DOSSIER

Remko van Lent

Remko van Lent - bijnaam: De Prada-man - wordt op 27 januari 1968 geboren. Remko van Lent is een financieel wonderkind, een genie met cijfers. Maar ook een moeilijke, gesloten man, op het autistische af. Erg dominant in zijn relaties, met - achteraf gezien - psychopathische en narcistische trekjes. Privé een gesloten, bijna wereldvreemde man. Op zijn gezin na zijn er maar drie mensen in de wereld om wie hij geeft. Zijn moeder, vader en broer, voor wie hij door het vuur gaat. Een naast familielid zegt in 2010 tegen Panorama: "Ik denk dat rijk worden meer voor hem betekende dan wat dan ook. Geld, veel geld hebben was zijn allergrootste passie."

Daar slaagt hij lange tijd goed in. Remko lijkt in de wieg gelegd voor een topcarrière in het bedrijfsleven. Hij is de oudste zoon uit een Amsterdams gezin, vader is procuratiehouder. Na Remko's geboorte in 1968 verhuist het gezin naar Zandvoort, waar de familie al op de camping stond in de zomer. In 1972 wordt broer Serge geboren. De broers zijn close, ze slapen tot hun 19de bij elkaar op de kamer en zijn in de woorden van Serge 'twee handen op één buik'. "We hielden zielsveel van elkaar."

Al jong manifesteert Remko zich als een echte wizzkid met cijfertjes; volgens zijn vader doet hij op zijn 12de al de belastingaangifte van zijn ouders. Serge is erg sportief en een zeer begenadigd voetballer. Waar Remko na de middelbare school besluit rechten te gaan studeren, komt Serge in de horeca van Zandvoort terecht. Eerst als werknemer en vanaf 2004 als eigenaar. Op advies van zijn broer koopt hij dan namelijk Grand Café Danzee in Zandvoort, deels gefinancierd via een lening van Remko. Uiteraard neemt Remko de boekhouding op zich. Wie kan dat beter doen?

Remko van Lent gaat meer dan een miljoen verdienen

Remko van Lent maakt op opzienbarende wijze carrière. Nog tijdens zijn rechtenstudie solliciteert hij bij het zeer gereputeerde, internationaal opererende accountantsbedrijf Price Waterhouse Coopers, en wordt aangenomen. Zijn carrière accelereert dan pas goed, hij blijkt een buitengewoon begaafd financieel adviseur, met charisma en overtuigingskracht.

Zijn inzet en capaciteiten worden beloond. Het is groot feest in de familie en binnen het bedrijf als Remko al op 28-jarige leeftijd partner wordt van PWC. Een uitzonderlijke gebeurtenis die alleen financiële 'wonderkinderen' te beurt valt. De bomen lijken dan al tot in de hemel te groeien. Hij trouwt met collega Jessica, een juriste. De bruiloft vindt - bijna vanzelfsprekend - plaats in de VS. Tientallen gasten worden ingevlogen vanuit Nederland, broer Serge is getuige. Het is de ultieme droom van het nieuwbakken echtpaar: golfen en wonen in de VS. Dat lijkt ook te realiseren, zowel Remko als Jessica boert goed. Remko, die niet drinkt en niet rookt en genoeg heeft aan vier tot vijf uur slaap per nacht, maakt lange dagen en verdient ook nog eens tonnen aan bonussen per jaar. Ruim meer dan een miljoen, laat hij regelmatig doorschemeren. En Jessica's salaris mag er ook zijn als juriste bij PWC.

Vrienden en bekenden beginnen wel wat kritisch te kijken naar de enorme drang van Remko om zijn materiële welstand te laten zien. Een huisvriend in 2010 tegen Panorama: "Zijn kleerkast hing alleen maar vol met de duurste merkkleding, niet zelden ongedragen." Remko van L. wordt al snel de 'De Prada-man' genoemd, want het moet altijd het duurste van het duurste zijn. In zijn Zandvoortse villa staan alleen designmeubelen, een schemerlamp kost al gauw 5000 euro, een vloerkleed het dubbele.

Er zitten wat vreemde kantjes aan die voorkeur volgens intimi: "Alles in het exterieur en interieur moest grijs zijn. De muren, vloerbedekking, lampen… tot aan afwasborstels, kopjes en toiletpotten aan toe. Als hij het niet grijs kon krijgen, dan moest het grijs worden gespoten." Een bonte stoet auto's passeert de revue, van Maserati's, Porsches in alle maten en uitvoeringen tot de duurste BMW's.

Remko van Lent begint voor zichzelf - en het gaat mis

In 2002, hij is dan 34, laat Remko van Lent zich uitkopen als partner van PWC, wat hem naar verluidt enkele miljoenen oplevert, zijn springplank naar zelfstandigheid. Remko huurt een representatief kantoor in het WTC Schiphol. Binnen de kortste keren staan er prachtige maquettes van toekomstige projecten. En inderdaad: de investeerders dienen zich aan. Gereputeerde zakenlieden die niet over één nacht ijs gaan en die figureren in de hoogste regionen van de Quote 500.

Remko van Lent wordt al snel de nieuwe Willem Endstra genoemd vanwege zijn megalomane projecten. Omdat Van L. investeerders torenhoge rendementen in het vooruitzicht stelt, staan ze al snel in de rij. Onder hen ook de Surinaamse crimineel Kris 'De Rotiman' J. 

