DOSSIER

Piet P. (Delft)

De rijk beschilderde Delftenaar Piet Pronk (niet te verwarren met de Brabantse crimineel Piet P.) wordt in 1964 geboren en is in 2017 overleden. Piet staat jarenlang als portier aan de deur van de nachtclubs van Jos van der Meer tot ze ruzie krijgen om geld.

Kort na middernacht op 17 mei 2007 ontploft op de parkeerplaats van hotel Campanile de Rolls-Royce Corniche van hotelgast Jos van der Meer. De cabrio wordt opgeblazen met een lawinepijl. Het is niet de eerste keer dat vijanden het op de 55-jarige bordeelhouder en vastgoedmagnaat hebben gemunt, een paar weken ervoor explodeert zijn Mercedes ML. Ook zijn zoon Max is de dupe als op 20 juni zijn Mercedes SL500 met een handgranaat tot ontploffing wordt gebracht.

Bom onder zijn lease-Peugeot
In de eerste week van januari 2008 ontsnapt Piet op het nippertje aan een aanslag. Bij een onderhoudsbeurt in de garage wordt een bom ontdekt onder de door hem geleasde Peugeot. Het explosief is niet ontploft omdat de knikker die de ontploffing moet veroorzaken, is blijven steken. Vier dagen later ontploft er onder een andere Peugeot van precies hetzelfde type wél een bom. Dit gebeurt op de A13 bij Rijswijk, de auto wordt bestuurd door de Delftse crimineel Jerry R., die al heel wat aanslagen op zijn leven te verduren heeft gehad. Ook dit keer komt hij er levend vanaf, maar hij is zwaar gewond. Of beide aanslagen iets met elkaar te maken hebben is nooit duidelijk geworden.

In maart 2008 is Piet betrokken bij een heftig incident in café Het Bliekkie, dat vroeger de stamkroeg was van de doodgeschoten kickbokser Peter Smit, bijnaam Hurricane. Piet bemiddelt daar in een hooglopend conflict tussen twee partijen. Het is laat, de zaak is uitgepraat en er wordt wat gesnoven en gedronken. Wanneer één van de aanwezigen toch nog weer een vervelende opmerking maakt, die Piet in het verkeerde keelgat schiet, draait het uit op een enorme vechtpartij. Piet wordt daarbij met een biljartkeu en andere losse voorwerpen zwaar toegetakeld.

DNA op een handgranaat
Een jaar later wordt, kort na sluitingstijd, een handgranaat naar binnen gegooid, waarbij niemand gewond raakt. De verdenking valt op Piet. Wraak als motief dus en er zijn DNA-sporen van Piet op de granaatbeugel als bewijs. Volgens zijn advocaat André Seebregts heeft een ander het glas van Piet vastgepakt en daarna de granaat. Het DNA van Piet zou zo sterk zijn dat het op die manier is doorgegeven en op de handgranaat terecht is gekomen. Ook al lijkt dit verhaal gezocht, de rechtbank kan niet anders dan Piet vrijspreken wegens gebrek aan bewijs.

In augustus 2010 krijgt Piet een serieuze waarschuwing wanneer er onder de rode Renault Mégane van zijn vriendin, die aan de Syriësingel in Delft is geparkeerd, een verdacht pakketje, lijkende op een bom, wordt gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst wordt ingeschakeld en is de hele dag bezig om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat het een nepper is. Een ochtendkrant meldt vervolgens, hoewel de naam niet expliciet wordt genoemd, dat het pakketje in relatie staat met Geurt R., de voormalige lijfwacht van Klaas Bruinsma. Dit lijkt niet erg waarschijnlijk, want Geurt en Piet zijn goede vrienden. De nepbom staat mogelijk in relatie met een conflict dat eind juni 2010 begonnen is om een partij cocaïne waarbij verschillende partijen betrokken zijn.

12-jarige jongen doorzeefd in een woonwagen
Er wordt ook een link gelegd met de schietpartij op 14 juli 2010 op het woonwagenkamp aan het Rijnauwenhof in Breda. Zes gemaskerd mannen doorzeven een woonwagen, daarbij komt de 12-jarige Danny Gubbels om het leven. Danny's vader, voor wie de kogels zijn bedoeld, is niet thuis. Dat Piet de problemen voorzag, zou blijken uit zijn schuilhouden in juli en augustus 2010.

NOOT REDACTIE

Misdaadjournalist meldt op 16 mei 2017 dat Piet zichzelf gesuïcideerd heeft.

Laaste nieuws

MannenPraat
Mannenpraat: Humberto Tan heeft last van territoriumdrift
Humor
Mop van de dag: 19 augustus
Misdaad
Tienduizenden xtc-pillen aangetroffen in Limburgs huis
Formule 1
Terugblik: Gifbeker nog niet leeg voor Max, Bottas pakt overwinning
Blog - Sexy
Deze vrouwen zijn Nederlands grootste Instagrammers
Misdaad
Finland, een dag later: steekpartij is terreurdaad (VIDEO)
Humor
Deze coole kat heeft zijn eigen handshake (VIDEO)
Misdaad
Misdaadklassieker: geschaduwd, afgeluisterd, vervolgd, veroordeeld - Danny K. doorbreekt het zwijgen
Formule 1
Lowe: 'Onze eerste seizoenshelft was een teleurstelling'
Algemeen
Steven Kruijswijk gaat voor succes in Vuelta: ‘Wat Tom kan, kan ik ook’
MannenPraat
Mannenpraat: Tim Hofman is nóg irritanter dan Willibrord Frequin
Humor
Feitje van de dag: 18 augustus
Hebbes
WIN: Terminator 2: Judgment Day – 3D bioscoopkaarten