DOSSIER

Thomas van der Bijl (†)

Anthonie van der Bijl - roepnaam Thomas, bijnaam De Klusjesman - wordt op 7 april 1956 geboren in Amsterdam. Na de lagere school en middelbare school gaat Van der Bijl werken als timmerman. Tijdens zijn werk leert hij Cor van Hout kennen voor wie hij klusjes opknapt en waarmee hij bevriend raakt. Na de ontvoering van Heineken en Doderer, die plaatsvindt van 9 tot 30 november 1983, leent de dan 27-jarige Van der Bijl zijn auto aan Van Hout en Willem Holleeder. Die vluchten daarmee naar Frankrijk. Van der Bijl zou later, in een bos in Parijs, een deel van het losgeld opgraven. Zo’n 6 miljoen gulden, dat daar is verborgen door de twee criminelen. Van der Bijl levert het geld af bij Rob G., bijnaam De bouwvakker, die het belegt in onder meer vier flatgebouwen in Zaandam. Van der Bijl wordt de beheerder van de flatgebouwen.

Na de vrijlating van de ontvoerders van Heineken in 1992, wordt Van der Bijl één van de kernleden van de misdaadorganisatie die Holleeder en Van Hout opzetten. Hij werkt in die tijd o.a. als chauffeur voor het tweetal. Op 6 november 1997 doet de politie in het hele land invallen in het kader van het Citypeak onderzoek. Doel is het oprollen van de bende van Cor van Hout. In een garage van het huis van Van der Bijl, op de Domineeslaan 151 te Zwanenburg, worden dertien pistolen, acht revolvers, drie pistoolmitrailleurs, 1700 patronen, geluiddempers en traangaspatronen aangetroffen.

Kistdrager van Cor van Hout
Het jaar 2003 is een rampjaar voor Van der Bijl. Op 24 januari wordt zijn vriend Cor Van Hout vermoord en hij is één van de kistdragers. Niet alleen verliest Van der Bijl een vriend maar ook een belangrijke steunpilaar in het criminele milieu. Hij doet in dat jaar wat investeringen, hij koopt o.a. het Amsterdamse café De Hallen, dat hij samen met zijn vrouw runt. Het is een gezellige verzamelplaats van buurtbewoners, penoze en vastgoedhandelaren. Het café is de plaats waar veel zaken worden gedaan die het daglicht niet kunnen verdragen. Hierdoor ontstaat er een onduidelijke betalingsstructuur, want er wordt niet veel op papier gezet.

Willem Holleeder is een regelmatige bezoeker van het café, zo ook Kees Houtman. Kees noemt zich vastgoedmakelaar maar zit volgens Justitie in de drugshandel, net als Van der Bijl. De laatste zou lid zijn van een organisatie die vanuit Marokko hasjiesj naar Nederland smokkelt en het vandaar verder transporteert naar Scandinavië en Engeland. Deze bende zou zeer gewelddadig zijn. Zo is na de onderschepping van de 30.000 kilo hasjiesj eerst nog onduidelijk dat de partij in beslag is genomen. De bewaarders van de partij worden door de organisatie ontvoerd, bedreigd en ernstig mishandeld. Ook zou de groepering bij drie liquidaties betrokken zijn geweest. Naast café De Hallen is Van der Bijl ook eigenaar van de strandtent Venice Beach in Zandvoort. Volgens zijn boekhouder is de strandtent betaald met zwart geld van Cor van Hout.

Op 9 juni van dat jaar zit Van der Bijl met vrienden te eten bij zijn strandtent, wanneer Hugo B., samen met een andere onbekende man, het strand opkomt. Hugo B. lijkt met Van der Bijl te willen praten, maar slaat hem onverwacht met een stoel op zijn hoofd. “Schiet hem neer, schiet hem neer,” hoort Van der Bijl iemand roepen wanneer hij bijkomt.

Afgestoft door Holleeder & Co.
Op 6 november 2004 stapt Van der Bijl zijn café binnen, wanneer hij door Holleeder wordt opgewacht. Hij wordt verrast door een klap op zijn achterhoofd en Van der Bijl stort op de grond. Holleeder blijkt erg kwaad te zijn en hij laat Van der Bijl door een handlanger afstoffen, zoals hij dat noemt. Op hardhandige wijze krijgt Van der Bijl te verstaan dat hij zijn mond moet houden. Hij heeft het gewaagd om in het openbaar te zeggen dat Holleeder verantwoordelijk is voor de liquidatie van Cor van Hout.

