giel Beelen is een smakeloze witte kip zonder kop

   18522  

Elke dag op deze plek: 'Mannenpraat' met onze eigen roddelkoning Frans Lomans. 

Johan Derksen maakte al geen sterke beurt toen hij in Voetbal Inside zei dat Sylvana Simons zo trots als een aapje was toen RTL de zwarte Piet verving door een schoorsteenpiet. Maar op een of andere manier konden wij hem na excuses wel vergeven.

Giel Beelen is een ander verhaal. Op het einde van zijn carrière, die in een steile lijn omlaag aan het gaan is, ging hij nog een stuk verder. In zijn radioprogramma klonken er apengeluiden en wat zei de ooit zo revolutionaire radiomaker? “Rustig Sylvana.” Tot onze verrassing werd hij niet op staande voet ontslagen, afgevoerd door de politie en opgesloten in een extra streng beveiligde gevangenis.

Hij mocht zeggen dat zijn opmerking 'smakeloos' was en daarmee werd de zaak begraven. Hij kwam er te makkelijk vanaf.

Vincent Bijlo, cabaretier met hersens, schreef er een fijne column over in het AD. Hij noemde Beelen 'een smakeloze witte kip zonder kop'. Vriendelijk doch zeer kernachtig geformuleerd. In die column heeft hij het ook over een filmpje van regisseur Krijn van Noordwijk: 'Ik zet een streep door discriminatie.' Daarin komen zowel Sylvana als de 'smakeloze witte kip zonder kop' voor.

Van Noordwijk wil dat Beelen geschrapt wordt uit het filmpje, schreef hij minister Plasterk. Gebeurt niet. Doet Plasterk niet. “Omdat hij,” zo schrijft Bijlo, “als hij dat wel doet, smakeloze witte kippen zonder kop discrimineert.”

Mooi gezegd, Bijlo.

Over minder dan een week zijn we van de ochtendshow van Beelen af. Nog even doorbijten en dan ziet de wereld er weer een stuk frisser uit.

  • F Lomans