Ergens in die jaren krijgt Van Lent het steeds meer in de bol. Tegen iedereen die het maar horen wil, roept hij: "Wat John Gotti en Donald Trump met z'n tweeën voor elkaar kregen, kan ik in m'n eentje." Hij spiegelt investeerders uit de boven- en onderwereld nog steeds fantastische rendementen voor, maar heeft de obstakels die een projectontwikkelaar tegenkomt, ernstig onderschat. Volgens Panorama-bronnen omdat hij zijn capaciteiten is gaan overschatten, verzeild is geraakt in een schijnwereld. "Hij was gaan geloven in zijn eigen verhalen, die op papier inderdaad realistisch leken. Maar in de praktijk gebeuren er dingen waar je geen controle over hebt," aldus een mede-investeerder. Remko van L. is - ongewild waarschijnlijk - een soort piramidespel gaan uitvoeren. Met het geld van nieuwe investeerders betaalt hij de oudere dividend uit. Mond-tot-mondreclame doet de rest: nieuwe beleggers blijven zich aandienen bij de - in aller ogen - succesvolle projectontwikkelaar. Maar Remko heeft zoveel geld nodig dat hij het niet alleen uit de bovenwereld kan halen. Met Kris J. nog achter de tralies wendt hij zich opnieuw tot de onderwereld.

Bescherming van Hells Angel Harry S.

Als Kris J. ergens in de periode 2008/2009 weer op vrije voeten komt, wil hij uiteraard weten hoe het ervoor staat. Remko van Lent geeft toe dat de resultaten enorm tegenvallen en dat de projecten slecht of helemaal niet lopen. De Golfoorlog, Irak, Afghanistan, de kredietcrisis, maar bovenal een grote investeerder uit de bovenwereld,  die zich terug heeft getrokken, krijgen de schuld van zijn teloorgang.

Kris J. komt volgens Remko nog wel over de brug met 1,36 miljoen euro aan diamanten. Om de onvoorziene verliezen te overbruggen en om Remko wat lucht te bezorgen, zo zeggen onze bronnen. Met de diamanten gebeurt echter iets vreemds: ze worden omgewisseld voor contanten - maar zowel het geld als de edelstenen worden gestolen. Remko wijst richting Donald 'Wolf' G. en Harry S., prominent lid van de Hells Angels, zij zouden hiervoor volgens hem verantwoordelijk zijn. Donald G. en Harry zouden Remko helpen om hem Kris J. van het lijf te houden. Gek genoeg lijken zijn twee beschermers uiteindelijk zijn plaaggeesten te worden. Een andere bron: “Kris J. was constant de lul. Die heeft miljoenen verloren aan een luchtkasteel. Toen hij zijn geld terug wilde hebben, kwam Remko opeens op de proppen met Donald en Harry, die het geld zouden hebben afgepakt.”

Remko van L. wordt kroongetuige

Volgens een Panorama-bron is Remko van Lent al sinds 2009 in gesprek met Justitie. In 2010 - terwijl hij al met een microfoontje rond zou lopen hij vrijwel zeker weet dat opname in een getuigenbeschermingsprogramma aanstaande is - probeert hij nog steeds geld los te krijgen. Hij benadert tal van mensen en tekent voor miljoenen aan schuldbekentenissen, die hij opslaat op een usb-stick. Maar het gaat nog veel verder. Remko, die nog steeds de boekhouding van zijn broers Grand Café Danzee doet, onttrekt daar intussen ongemerkt grote sommen geld aan de kas. Ook een verbouwingshypotheek van 100.000 euro op het appartement van zijn ouders wordt verzilverd - zonder dat iemand er vanaf weet. Ook honderdduizenden euro's, die gereserveerd waren voor de belastingdienst, verdwijnen via de achterdeur die Remko van Lent heet.

23 maart 2010. Van het ene op het andere moment verdwijnen Remko van Lent en zijn gezin. Een wanhopige familie achter latend, die bovendien met enorme financiële ellende zit. Het appartement van de ouders moet worden verkocht vanwege de schulden die erop rustten - veroorzaakt door Remko's hypotheekopname. Grand Café Danzee gaat failliet. Ook Remko's schoonfamilie raakt financieel zwaar gedupeerd door hun dochter en schoonzoon. Doelbewust hebben zij zelfs bij hun familie geld weggehaald, op alle mogelijke manieren. Hij zou in het nauw zijn gebracht door Donald G., die dreigde hem te vermoorden als hij geen beschermingsgeld betaalde.

In april 2013 moet Remko van Lent voor de rechtbank verschijnen als getuige in de zaak tegen Harry S. en Donald G. - hij komt niet opdagen maar laat wel aan Vrij Nederland weten dat hij in het land is. Hij krijgt te verstaan dat hij voor 1 juni moet getuigen.

Op 28 mei 2013 komt Remko van Lent eindelijk opdagen bij rechtbank. Hij getuigt dat een dreigement door Donald G. (dat hij naakt naar huis zou moeten lopen), hem ertoe heeft gezet met politie en justitie in zee te gaan. Donald G. zou het dreigement hebben geuit tijdens een wandeling in de buurt van diens boerderij in Drenthe.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Opgepast: de Kluivert Klonen veroveren de wereld
Misdaad
Spectaculair: politie schiet en arresteert met bodycamera om (VIDEO)
Misdaad
Nederlander Nicolas Dennis Lijnzaat in problemen op Indonesië
Blog - sexy
Nieuw: Seksrobot die te besturen is met Playstation-controller (FOTO’S en VIDEO)
Formule 1
Max mania leidt tot nagenoeg uitverkocht Spa-Francorchamps
Misdaad
Olifant neemt wraak door ‘baasje’ te spietsen 
Misdaad
Openluchtpresentatie wapenvondst Honduras
Misdaad
Eis voor dollemansrit van Arthur M. 4 jaar
Voetbal
Donny van de Beeks doelpunt voor Ajax moest zo zijn
Fail
Inbreker probeert te ontsnappen door zich te verkleden als spook en faalt (VIDEO)
Humor
Deze hond maakt een bezoekje aan Ikea overbodig (VIDEO)