Van der Bijl verklaart later tegen de recherche dat Holleeder hem zou laten vermoorden als hij met de politie zou praten. In de loop van het jaar 2005 legt Van der Bijl verklaringen af bij de Nationale Recherche. Hij verklaart onder meer dat Holleeder achter de moord op Van Hout zit en dat hijzelf in opdracht van Holleeder is mishandeld en afgeperst. Voor zijn vriend Houtman regelt Van der Bijl in oktober een gepantserde auto.

2000 kilo hasj in huis
Op de dag dat Houtman wordt vermoord, ontmoeten Houtman en Van der Bijl elkaar en eten ergens samen. Eind maart 2006 wordt Van der Bijl gearresteerd in een grote hasjzaak, waarbij in het Brabantse Bavel 32.000 kilo hasjiesj is onderschept. In het huis van Van der Bijl wordt 2000 kilo hasjiesj aangetroffen. Hij komt al snel weer vrij. Hierna wil het OM hem horen als getuige in de afpersingszaak van Houtman, die op 2 november 2005 is vermoord. Ook denkt het OM dat Van der Bijl een belangrijke getuige kan zijn in de strafzaak tegen Holleeder.

In het criminele circuit circuleren geruchten dat Van der Bijl, uit angst voor represailles, heeft geweigerd een verklaring tegenover Justitie af te leggen. Op donderdagmorgen 20 april 2006 wordt de dan 50-jarige Van der Bijl, rond kwart voor negen, in zijn café De Hallen doodgeschoten terwijl hij bezig is de vloer te stofzuigen. Na de liquidatie rennen mannen van circa twintig jaar weg. Het is op precies dezelfde plek waar in 2004 de 55-jarige Mounir Barsoum wordt doodgeschoten.

Al gauw is er de verdenking dat Willem Holleeder iets met de moord te maken heeft. Op 8 juli 2006 wordt bekend dat er een aanhouding is verricht in verband met de moord op Van der Bijl en op 5 augustus komt naar buiten dat er opnieuw twee personen zijn aangehouden. Eén van de twee is Fred R., die in de media wordt genoemd als hoofdverdachte van de liquidatie.

Eén verdachte bekent
Volgens een verklaring van een gedetineerde zou Fred R. hem hebben gevraagd de aanslag op Van der Bijl uit te voeren. De twee andere verdachten zouden een bekentenis hebben afgelegd over hun aandeel in de moordzaak. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de één het vuurwapen geleverd en de vluchtauto klaargezet en droeg de ander zorg voor een bivakmuts en telefoons. Beiden zouden de buurt rondom het huis en het café van Van der Bijl hebben verkend. Op 9 januari 2007 verklaart Holleeder in het tv-programma van John van den Heuvel dat Van der Bijl hem al jarenlang zwart heeft lopen maken en dat zou komen doordat Cor van Hout eerst een relatie had met de zus van Van der Bijl en later met de zus van Holleeder. Op 21 februari 2007 wordt bekend dat één van de zes verdachten van de moord op Van der Bijl bekend heeft. Het is de 26-jarige Dwight S. uit Zoetermeer. Op 16 november 2009 krijgt S. in hoger beroep een gevangenisstraf van dertien jaar. Mededader Remy H. krijgt veertien jaar celstraf opgelegd.

In 2009 maakt het OM een flater met het inspreken van de voicemail van Van der Bijls weduwe Caroline Rijke:

In juni 2012 wordt bekend dat Fred R.- die dan al zes jaar in voorarrest zit – voorlopig achter tralies blijft. In januari 2013 krijgen de verdachten in het liquidatieproces zware straffen opgelegd voor o.a. de moord op Van der Bijl. Dertig jaar voor Fred R. en levenslang voor Jesse R.Moppie R. en Siegfried S.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Opgepast: de Kluivert Klonen veroveren de wereld
Misdaad
Spectaculair: politie schiet en arresteert met bodycamera om (VIDEO)
Misdaad
Nederlander Nicolas Dennis Lijnzaat in problemen op Indonesië
Blog - sexy
Nieuw: Seksrobot die te besturen is met Playstation-controller (FOTO’S en VIDEO)
Formule 1
Max mania leidt tot nagenoeg uitverkocht Spa-Francorchamps
Misdaad
Olifant neemt wraak door ‘baasje’ te spietsen 
Misdaad
Openluchtpresentatie wapenvondst Honduras
Misdaad
Eis voor dollemansrit van Arthur M. 4 jaar
Voetbal
Donny van de Beeks doelpunt voor Ajax moest zo zijn
Fail
Inbreker probeert te ontsnappen door zich te verkleden als spook en faalt (VIDEO)
Humor
Deze hond maakt een bezoekje aan Ikea overbodig (VIDEO)