DOSSIER

Tinus Fens

Tinus Fens - bijnaam: Mooie Tinus - wordt in april 1945 in Den Haag geboren. Eind jaren zeventig is hij de ongekroonde koning van de Haagse onderwereld. Hij bezit illegale gokhuizen en bordelen en handelt in onroerend goed.

Dat alles is Fens echter niet genoeg en hij begeeft zich in de handel van verdovende middelen. Op 9 februari 1978 neemt de recherche in een garagebox in Papendrecht, drieënnegentig glimlachende Boeddhabeeldjes uit Thailand in beslag. In de beeldjes zit een partij heroïne verborgen ter waarde van 12 miljoen gulden. Niet alleen de Nederlandse Justitie is geïnteresseerd, maar het transport wordt ook in de gaten gehouden door de CIA. Eigenaar en financier van de verzameling Boeddha's met inhoud is Fens. De Hagenaar wordt hiervoor een paar maanden later veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en geplaatst in de penitentiaire inrichting Esserheem te Veenhuizen.

In december 1979 wordt Slobodan M., bijnaam Karate Bob, door de geheime recherchegroep Operatiën en Inlichtingen als politie-infiltrant ingezet in de grote heroïnezaak van Fens. Karate Bob verhuist daarvoor van de gevangenis in Scheveningen naar Esserheem om Fens in de gaten te houden. Karate Bob wordt daarbij gerund door kolonel Kurt Görlitz en overste buiten dienst William Küchler.

Op 6 maart 1980 pleegt de organisatie van Fens in Wassenaar een overval op een geldwagen van Van Gend en Loos, hierbij wordt zo’n 950.000 gulden buitgemaakt. Tijdens het rechercheonderzoek blijkt dat de chauffeur, Philip van L., bij de overval is betrokken. Philip wordt gearresteerd en eveneens te Veenhuizen gevangen gezet. Karate Bob hoort van de chauffeur dat de geldwagen niet alleen het buit gemaakte geldbedrag vervoerde maar ook onofficieel 3 miljoen dollar en 240 kilo goud van de De Nederlandse Bank. Dit geld is bestemd als financiering voor de CIA, die een onderzoek naar Fens is gestart omtrent een project aan de Spaanse kust.

In het voorjaar van 1984, vlak na zijn vrijlating, overleeft Fens een aanslag op zijn leven in een Haags restaurant. Op 17 december 1984, bij de tweede poging, is de hitman succesvol. Fens wordt geliquideerd in de hal van het gebouw in zijn kantoor aan de Anna Paulownastraat in Den Haag, waar Almathon is gevestigd. Hij wordt door een Noord-Afrikaanse man doodgeschoten, in opdracht van een Haagse souteneur.
 

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'