DOSSIER

Rinze V.

Rinze Pieter V. wordt in 1967 in Friesland geboren. Hij is de ongekroonde en totaal onbekende cocaïne-koning van Friesland. Volgens politie en Justitie is de vriendelijk lachende en aimabele man bepaald geen kleine jongen. Sterker: het parket van Antwerpen beschouwt hem als het kopstuk van een organisatie die honderden, zo niet duizenden kilo’s cocaïne naar België en Nederland smokkelt in schaakborden.

Op 23 september 2008 wordt op de luchthaven van Zaventem een lading met zestien prachtig gesneden schaakborden onderschept, waarin 109 kilo cocaïne zit verstopt. De 52-jarige Duitser Günther G. heeft die in opdracht van de 34-jarige Nigeriaan Christian A. A. vanuit Zuid-Afrika verstuurd. Bestemming is de 37-jarige Nigeriaan Nnabuo O. die in de Offerandestraat in Antwerpen verblijft. Bij een huiszoeking wordt daar 74 kilo cocaïne aangetroffen die eveneens via schaakborden het land zijn binnen gesmokkeld.

Günther G. wijst bij zijn arrestatie de 44-jarige Nederlander Rinze V. als mede-opdrachtgever aan. Hij heeft Rinze met voornoemde Nigeriaan Christian A. A. - bijnaam Toochi - in contact gebracht. Rinze V. ontvangt geld van Toochi en reist vaak naar Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Rinze V. ontkent, maar de rechtbank vindt zijn betrokkenheid bewezen.

Rinze V. houdt er een luxueuze levensstijl op na, hoewel hij geen regulier inkomen heeft. Hij krijgt acht jaar cel, Christian A. A. negen jaar, Nnabuo O. tien jaar en Günther G. vijf jaar. De rechtbank verklaart ook ruim 120.000 euro verbeurd.

In hoger beroep doet de rechter er twee jaar bij op. In november 2011 wordt bekend dat Rinze V. tien jaar moet brommen.

Laaste nieuws

Formule 1
Stroll: 'Ook op Playstation heb ik moeite met de bochten'
Lomans
Mannenpraat: de ex van Guus Meeuwis komt er warmpjes bij te zitten. Zeven miljoen ofzo
Algemeen
Tom Dumoulin verliest roze trui in Giro
Blog - sexy
Zeven producten die je NIET moet eten en drinken voor seks
Voetbal
Hooligans zijn zielig, maar die in Zuid-Limburg helemaal! 
Algemeen
Huub van der Lubbe: 'Het westen vindt zichzelf bijna slachtoffer'
Formule 1
Button verbaast zich: 'Zo laat remde ik nog nooit'
Misdaad
Politie doet onderzoek naar tuinkabouters in Assen
Misdaad
Mega-ontsnapping uit Braziliaanse gevangenis (VIDEO)
Misdaad
Man met militair pak en uitrusting aangehouden
Misdaad
Megapartij onderschepte hasj in Spanje ook op film (VIDEO)