Mannenpraat: Gerard Joling is een voorbeeld voor ons allen

   9453  

Elke dag op deze plek: 'Mannenpraat' met onze eigen roddelkoning Frans Lomans.

Mei vorig jaar reed Gerard Joling een 91-jarige vrouw met rollator aan. Dat was vervelend. Voor die vrouw en voor Joling. En eigenlijk ook voor ons. Want wij hebben de laatste jaren een behoorlijk hoge pet opgekregen van Joling dankzij de baanbrekende tv-programma's die hij met Gordon maakte over bejaarden. Het hart van beide mannen (die wij ook wel eens relnichten noemen) bleek op de juiste plaats te zitten. Zij werden de helden van bejaard Nederland, en ook een beetje van ons.

Deze week maakte het OM bekend dat het ongeluk Joling een taakstraf van 30 uur opleverde. Is dat nou vrijspraak of is dat een echte veroordeling?

In ieder geval waren er bij dat ongeluk geen drank en drugs in het spel. Dat zou ook verdomd klote zijn geweest. Het OM was ook onder de indruk van Jolings schuldgevoel. Hij had zich niet verstopt en was bij de vrouw op bezoek gegaan. En, wij citeren nu het OM: "De heer Joling heeft diverse malen in woord en gedrag, ook richting het slachtoffer en haar familie, getoond het verkeersongeval zeer te betreuren."

Lees uit deze serie ook: Miley Cyrus is een tof wijf

De taakstraf zit er inmiddels op. “Vorige week maandag, dinsdag, woensdag en donderdag heb ik van 's ochtends half negen tot 's middags half vijf plantjes verpot en kassen schoongemaakt bij de Historische Tuinen in Aalsmeer. Ik heb het graag gedaan."

Onze sympathie voor Joling is er bepaald niet minder door geworden. Wij zouden willen zeggen: Gerard is een echte kerel. Iets fouts doen, schuld bekennen, spijt hebben en de consequenties van je wangedrag dragen. Een voorbeeld voor ons allen, of we nou criminelen zijn of niet.

  • Frans Lomans