DOSSIER

Piet P. (Eindhoven)

Kamper Piet P. (niet te verwarren met de Delftse crimineel Piet P.) wordt in 1955 geboren, hij is een verre neef van de legendarische Belgische doelman Jean-Marie Pfaff.

Samen met zes andere kampers wordt hij in 2002 in Eindhoven aangehouden tijdens een demonstratie van woonwagenbewoners waarvoor de gemeente geen vergunning heeft gegeven. De demonstranten eisen een nieuwe standplaats voor de van hun plek weggestuurde familie P. Onder de arrestanten is de 47-jarige Piet P. en zijn 26-jarige dochter. De vier anderen zijn mensen die geen gehoor geven aan een vordering of bevel om weg te gaan.

Ondanks het verbod verzamelen enkele tientallen woonwagenbewoners zich op het Stadhuisplein in Eindhoven. De politie is met onder meer een peloton ME en zes man bereden politie op alles voorbereid. Piet P. en zijn gezin willen een nieuwe standplaats. Na zeven jaren juridische strijd over een huurconflict moet het gezin het kamp aan de Quinten Matsyslaan in Eindhoven begin april 2002 verlaten. De gemeente wil daar een wijk met achthonderd woningen bouwen en precies op de plek waar P. altijd gestaan heeft een tennisbaan aanleggen. Piet P. heeft sinds die ontruiming meerdere door de gemeente aangeboden woningen geweigerd.

Volgens de woordvoerder is Eindhoven helemaal klaar met de familie P. en heeft het gesprek dat de familie met burgemeester Alexander Sakkers eist geen enkele zin. Namens de gemeente heeft raadsman C. Liesker de rechter intussen gevraagd om een verbod voor deze familie om met een camper op alle drie de gemeentelijke woonwagenkampen te komen.

Een emmer menselijke uitwerpselen voor het Stadskantoor
In 2006 strooit Piet P. een emmer vol menselijke uitwerpselen in het Stadskantoor uit. Dit doet P. omdat er volgens hem sanitaire voorzieningen ontbreken op zijn woonwagenstandplaats aan de Joost de Momperstraat.

Later dat jaar, op 18 december, begint de politie en gemeente met de ontruiming van het kampje van Piet P. en zijn gezin. De gemoederen lopen hoog op. Drie maanden later wordt bekend dat Justitie en politie vrezen dat de familie P. een aanslag zal plegen op burgemeester Alexander Sakkers van Eindhoven. Daarom wordt de burgemeester scherp beveiligd. De telefonische dreigementen zouden afkomstig zijn van Piet P. De woonwagenbewoner zelf ontkent de dreigementen en doet aangifte van valse aangifte door Sakkers.

Op 12 april 2008 wordt gemeld dat het Openbaar Ministerie vrijspraak zal vragen voor de vermeende telefonische bedreiging. Piet P.'s advocaat Peter van de Laar toont zich stomverbaasd. Hij is blij voor zijn cliënt, maar het heeft er meer van weg dat het OM erbij gebaat is om de zaak te seponeren. Toch veroordeelt het gerechtshof in Den Bosch Piet P. tot een maand cel. Hij krijgt de straf voor de bedreiging van Sakkers. Volgens het gerechtshof is echter niet bewezen dat P.'s opmerking "Hoe zou jij het vinden als ik ineens naast jouw bed zou staan?" tegen Sakkers levensbedreigend is bedoeld.

Op dinsdag 29 maart 2011 staat Piet P. in hoger beroep terecht voor poging tot moord op zijn achterneef Janus van W. (Justitie eiste eerder vijftien jaar voor poging tot moord maar P. werd tot 12 jaar cel veroordeeld.) Ook in hoger beroep blijft de rechter daarbij. Piet P. verweert zich met de bewering dat Janus van W. concrete plannen heeft om hem te vermoorden. “Ik heb destijds op een dodenlijst gestaan,” zo verklaart hij in de rechtszaal in Den Bosch. Met zijn onthullingen wil P. aantonen dat hij alle reden had om bang te zijn voor Janus van W. - ondanks diens onschuldige bijnaam (Harry Potter).

Dat hij op 2 februari 2009 bij de McDonald's in Best het vuur had geopend op Janus, die zwaargewond raakte aan de arm, was een vorm van zelfverdediging, zo is zijn verweer.  "Ik was bang om de volgende te worden," aldus Piet P.

Laaste nieuws

MannenPraat
Mannenpraat: Humberto Tan heeft last van territoriumdrift
Humor
Mop van de dag: 19 augustus
Misdaad
Tienduizenden xtc-pillen aangetroffen in Limburgs huis
Formule 1
Terugblik: Gifbeker nog niet leeg voor Max, Bottas pakt overwinning
Blog - Sexy
Deze vrouwen zijn Nederlands grootste Instagrammers
Misdaad
Finland, een dag later: steekpartij is terreurdaad (VIDEO)
Humor
Deze coole kat heeft zijn eigen handshake (VIDEO)
Misdaad
Misdaadklassieker: geschaduwd, afgeluisterd, vervolgd, veroordeeld - Danny K. doorbreekt het zwijgen
Formule 1
Lowe: 'Onze eerste seizoenshelft was een teleurstelling'
Algemeen
Steven Kruijswijk gaat voor succes in Vuelta: ‘Wat Tom kan, kan ik ook’
MannenPraat
Mannenpraat: Tim Hofman is nóg irritanter dan Willibrord Frequin
Humor
Feitje van de dag: 18 augustus
Hebbes
WIN: Terminator 2: Judgment Day – 3D bioscoopkaarten