DOSSIER

Rinze V.

Rinze Pieter V. wordt in 1967 in Friesland geboren. Hij is de ongekroonde en totaal onbekende cocaïne-koning van Friesland. Volgens politie en Justitie is de vriendelijk lachende en aimabele man bepaald geen kleine jongen. Sterker: het parket van Antwerpen beschouwt hem als het kopstuk van een organisatie die honderden, zo niet duizenden kilo’s cocaïne naar België en Nederland smokkelt in schaakborden.

Op 23 september 2008 wordt op de luchthaven van Zaventem een lading met zestien prachtig gesneden schaakborden onderschept, waarin 109 kilo cocaïne zit verstopt. De 52-jarige Duitser Günther G. heeft die in opdracht van de 34-jarige Nigeriaan Christian A. A. vanuit Zuid-Afrika verstuurd. Bestemming is de 37-jarige Nigeriaan Nnabuo O. die in de Offerandestraat in Antwerpen verblijft. Bij een huiszoeking wordt daar 74 kilo cocaïne aangetroffen die eveneens via schaakborden het land zijn binnen gesmokkeld.

Günther G. wijst bij zijn arrestatie de 44-jarige Nederlander Rinze V. als mede-opdrachtgever aan. Hij heeft Rinze met voornoemde Nigeriaan Christian A. A. - bijnaam Toochi - in contact gebracht. Rinze V. ontvangt geld van Toochi en reist vaak naar Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Rinze V. ontkent, maar de rechtbank vindt zijn betrokkenheid bewezen.

Rinze V. houdt er een luxueuze levensstijl op na, hoewel hij geen regulier inkomen heeft. Hij krijgt acht jaar cel, Christian A. A. negen jaar, Nnabuo O. tien jaar en Günther G. vijf jaar. De rechtbank verklaart ook ruim 120.000 euro verbeurd.

In hoger beroep doet de rechter er twee jaar bij op. In november 2011 wordt bekend dat Rinze V. tien jaar moet brommen.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Opgepast: de Kluivert Klonen veroveren de wereld
Misdaad
Spectaculair: politie schiet en arresteert met bodycamera om (VIDEO)
Misdaad
Nederlander Nicolas Dennis Lijnzaat in problemen op Indonesië
Blog - sexy
Nieuw: Seksrobot die te besturen is met Playstation-controller (FOTO’S en VIDEO)
Formule 1
Max mania leidt tot nagenoeg uitverkocht Spa-Francorchamps
Misdaad
Olifant neemt wraak door ‘baasje’ te spietsen 
Misdaad
Openluchtpresentatie wapenvondst Honduras
Misdaad
Eis voor dollemansrit van Arthur M. 4 jaar
Voetbal
Donny van de Beeks doelpunt voor Ajax moest zo zijn
Fail
Inbreker probeert te ontsnappen door zich te verkleden als spook en faalt (VIDEO)
Humor
Deze hond maakt een bezoekje aan Ikea overbodig (VIDEO)