DOSSIER

Ricardo de la B.

Ricardo de la B., bijnaam Rico - is een Heerlense huurmoordenaar - die in 1954 wordt geboren als telg uit een Frans oud adelijk geslacht. In het dagelijks leven is hij modefotograaf van beroep.

In een huis aan de Permstraat in Heerlen vindt op woensdag 16 september 1992 een schietpartij plaats waarbij de Colombiaan Juan Leon Morales om het leven komt. Dit gebeurt tijdens een overval door twee mannen op een huis waarin zich zeven mannen bevinden, waaronder twee Colombianen. Met die groep is een deal gesloten over de levering van 6,5 kg cocaïne. De twee overvallers boeien de mannen en dwingen hen op de grond te gaan liggen. Een van de Colombianen, de 36-jarige Morales, verzet zich hevig. Er ontstaat een vechtpartij waarbij enkele schoten op hem worden afgevuurd. De uitvoerders van de ripdeal gaan er vervolgens vandoor met de cocaïne. De achterblijvende mannen kunnen zich bevrijden en vluchten naar een woning aan de Vorstenstraat in Heerlen. Ze nemen de zwaargewonde Morales mee. Eén van de Colombianen gaat er geboeid vandoor en is nog altijd voortvluchtig. De intussen gealarmeerde politie laat de gewonde Morales overbrengen naar het ziekenhuis, waar hij later overlijdt aan zijn verwondingen en arresteert de overige personen.

Op grond van de verklaringen van de overvallen dealers komt de politie op het spoor van de uitvoerders van de ripdeal, het zijn de 36-jarige Ton van der S. en de 28-jarige J. C., beiden uit Heerlen. S. kan enkele dagen later worden aangehouden. C. loopt in Stockholm tegen de lamp. Via S. leidt het spoor naar de opdrachtgever van de ripdeal, de dan 38-jarige Ricardo de la B., die 9 november wordt gearresteerd. Ook leidt het spoor naar nog zeven andere personen. Twee van hen blijken verantwoordelijk te zijn voor de invoer van cocaïne uit Colombia. Bovendien komt aan het licht dat hoofdverdachte De la B., samen met Van der S., op 25 oktober 1987 de 33-jarige drugshandelaar Jan Collard door het raam van zijn woning in Elsloo dood heeft geschoten. Jan zat thuis op de bank.

Op 17 november 1987 wordt de 37-jarige drugsdealer Harry van Mulken in Geleen geliquideerd. Vervolgens wordt op 1 september 1989 de Heerlense drugsdealer Louis Schneider door Ton van der S. doorzeefd in zijn auto, dat gebeurt in opdracht van De la B. Schneider’s passagier, ook een bekende crimineel, raakt zwaar gewond. De videotheekhouder Schneider is het jaar daarvoor al meerdere malen het doelwit van aanslagen geweest in verband met zijn aandeel in de wapen- en drugshandel. Volgens Ton van der S. heeft De la B. steeds voor de wapens gezorgd en hem tot drie keer toe vermomd. Hij accepteerde de opdrachten van De la B. en voerde die uit.

Ricardo de la B. wordt in 1993 veroordeeld voor drie huurmoorden, één doodslag, twee pogingen tot moord en twee mislukte bomaanslagen en krijgt uiteindelijk levenslange gevangenisstraf. Op 26 oktober 2000 komt het bericht dat De la B. binnenkort op vrije voeten komt omdat het Hof in 's Hertogenbosch van oordeel is dat iemand die aan zichzelf wil werken, een tweede kans verdient.

Laaste nieuws

Formule 1
Stroll: 'Ook op Playstation heb ik moeite met de bochten'
Lomans
Mannenpraat: de ex van Guus Meeuwis komt er warmpjes bij te zitten. Zeven miljoen ofzo
Algemeen
Tom Dumoulin verliest roze trui in Giro
Blog - sexy
Zeven producten die je NIET moet eten en drinken voor seks
Voetbal
Hooligans zijn zielig, maar die in Zuid-Limburg helemaal! 
Algemeen
Huub van der Lubbe: 'Het westen vindt zichzelf bijna slachtoffer'
Formule 1
Button verbaast zich: 'Zo laat remde ik nog nooit'
Misdaad
Politie doet onderzoek naar tuinkabouters in Assen
Misdaad
Mega-ontsnapping uit Braziliaanse gevangenis (VIDEO)
Misdaad
Man met militair pak en uitrusting aangehouden
Misdaad
Megapartij onderschepte hasj in Spanje ook op film (VIDEO)