DOSSIER

Pinny S.

In het najaar van 2010 wordt Pinny S. in voorlopige hechtenis genomen op verdenking van uitlokking van de moord op Tonnie van Maurik. Dit is de Amsterdamse sportschoolhouder die op 19 april 1993 bij het Altea-hotel wordt geliquideerd, zittend in zijn Ford Escort. In de jaren ’90 wordt S. ook al opgepakt, als verdachte die betrokken is bij deze moord.

Pinny S. komt als verdachte in beeld door de getuigenis van een oud-collega van haar, de prostituee Karin S. (geen familie). Deze verklaart dat S. bij haar heeft geïnformeerd of ze iemand kent die haar minnaar Van Maurik om kan leggen. De andere reden tot de voorlopige hechtenis is het telecommunicatie-onderzoek van justitie, daaruit blijkt dat de twee mobiele telefoons, gebruikt door Jesse R. en Moppie R. rondom de liquidatie van Van Maurik in de buurt van de plaats delict waren en frequent contact met elkaar hadden. Daarnaast blijkt uit printgegevens dat S. contact heeft gehad met de telefoon van Jesse R. en/of Moppie R., rondom het moment dat zij op 19 april 1993 met Van Maurik had afgesproken elkaar die avond te ontmoeten bij het Altea-hotel. Door onbekende oorzaak doet Justitie geen verder onderzoek naar, of analyseert zij de zogenoemde printlijsten van telecommunicatie niet. Wegens het gebrek aan ondersteunend bewijs wordt S. weer in vrijheid gesteld en in 1997 krijgt ze van justitie de kennisgeving van niet verdere vervolging. Karin S. is inmiddels overleden.

Heropening van de moordzaak
Pas in 2008 wordt het onderzoek naar de moord op Van Maurik heropend op basis van de verklaringen van 'Vieze' Peter la S. De kroongetuige noemt de naam van Pinny S. echter niet, hij had van Jesse R. gehoord dat Henk Rommy degene was die opdracht tot liquidatie van Van Maurik had gegeven. S. komt opnieuw als verdachte in beeld, ditmaal in het nieuwe onderzoek Opa. In het dossier van S. bevinden zich verklaringen omtrent de mogelijke motieven die S. zou kunnen hebben voor de doodswens van Van Maurik. Over de slechte wijze waarop S. door Van Maurik is behandeld, en ook wordt gesuggereerd dat er financiële motieven zijn. De meer dan drie jaar durende voorlopige hechtenis van Pinny S., is gebaseerd op één grond: die van de geschokte rechtsorde.

Mr. Stijn Franken gaat tijdens het verweer van zijn cliënte in op verschillende jurisprudentie. Onder andere verwijst Franken in dit verband expliciet op de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in de zaak Letellier. Mevrouw Letellier zat drie jaar in voorarrest op verdenking van uitlokking van moord op haar tweede echtgenoot. Het Hof oordeelde in die zaak dat de voorlopige hechtenis van bijna drie jaar een schending van Art. 5 van het Europees verdrag voor de rechten van de mens opleverde. De parallellen met de zaak van Pinny S. zijn volgens Franken duidelijk. Ook S. wordt beschuldigd van uitlokking tot moord, en zij zit dan inmiddels ook drie jaar in voorarrest.

Op dinsdag 29 januari 2013 wordt in het passage-proces voor de Amsterdamse rechtbank de dan 57-jarige Chai Pin S. 12 jaar gevangenisstraf opgelegd, wegens de opdracht voor de moord op haar gewezen minnaar Tonnie van Maurik.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'