DOSSIER

Pinny S.

In het najaar van 2010 wordt Pinny S. in voorlopige hechtenis genomen op verdenking van uitlokking van de moord op Tonnie van Maurik. Dit is de Amsterdamse sportschoolhouder die op 19 april 1993 bij het Altea-hotel wordt geliquideerd, zittend in zijn Ford Escort. In de jaren ’90 wordt S. ook al opgepakt, als verdachte die betrokken is bij deze moord.

Pinny S. komt als verdachte in beeld door de getuigenis van een oud-collega van haar, de prostituee Karin S. (geen familie). Deze verklaart dat S. bij haar heeft geïnformeerd of ze iemand kent die haar minnaar Van Maurik om kan leggen. De andere reden tot de voorlopige hechtenis is het telecommunicatie-onderzoek van justitie, daaruit blijkt dat de twee mobiele telefoons, gebruikt door Jesse R. en Moppie R. rondom de liquidatie van Van Maurik in de buurt van de plaats delict waren en frequent contact met elkaar hadden. Daarnaast blijkt uit printgegevens dat S. contact heeft gehad met de telefoon van Jesse R. en/of Moppie R., rondom het moment dat zij op 19 april 1993 met Van Maurik had afgesproken elkaar die avond te ontmoeten bij het Altea-hotel. Door onbekende oorzaak doet Justitie geen verder onderzoek naar, of analyseert zij de zogenoemde printlijsten van telecommunicatie niet. Wegens het gebrek aan ondersteunend bewijs wordt S. weer in vrijheid gesteld en in 1997 krijgt ze van justitie de kennisgeving van niet verdere vervolging. Karin S. is inmiddels overleden.

Heropening van de moordzaak
Pas in 2008 wordt het onderzoek naar de moord op Van Maurik heropend op basis van de verklaringen van 'Vieze' Peter la S. De kroongetuige noemt de naam van Pinny S. echter niet, hij had van Jesse R. gehoord dat Henk Rommy degene was die opdracht tot liquidatie van Van Maurik had gegeven. S. komt opnieuw als verdachte in beeld, ditmaal in het nieuwe onderzoek Opa. In het dossier van S. bevinden zich verklaringen omtrent de mogelijke motieven die S. zou kunnen hebben voor de doodswens van Van Maurik. Over de slechte wijze waarop S. door Van Maurik is behandeld, en ook wordt gesuggereerd dat er financiële motieven zijn. De meer dan drie jaar durende voorlopige hechtenis van Pinny S., is gebaseerd op één grond: die van de geschokte rechtsorde.

Mr. Stijn Franken gaat tijdens het verweer van zijn cliënte in op verschillende jurisprudentie. Onder andere verwijst Franken in dit verband expliciet op de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in de zaak Letellier. Mevrouw Letellier zat drie jaar in voorarrest op verdenking van uitlokking van moord op haar tweede echtgenoot. Het Hof oordeelde in die zaak dat de voorlopige hechtenis van bijna drie jaar een schending van Art. 5 van het Europees verdrag voor de rechten van de mens opleverde. De parallellen met de zaak van Pinny S. zijn volgens Franken duidelijk. Ook S. wordt beschuldigd van uitlokking tot moord, en zij zit dan inmiddels ook drie jaar in voorarrest.

Op dinsdag 29 januari 2013 wordt in het passage-proces voor de Amsterdamse rechtbank de dan 57-jarige Chai Pin S. 12 jaar gevangenisstraf opgelegd, wegens de opdracht voor de moord op haar gewezen minnaar Tonnie van Maurik.

Laaste nieuws

Formule 1
Stroll: 'Ook op Playstation heb ik moeite met de bochten'
Lomans
Mannenpraat: de ex van Guus Meeuwis komt er warmpjes bij te zitten. Zeven miljoen ofzo
Algemeen
Tom Dumoulin verliest roze trui in Giro
Blog - sexy
Zeven producten die je NIET moet eten en drinken voor seks
Voetbal
Hooligans zijn zielig, maar die in Zuid-Limburg helemaal! 
Algemeen
Huub van der Lubbe: 'Het westen vindt zichzelf bijna slachtoffer'
Formule 1
Button verbaast zich: 'Zo laat remde ik nog nooit'
Misdaad
Politie doet onderzoek naar tuinkabouters in Assen
Misdaad
Mega-ontsnapping uit Braziliaanse gevangenis (VIDEO)
Misdaad
Man met militair pak en uitrusting aangehouden
Misdaad
Megapartij onderschepte hasj in Spanje ook op film (VIDEO)