DOSSIER

Redouan Boutaka (†)

De uit Marokko afkomstige Redouan 'Takka' Boutaka woont in Amsterdam-Oost. Met zijn vrienden pleegt Redouan Boutaka meerdere bankovervallen. De uit Marokkanen bestaande groep overvallers houdt zich op bij het Krugerplein in de Indische Buurt.

Een onderzoek van de bovenregionale recherche, na een bankoverval in Breda in 2004, brengt acht Amsterdammers in beeld. De acht zijn de spilfiguren binnen een bende van vijftig tot honderd man, die in heel Nederland misdrijven pleegt. Bij veel overvallen gebruikt de bende een bepaald type voorhamer, die ze vaak achterlaten. Deze voorhamers zijn gekocht bij een filiaal van de Praxis aan de Molukkenstraat in Amsterdam-Oost. Rechercheurs uit een andere provincie doen onderzoek naar een bankoverval en besluiten met de camerabeelden van de Praxis naar Amsterdam te gaan. Daar worden de verdachten op de videobeelden herkend door een buurtregisseur.

Maar de arrestatie van Redouan Boutaka is een heterdaadje. Hij rijdt met Mohamed I. een gestolen auto dwars door de glazen pui van de ABN AMRO bank in Sliedrecht om er vervolgens met een aantal geldcassettes vandoor te gaan. Een derde man wacht tijdens de overval in zijn auto om de geldcassettes met 109.000 euro naar Amsterdam te brengen. Redouan Boutaka en I. worden in een andere auto staande gehouden door de politie. Vervolgens weten ze te ontkomen waarna een spectaculaire achtervolging ontstaat. Pas in Rotterdam worden ze gearresteerd.

Beide overvallers verklaren dat ze 'aan het blowen waren' en waren gevlucht omdat ze van de politie schrokken. Maar met een overval, daar hebben ze niets mee te maken.

Afgeluisterd in de gevangenis

Mohamed I. wordt gedetineerd in PI Nieuwegein. Nadat hij uit alle beperkingen is gekomen, krijgt hij zijn eerste bezoek. Tegen zijn bezoekers vertelt Mohamed alle details over de overval. Wat hij niet weet is dat zijn gesprekken tijdens het bezoek wordt afgeluisterd omdat justitie de bende van talloze andere overvallen verdenkt. Redouan Boutaka wordt voor de overval veroordeeld tot 4,5 jaar gevangenisstraf.

Op 24 september 2008 wordt Hassan Ait Khouda doodgeschoten op de hoek van de Amsteldijk en de Vrijheidslaan. Familieleden en vrienden van hem denken dat de moordenaars de verkeerde hebben doodgeschoten. "Hassan is op het verkeerde moment op de verkeerde plaats," zeggen ze. De broer van het slachtoffer is vroeger een beroepscrimineel en bankovervaller die contact heeft met Gwenette Martha. De laatste serieuze veroordeling van de broer was meer dan zes jaar daarvoor, voor een mislukte bankoverval op het GWK kantoor bij het Amstelstation in Amsterdam. Mohamed Ait Khouda is ook een bekende van Mohamed I. en Redouan Boutaka.

Enkele jaren later wordt Redouan Boutaka genoemd als een van de moordenaars van Hassan. Maar is Redouan niet gedetineerd voor de bankoverval? Administratief wel want hij moest effectief drie jaar zitten. Maar hij is gearresteerd in 2006 en kan in september 2008 dus op verlof zijn geweest. Opvallend is dat de families Boutaka en Ait Khouda uit hetzelfde dorp komen in de buurt van Ouarzazate in Marokko. De familie Boutaka heeft de familie Ait Khouda zelfs bezocht en gecondoleerd na de moord op Hassan. De beschuldiging dat ReRedouan Boutaka douan de moordenaar van Hassan zou zijn, wordt daardoor erg twijfelachtig.

Redouan Boutaka wéér genoemd als schutter

Op 4 oktober 2009 wordt de 25-jarige Abdel El Faddil doodgeschoten in de Dirk Sonoystraat in Amsterdam-West. Abdel wordt door vrienden en bekenden 'Albino' genoemd. De politie denkt dat de reden van Abdels moord een gestolen partij cocaïne is geweest. De coke is op 6 of 8 mei 2008 weggenomen uit een leegstaand appartement aan de Nicolaas Ruychaverstraat in Amsterdam-West. Behalve Abdel zou ook Redouan betrokken zijn geweest bij die diefstal. Maar dan rest opnieuw de vraag, zat Redouan Boutaka op dat moment niet gewoon in de cel?

De recherche weet de identiteit te achterhalen van een betrokkene. Abdel is inmiddels geliquideerd en de politie vermoedt dat zijn mededader van de diefstal ook wel eens vermoord zou kunnen worden. Maar Redouan Boutaka wordt na zijn dood opnieuw genoemd als verdachte van een geruchtmakend misdrijf. Een dubbele moord ditmaal.

Op 3 december 2011 hebben Pieter Vos en Jaap Zillig een afspraak bij het Van der Valk hotel in Houten. Omstreeks 19.00 rijdt daar een zwarte Volkswagen Passat de parkeerplaats op. In de auto zitten twee mannen die onderuitgezakt blijven wachten op Vos en Zillig. Als beide slachtoffers zijn aangekomen en naar de ingang van het hotel lopen worden ze doodgeschoten. Na de liquidatie rijden de daders naar de Eendrachtlaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Daar wordt de vluchtauto achtergelaten en in brand gestoken.

Redouan Boutaka doodgeschoten

Op zondag 22 april 2012 wordt in de Shisha Lounge aan de Van Woustraat in Amsterdam Oud-Zuid de 31-jarige Redouan Boutaka doodgeschoten. Boutaka zit in de kelder met zijn vaste vriendengroep. De moordenaar is direct naar beneden gelopen en heeft meerdere malen gericht geschoten op Redouan Boutaka.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'