DOSSIER

Raymond P.

Raymond Valentino P. wordt op 10 november 1953 geboren. Hij trouwt met zijn grote liefde Meta en is van 1970 tot 1972 karate-instructeur voor de Koninklijke Marine op Aruba. In 1996 begint P. vier jaar als tweede secretaris te werken op de ambassades van Seoul, daarna vier jaar in Jakarta. Raymond P. is – volgens zijn oud-collega's – een snel ontvlambare man met arrogante trekjes. In 2007 wordt hij viceconsul in Hongkong. Daar komen Raymond en Meta in het nieuws omdat ze hun 7 jaar oude geadopteerde Koreaanse dochtertje Jade afstaan. Dit doen ze omdat het kind moeite heeft zich aan te passen aan hun gezinsleven en hun eetgewoonten. In 2008 gaat P. aan de slag bij het ministerie van Buitenlandse zaken.

Raymond P., een onopvallende wat kalende man met een goudomrand brilletje, staat op zaterdag 13 augustus 2011 op de Boulevard in Scheveningen, voor de ingang van de onderwaterwereld van Sea Life. Hij is er niet om de fantastische dieren (roggen, haaien, zeesterren, piranha’s en nog andere waterdieren) te bezichtigen. P. is hier om Andreas Anschlag te ontmoeten. Een Russische spion met de codenaam Pit, die een Oostenrijks paspoort heeft. Samen met zijn vrouw Heidrun vormt hij een spionnenduo dat jaren geleden via Zuid Amerika in Duitsland terecht is gekomen.

Gelet op zijn carrière is de Russische geheime dienst SVR erg geïnteresseerd in P. en lijft hem in onder de code BR, zo weten we dankzij een minutieuze reconstructie in de Volkskrant. Hij is bruikbaar als spion vanwege zijn specifieke kennis van Nederlandse visaprocedures op de twintig Nederlandse ambassades in Zuidoost-Azië. Ook de topfunctie die hij jarenlang bekleedde bij UNCMAC, de VN-organisatie die de onberekenbare atoommacht Noord-Korea controleert, is aanleiding om P. voor een maandelijks bedrag van 2500 euro om te kopen.

Raymond P. is ambtenaar op het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en kopieert allerlei geheime informatie uit de database van het ministerie en slaat het op op een usb-stick. Het zijn vertrouwelijke rapporten en afspraken over de vredesmissies in Kosovo en Afghanistan, met geheime verslagen van de Noord-Atlantische Raad.

Andreas Anschlag wordt dan al een tijdje door de Duitse Justitie verdacht als ‘runner’ te werken voor de Centrale' in Moskou, oftewel de Russische geheime dienst.

Raymond P. overhandigt usb-sticks aan de Russen

Terug naar die dag in augustus 2011. Een man met een Telegraaf onder zijn arm komt slenterend naderbij. P. weet dat dit het teken is dat de man niet wordt geschaduwd en alles veilig is. Hij knikt P. toe en de twee wandelen gezamenlijk over de Boulevard. Tijdens deze wandeling overhandigt de ambtenaar van Buitenlandse Zaken de usb-stick aan Anschlag en die overhandigt P. zijn maandelijkse spionnenloon. Terwijl P. twee dagen later zijn maandelijkse ‘judasloon’ op zijn bankrekening stort, ontdoet Anschlag de gestolen Nederlandse staatsgeheimen in het Duitse Bonn via een 'Dead Drop', dit zijn geheime brievenbussen, zonder de ontvanger daadwerkelijk te kennen.

Op deze manier verdwijnt erg veel informatie met het label ‘top secret’ van de Nederlandse regering naar de Russische Sloezjba Vnesjnej Razvedki, ofwel de Russische buitenlandse inlichtingen en veiligheidsdienst. Na het droppen van de informatie gaat Anschlag naar de Duitse stad Marburg waar hij met Heidrun woont.

Zo gaat het in de jaren tussen 2008 en 2011 wel dertig keer, alleen de plaatsen van overdracht van informatie verschillen. Elke keer worden de geheime stukken in Russische handen gespeeld. Stukken over bijvoorbeeld het mogelijke NAVO-lidmaatschap van Georgië, over biometrische paspoorten, over de strijd tegen kolonel Kadhafi. De Russen hebben als doel de werkwijze en de operationele zwaktes van de NAVO te leren kennen en met die kennis hun tegenstrategieën kunnen uitzetten en hun eigen positie in Libië versterken.

De Duitse Justitie die Anschlag schaduwt, krijgt ondertussen steeds meer grip op het spionnenechtpaar. De Russen hebben dat in de gaten en willen de Anschlags uit Duitsland weghalen. Het stel heeft niet in de gaten dat het zo urgent is en wist de sporen niet uit, zoals het verbranden van belastend materiaal. Er komt een inval bij de Anschlags - juist op het moment dat Heidrun op zolder bezig is radiografische berichten naar Moskou te seinen - en het echtpaar wordt gearresteerd. Bij huiszoeking vindt de politie nog enkele operatierapporten en die geven een nauwgezet beeld van hun Nederlandse bron, die als code BR staat vermeld. Volgens de Duitse en Nederlandse autoriteiten is BR onmiskenbaar Raymond P. en ook heeft Anschlag het telefoonnummer van hem opgeslagen in de memory van zijn telefoon onder BR.

Raymond P. krijgt twaalf jaar cel aan zijn broek

In maart 2012 wordt P. op Schiphol gearresteerd en bij het fouilleren blijkt dat hij vier usb-sticks met vertrouwelijke informatie in een brillenkoker bij zich draagt.

Op 9 april 2013 eist het OM eist vijftien jaar cel tegen de van spionage beschuldigde Raymond P. Justitie verdenkt hem van het lekken van staatsgeheimen aan de Russen. De man zou 450 documenten over onder meer de EU, de NAVO en de Verenigde Naties hebben verkocht voor een totaal van 90.000 euro. Hij werd aangehouden na een grootschalig FBI-onderzoek, waarbij tien Russische spionnen werden ontmaskerd. Raymond P. zou een belangrijke agent voor de Russen zijn geweest, wat blijkt uit het feit dat twee officieren hem aanstuurden. Op 23 april wordt P. veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf omdat hij spioneerde voor de Russen.

Op 6 mei 2013 tekent zowel het Openbaar Ministerie als Raymond P. beroep aan tegen de straf van twaalf jaar.

Laaste nieuws

Formule 1
Stroll: 'Ook op Playstation heb ik moeite met de bochten'
Lomans
Mannenpraat: de ex van Guus Meeuwis komt er warmpjes bij te zitten. Zeven miljoen ofzo
Algemeen
Tom Dumoulin verliest roze trui in Giro
Blog - sexy
Zeven producten die je NIET moet eten en drinken voor seks
Voetbal
Hooligans zijn zielig, maar die in Zuid-Limburg helemaal! 
Algemeen
Huub van der Lubbe: 'Het westen vindt zichzelf bijna slachtoffer'
Formule 1
Button verbaast zich: 'Zo laat remde ik nog nooit'
Misdaad
Politie doet onderzoek naar tuinkabouters in Assen
Misdaad
Mega-ontsnapping uit Braziliaanse gevangenis (VIDEO)
Misdaad
Man met militair pak en uitrusting aangehouden
Misdaad
Megapartij onderschepte hasj in Spanje ook op film (VIDEO)