DOSSIER

Peter van D.

Peter van D. - bijnaam De Dikke - wordt in 1959 geboren in het Limburgse Schinveld en begint zijn criminele loopbaan medio jaren zeventig als stroper.

Later sluit hij zich aan bij Robbie van L. uit Einighausen en Dikke Billy P. uit Schinveld en samen met hen zet hij zijn tanden in de ecstasy-handel, die dan nog in de kinderschoenen staat. Van L. verdwijnt in de loop der jaren naar de achtergrond, maar Peter van D. groeit uit tot een drugsbaron en wordt sinds de jaren tachtig in elk groot drugsonderzoek genoemd. Volgens kroongetuige Peter la S. heeft Peter van D. een van de wapens geleverd die is gebruikt bij de liquidatie van Kees Houtman.

Eind oktober 2005 raakt Peter van D. betrokken bij een geript cocaïnetransport. De gedupeerden vragen aan Peter van D. of hij wil bemiddelen. Peter van D. stuurt een paar van zijn mannetjes en dankzij een truc met een paar dames wordt de boosdoener ontvoerd naar zijn zwaar beveiligde villa in Schinveld. Daar onderwerpt Peter van D. hem aan een maffiaverhoor. De mishandelde Belg doet aangifte van ontvoering.

Bijna vier ton hasjiesj van Jamaica naar Antwerpen
Op dinsdag 29 november 2005 doet de Nationale Recherche nauwgezet huiszoeking in Peter van D.’s villa in Schinveld. In het hondenhok is een geheime bergplaats waar documenten liggen. In dit geval gaat het om de listing van een schip, de Capo Mungo, waarmee in oktober 2004 vanuit Jamaica bijna vier ton hasjiesj naar de Antwerpse haven is vervoerd. Tot aan de huiszoeking is er niets dat erop wijst dat Peter van D. hier iets mee te maken heeft. Het transport is georganiseerd door de Hindoestaans-Surinaamse familie K. uit Amsterdam, bekend als fruitimporteurs. Maar doordat er iets misgaat met de afhandeling in de haven en Peter van D. zich er persoonlijk mee gaat bemoeien, komt hij in beeld.

In november 2006 staat hij in Antwerpen terecht. Hij wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. In 2007 wordt Peter van D. uitgeleverd aan Nederland en daar wordt Peter van D. in zijn cel aangeklaagd wegens betrokkenheid bij een grote ecstasy-zaak die hij vanuit de Belgische gevangenis zou hebben gerund. Zijn broer Harrie van D. fungeert volgens Justitie als tussenpersoon en die wordt op 25 juli 2007 in Heerlen aangehouden. Op 22 juni 2008 eist het OM voor de rechtbank in Maastricht tegen Peter van D. en de leden van zijn drugsbende onvoorwaardelijke gevangenisstraffen tot twaalf jaar. Volgens de officier van Justitie zijn de zes betrokken bij de productie van en handel in synthetische drugs en vormen ze een criminele organisatie.

Peter van D: Een van de kopstukken in Nederland
Tegen Peter van D. eist de aanklaagster de hoogste straf. Justitie ziet hem als een van de kopstukken in Nederland als het gaat om de productie van en handel in drugs. Ook vanuit de gevangenis in België, waar hij in 2006 wordt veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens smokkel van 3,6 ton cannabis en de ontvoering van een Antwerpse Gumballracer, bleef hij zijn bende aansturen.

Tegen Peter van D. loopt ook nog een strafzaak over witwassen. Zijn zeven jaar jongere broer Harrie uit Heerlen hoort een straf van acht jaar en negen maanden tegen zich eisen. Justitie beschouwt hem als degene die leiding geeft aan de bende sinds zijn broer is gedetineerd. Hij voert uit wat Peter van D. hem opdraagt. Op 8 juli 2008 worden zeven leden van de drugsbende in Maastricht veroordeeld tot celstraffen tot maximaal tien jaar. De twee hoofdverdachten, de broers Peter en Harrie van D., worden respectievelijk tot tien jaar, en acht jaar en negen maanden veroordeeld.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'