DOSSIER

Peter S.

Petrus S. - bijnaam Peerke - wordt in 1963 geboren in Eersel. Voordat hij in de grootschalige ecstasyhandel beland, houdt hij zich bezig met de kunst- en antiekroof.

In 1996 wordt er huiszoeking gedaan in de woning van Peerke. Bij hem thuis wordt voor 1,2 miljoen gulden aan gestolen antiek en kunst gevonden. De spullen zijn enkele weken daarvoor gestolen in Parijs en Fontainebleau. De huiszoeking wordt gedaan op verzoek van de Franse Justitie en er zijn daarbij twee Franse rechercheurs aanwezig.

Peerke komt hierna terecht in de ecstasyhandel. In de jaren 90 komt hij achttien maal in aanraking met Justitie, meestal voor overtreding van de Opiumwet. Hij doet zaken met Peter van D.Mink K.Jan FemerEvert Hingst en de Israeliërs Oded T. en Eliakiem E. Hij handelt ook met Noud Waterschoot die later - na  een vermeende ruzie met Peerke over een een partij pillen - wordt geliquideerd.

Op 20 november 2001 leidt een onderzoek naar een Israëlische crimineel tot de vondst van 1,6 miljoen ecstasy-pillen in de Duitse stad Lubeck. Deze pillen blijken van dezelfde makelij als de ecstasy die in 2002 in Zierikzee wordt gevonden. De Israëliër zegt dat hij voor de aanvoer van pillen in contact is gekomen met de grootste dealer van Nederland. Hij bedoelt daar Peerke mee.

Dertien jaar cel 
Aan het eind van april/begin mei 2002 wordt in Zierikzee een partij van ongeveer 1,5 miljoen ecstasy pillen aangetroffen. De pillen bevinden zich op het Poolse zeiljacht Evelin. Korte tijd later worden nog 100.000 pillen in Spijkenisse gevonden. Deze vangst is het resultaat van een grootscheeps onderzoek naar Peerke. Twee maanden na de vondst van de pillen in Zierikzee aan boord van de Evelin wordt Peerke gearresteerd. Op 3 juni 2003 begint voor de rechtbank in Den Bosch het proces tegen Peerke. Er wordt veertien jaar celstraf tegen hem geëist. Dan blijkt dat Peerke ook zaken heeft gedaan met Ricardo F. - ook wel bekend als De Poolse Al Capone - die in jaren '90 furore maakt in Antwerpen met zijn wodkabedrijf Kremlyovskaya Vodka. Ricardo is de organisator van het transport met de Evelin en wordt in Engeland gearresteerd en in april 2009 in de Verenigde Staten tot 10 jaar cel veroordeeld.

Op 19 juni 2003 wordt hij tot 13 jaar veroordeeld. Drie Poolse handlangers krijgen straffen van 10, 6 en 1,5 jaar celstraf. Een man uit Best, een goede bekende van Peerke, wordt tot 7 jaar veroordeeld.

In november 2006 moet Peerke terechtstaan in Frankrijk op verdenking van betrokkenheid bij antiekroof in Franse kastelen en kerken. Zijn handlangers in die zaak zijn twee andere Nederlanders, Franciscus T. en Antonius van H. Omdat Peerke eerder dat jaar in hoger beroep is gegaan tegen zijn veroordeling in 2003, wordt de kans klein geacht dat hij voor de rechtbank in Frankrijk zal verschijnen. In 2006 wordt hij door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot een celstraf van elf jaar en acht maanden.

In 2010 komt Peerke weer vrij en op 28 november van dat jaar wordt zijn woning aan de Boutenslaan in Eindhoven onder vuur genomen. Er raakt daarbij niemand gewond. Volgens getuigen worden er meerdere salvo's afgevuurd met, vermoedelijk, een automatisch wapen. De woning van Peerke is voorzien van kogelwerend glas, rolluiken en camera's.

Peerke zou bij Justitie in beeld zijn geweest als belangrijke verdachte voor de liquidatie van twee drugsdealers in Hilvarenbeek, waarbij ook de toevallig aanwezige broers Taminiau worden gedood. Bronnen melden dat er na de arrestatie van Janus van W. sprake is van een machtsvacuüm in Brabant, dat er daardoor gestreden wordt om de macht en dat er sprake is van de opkomst van nieuwe groepen.

Op 2 maart 2011 wordt bekend dat Justitie in hoger beroep 1,5 miljoen euro eist van Peerke. De rechtbank veroordeelde hem eerder tot het terugbetalen van de winst van drugshandel, maar daartegen gaat Peerke in beroep. Tijdens de behandeling van het hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch wordt op 11 augustus 2011 duidelijk dat de advocaat van Peerke in Israël getuigen wil laten horen. De inhoudelijke behandeling van de zaak wordt daardoor uitgesteld tot december.

In juni 2011 staat Peerke als getuige voor de rechtbank in Amsterdam. Hij heeft zichzelf als getuige bij Nico Meijering, de advocaat van Dino Soerel, gemeld. Peerke verklaart dat kroongetuige Peter la S. hem in het voorjaar van 2002 zelf zou hebben verteld dat hij Gerrie Bethlehem heeft doodgeschoten en dat hij het lichaam daarna, samen met Jesse R. en een derde man, in het water heeft gedumpt. Peerke vindt het onterecht dat La S. niet vervolgd wordt voor de moord op Bethlehem terwijl er door drie getuigen is verklaard dat La S. de moord heeft gepleegd, en hij heeft zich om die reden bij Meijering gemeld. In de rechtbank bevestigt Jesse R. deels het verhaal van Peerke en ook spreekt hij het deels tegen. Na enig doorvragen spreekt ook Peerke zichzelf geregeld tegen en daardoor verloopt het verhoor wat warrig.

In november 2012 wordt bekend dat Peter S. na hoger beroep 'slechts' twee ton aan criminele winst hoeft terug te betalen. Volgens het hof in Den Bosch is er geen bewijs voor de winst die hij gemaakt zou hebben uit een export van pillen. Alleen de illegale aankoop van onroerend goed in Baarle-Nassau is bewezen, vindt het hof.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'