DOSSIER

Tim D.

Tim D. is een douanier uit de Vlaamse grensgemeente Stabroek.

Begin oktober 2012 meert een vrachtschip komende uit Ecuador aan in de haven van Antwerpen. De container gevuld met bananen is bestemd voor een bedrijf in Zoetermeer. De Belgische douane in Antwerpen vindt tussen de dozen bananen ruim 8000 kilo cocaïne. Deze gigantische hoeveelheid, met een straatwaarde van meer dan een half miljard euro, is onderweg naar Nederland. De container wordt in Antwerpen op een vrachtwagen geladen en rijdt dinsdagmiddag 2 februari 2012 het Rotterdamse industrieterrein Spaanse Polder op. Het is de bedoeling dat ie verder zal worden getransporteerd naar een bedrijf in Zoetermeer. Het transport wordt op afstand gevolgd door de politie en die arresteert de chauffeur, een 46-jarige Belg, en vier andere mannen die de container uitladen. Buiten de Belgen zijn vrijwel alle verdachten van Turkse afkomst. Zij worden vrijdag 5 februari 2012 voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. De partij is volgens het OM de op één na grootste cocaïnevangst ooit in Europa.

De Antwerpse douane komt niet direct in actie: ze wacht eerst af tot de vrachtwagen met de container in Rotterdam is gearriveerd. De bananen die als deklading hebben gediend, gaan naar dierentuin Blijdorp in Rotterdam, daar kunnen de apen de cocaïnevangst mee vieren.

Op 4 oktober 2012 worden er drie mensen opgepakt. In totaal worden er in beginsel twaalf mensen aangehouden, waaronder Tim D., een 31-jarige havendouanier afkomstig uit Stabroek, maar wonende en werkende in Antwerpen. Deze douanier zou de containers met harddrugs tegen betaling ongecontroleerd hebben doorgelaten. Uit onderzoek is gebleken dat hij tevens containers van een bepaald expeditiekantoor ongecontroleerd laat vertrekken.

Hoe komt Tim D. aan zijn peperdure horloges & wagenpark?

Tim D. verdient ongeveer 1500 euro per maand bij de Belgische douane, maar logeert maanden in de ambassador suite van het Radisson Blue Hotel in Antwerpen. Daarna verhuist hij naar een duur appartement, vol exclusieve designmeubelen, waar hij met de 27-jarige Hongaarse stripteasedanseres Dóra H. gaat samenwonen. Ook Dóra wordt bij zijn arrestatie in de boeien geslagen, maar ze beweert zo slecht Nederlands te verstaan dat ze geen idee heeft wat Tim allemaal bekokstoofd. Er vindt een huiszoeking plaats in Tim D.'s woon- en werkplaats. Door de politie wordt vastgesteld dat Tim D. een levensstijl heeft die hij moeilijk kan verantwoorden met zijn normale inkomen van douanier. Zo worden enkele peperdure horloges, maar ook luxewagens als Bentleys, Porsches en BMW's in beslag genomen.

Tims vriendin, stripper Dora H. en zijn vriend Anthony Van der L.
Tims vriendin Dora H., en zijn vriend Anthony Van der L.

Ook wordt de 35-jarige Anthony Van der L. gearresteerd, uitbater van 't Vervolg en Den Doedelzak, twee bekende Antwerpse studentencafés. Het parket benadrukt dat het gaat om een erg belangrijke vangst en dat er een grote slag is geslagen in de strijd tegen de drugssmokkel. De verdachten kunnen grofweg in twee categorieën worden opgedeeld. Enerzijds de douanier Tim D., zijn vriendin en nog een kompaan. Anderzijds verdachten die een beroep te hebben gedaan op de douanier om cocaïne in te voeren. Over de precieze functie van de douanier wordt voorlopig niet gecommuniceerd, maar volgens justitie is Tim D. geen man die deel uitmaakt van het drugsteam dat op het terrein controles uitvoert. Bij huiszoekingen die deze week in het kader van het onderzoek worden uitgevoerd vindt de politie hoeveelheden cocaïne, documenten, bivakmutsen, vuurwapens met geluidsdempers, kogelwerende vesten en voertuigen. Dit alles wordt in beslag genomen.

Wanneer Tim D. wordt verhoord, sleurt hij heel wat mensen mee in zijn val. Bij het onderzoek wordt een 25-tal verdacht van deelname aan deze drugszaak gearresteerd. Het gerechtelijk onderzoek naar de douanier brengt ook een aantal andere wetsdienaren in opspraak. Op de lijst met verdachten prijken niet alleen drugscriminelen, ook twee collega-beambten en ook twee politieagenten komen in opspraak, dit omdat ze al te nauwe banden onderhouden met de criminelen. Zo smokkelt een agent van de politie drugsgeld van Tim D. naar Bulgarije en een directeur van Douane vraagt op verzoek van een crimineel adresgegevens op in de databank.

De naam die het meest in het oog springt is die van Danny M., één van de directeuren bij de douane in Antwerpen. Danny M. wordt in het dossier niet beschuldigd van drugsfeiten, maar wel van schending van zijn beroepsgeheim. Danny M. zou een liefdesrelatie onderhouden met de Marokkaanse uitbaatster van een bekend café waar veel douaniers komen op het Eilandje in Antwerpen. Die uitbaatster onderhoudt op haar beurt contacten met verschillende onderwereldfiguren. Tijdens het afluisteren van de telefoon van de uitbaatster, ontdekken de rechercheurs dat Danny M. op verzoek van een voortvluchtige crimineel adresgegevens van een ‘getuige’ heeft opgevraagd in het rijksregister.

Tim D. krijgt een douw: veertien jaar cel

In januari 2014  is er dan eindelijk uitspraak van de rechter. Tim D. krijgt veertien jaar cel (en een boete van enkele tienduizenden euro's) voor het doorlaten van 11.000 kilo coke. De Antwerpse strafrechter tilde er zwaar aan dat hij zijn functie als douanier had misbruikt om criminele activiteiten te ontplooien.

Laaste nieuws

MannenPraat
Mannenpraat: Humberto Tan heeft last van territoriumdrift
Humor
Mop van de dag: 19 augustus
Misdaad
Tienduizenden xtc-pillen aangetroffen in Limburgs huis
Formule 1
Terugblik: Gifbeker nog niet leeg voor Max, Bottas pakt overwinning
Blog - Sexy
Deze vrouwen zijn Nederlands grootste Instagrammers
Misdaad
Finland, een dag later: steekpartij is terreurdaad (VIDEO)
Humor
Deze coole kat heeft zijn eigen handshake (VIDEO)
Misdaad
Misdaadklassieker: geschaduwd, afgeluisterd, vervolgd, veroordeeld - Danny K. doorbreekt het zwijgen
Formule 1
Lowe: 'Onze eerste seizoenshelft was een teleurstelling'
Algemeen
Steven Kruijswijk gaat voor succes in Vuelta: ‘Wat Tom kan, kan ik ook’
MannenPraat
Mannenpraat: Tim Hofman is nóg irritanter dan Willibrord Frequin
Humor
Feitje van de dag: 18 augustus
Hebbes
WIN: Terminator 2: Judgment Day – 3D bioscoopkaarten