DOSSIER

Thea Moear

Tetje Fatimah Martje Moear, roepnaam: Thea, wordt in 1951 in Amsterdam geboren, als dochter van Gijsje B., bijnaam Blonde Greet, en de Indonesische Madoerees Boksel Moear. Later zou Gijsje nog tweemaal trouwen, met Jawi Djaoewi en Yusup Alcatiri. Blonde Greet is een vriendin van Hendrika Horstman, de vrouw van Simon Adriaanse, bekend onder de bijnaam Frits van de Wereld, een bekende verschijning in het hoofdstedelijke penozecircuit.

Blonde Greet neemt grote risico’s door een koffer heroïne openlijk van Singapore naar Nederland mee te nemen. In 1970 opent Blonde Greet haar tweede cafetaria De Zeemeeuw, op de Zeedijk, ze heeft daar al snackbar De Mol.

In november 1969, wanneer Thea Moear 18 jaar oud is, trouwt ze met de Surinaamse hasjhandelaar Hugo Ferrol, die ook een Nederlands paspoort bezit.

Door het milieu waarin ze verkeert is Thea Moear al van kinds af aan vertrouwd met de manieren om op een makkelijke wijze geld te verdienen. Wanneer ze 19 jaar is wordt ze bij een missverkiezing de Amsterdamse Miss Hot Pants. In 1976 opent Moear in de Jacob Van Lennepstraat coffeeshop De Buggie, één van de eerste shops van Amsterdam. (De allereerste was de Mellow Yellow en verder had je De Melkweg en Paradiso.)

Vanaf midden jaren zeventig gaat Moear samenwerken met Klaas Bruinsma en na haar scheiding van Hugo Ferrol in 1977 hevelt Moear het grootste deel van hun hasjhandel over naar het syndicaat van Bruinsma, dit tot grote ergernis van Ferrol. Terwijl Klaas zich binnen de firma vooral met de aankoop, het transport en de distributie van de handelswaar bemoeit, beheert Moear de financiën. Zij houdt de inkomsten en uitgaven bij en is ook verantwoordelijk voor uitbetaling aan mensen die worden ingehuurd om personen die zich niet aan de regels houden uit de weg te ruimen.

 

<iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="281" src="http://www.youtube.com/embed/kClQjpuzDZs?feature=oembed" width="500"></iframe>

 

Met de moeder van Moear gaat het minder goed, want in januari 1978 krijgt Blonde Greet drie jaar cel. Na haar vrijlating gaat ze werken als koffiejuffrouw in het gokhuis Mata Hari, van Frits van de Wereld.

Moear trekt zich in 1985 uit het syndicaat terug, haar contact met de organisatie verwatert. Omdat zij zelf geen organisatie meer tot haar beschikking heeft, en het syndicaat vlak voor de dood van Bruinsma in feite bestuurd wordt door zijn medewerkers, is zij niet meer in staat om met geweld de haar toekomende gelden af te dwingen.

In 2000 verschijnt haar boek De Godmother in samenwerking met journalist Bart Middelburg.

Moear verhuist naar Latijns-Amerika. In de zomer van 2000 wordt zij in Panama gearresteerd. De rechtbank in Panama-Stad veroordeelt Moear en haar Italiaanse partner Antonio B. tot tien jaar gevangenisstraf wegens het smokkelen van partijen drugs. In april 2005 wordt Moear vrijgelaten uit de gevangenis in Panama.

In 2008 komt haar tweede boek De Godmother in Panama uit.

 <iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="375" src="http://www.youtube.com/embed/2TJTGOVMKoM?feature=oembed" width="500"></iframe>

Laaste nieuws

MannenPraat
Mannenpraat: Humberto Tan heeft last van territoriumdrift
Humor
Mop van de dag: 19 augustus
Misdaad
Tienduizenden xtc-pillen aangetroffen in Limburgs huis
Formule 1
Terugblik: Gifbeker nog niet leeg voor Max, Bottas pakt overwinning
Blog - Sexy
Deze vrouwen zijn Nederlands grootste Instagrammers
Misdaad
Finland, een dag later: steekpartij is terreurdaad (VIDEO)
Humor
Deze coole kat heeft zijn eigen handshake (VIDEO)
Misdaad
Misdaadklassieker: geschaduwd, afgeluisterd, vervolgd, veroordeeld - Danny K. doorbreekt het zwijgen
Formule 1
Lowe: 'Onze eerste seizoenshelft was een teleurstelling'
Algemeen
Steven Kruijswijk gaat voor succes in Vuelta: ‘Wat Tom kan, kan ik ook’
MannenPraat
Mannenpraat: Tim Hofman is nóg irritanter dan Willibrord Frequin
Humor
Feitje van de dag: 18 augustus
Hebbes
WIN: Terminator 2: Judgment Day – 3D bioscoopkaarten