DOSSIER

Peter la Serpe

Giuseppe la Serpe – roepnaam: Peter, bijnamen: Vieze Peter en De Fries en misschien wel het bekendst onder de naam Peter la S. - wordt op 11 oktober 1964 in Rotterdam geboren. Hij is een Nederlander van Italiaanse afkomst.

Al op 23-jarige leeftijd wordt Peter la S. veroordeeld tot zes jaar cel wegens een serie bankovervallen. Kort na zijn vrijlating gaat hij opnieuw aan de slag en in 1994 krijgt hij een celstraf van zeven jaar voor afpersing en een nieuwe reeks brute overvallen. La S. woont dan in het Friese Hardegarijp en handelt in hasjiesj en cocaïne.

In 1997 leert hij Jesse R. kennen in de gevangenis van Utrecht. Het verhaal gaat dat hun cellen naast elkaar liggen maar anderen zeggen dat hun cellen bóven elkaar lagen. In ieder geval besluiten ze later te gaan samenwerken. Na vrijlating uit de gevangenis gaat La S. korte tijd als exploitant van een bowlingsbaan werken en daarna treedt hij in dienst van een leasemaatschappij. Aan het eind van de jaren 90 gaan La S. en R. samen in de drugshandel. Ze doen onder meer zaken met een in Nederlander die in Marokko woont.

Vieze Peter wil maatschappijleraar worden
Deze hasjhandelaar verklaart later dat La S. twee junks heeft ingehuurd om voor 25.000 euro drugscontact Ariën K. - ook wel bekend als Arjen -  te vermoorden. Deze zou het geld dat hij heeft geïnvesteerd in de drugshandel van La S. en R. hebben teruggeëist. De junks zouden K. in zijn woning in Wijk aan Zee hebben aangevallen en met een schroevendraaier hebben verwond. K. overleeft de aanslag en verklaart tegen de recherche dat hij vermoedt dat La S. en R. achter de aanslag zitten.

La S. beweert later dat hij op dat moment uit het milieu wil stappen. Hij begint een HBO-opleiding voor leraar maatschappijleer, maar stopt daarmee wanneer hij van zijn advocaat hoort dat het 22 jaar duurt voor hij een verklaring van goed gedrag zal krijgen. In november 2004 zou La S. bij de ontsnapping van R. uit de gevangenis hebben geholpen, althans dat is zijn lezing. Wie in ieder geval wél bij die ontsnapping aanwezig was is Gilbert Rommy, de zoon van Henk. In februari 2007 wordt Vieze Peter gearresteerd. Hij is al vanaf 11 september 2006 informant van de CIE in Amsterdam.

Nieuwe stap: Peter wordt kroongetuige 
In ruil voor een lagere strafeis en ongeveer 1 miljoen euro, die hij over tien jaar verspreid zal ontvangen, vertelt hij over meerdere liquidaties. Hij heeft deze deal gesloten omdat hij zelf op een dodenlijst is gezet. La S. wordt door het OM aangeklaagd voor betrokkenheid bij de liquidaties van Kees Houtman en Thomas van der Bijl en voor een poging tot moord op George van D. Op 14 april 2008 is er een pro-forma zitting waarop bekend wordt dat La S. van nog meer liquidaties wordt verdacht. Het OM vermeldt die verdenkingen niet omdat er te weinig bewijs voor is. Volgens de verdediging van o.a. Ali A. en Sjaak B. is de deal tussen het OM en La S. onwettig door de verdenking van betrokkenheid bij meerdere liquidaties.

Volgens La S. was de deal dat hij samen met Jesse R. Thomas van der Bijl zou vermoorden. Ze trekken zich echter terug nadat La S., met wapen in de hand, per ongeluk oog in oog komt met Van der Bijl. La S. zit daarbij in een auto. Op 12 maart 2009 laat La S. weten dat hij, ten tijde van zijn onderhandeling met Justitie over een deal, heeft geprobeerd zich door de criminelen af te laten kopen met een partij cocaïne ter waarde van 1 miljoen euro. Hij wil dit geld gebruiken om uit het criminele milieu te stappen en geen deal te sluiten met Justitie.

Aan het begin van mei 2009 is La S. zo teleurgesteld over zijn bescherming, dat hij niet meer wil getuigen. Volgens La S. worden afspraken over zijn veiligheid en toekomst voortdurend geschonden. Volgens Justitie ontstaan met La S. vooral conflicten over de hoge financiële eisen die hij stelt. Het OM waarschuwt La S. dat hij zijn verplichtingen moet nakomen. Als hij dat niet doet, zal het OM de overeenkomst met hem opzeggen en komt de toegezegde gehalveerde strafeis te vervallen. De rechtbank legt het liquidatieproces stil na de weigering van La S. om nog iets te verklaren. Justitie krijgt een week tijd om een oplossing te vinden voor de problemen met hem.

Op 9 november 2009 wordt officier van Justitie Wind verhoord over aanwijzingen dat rechercheurs en Wind informatie aan La S. hebben gegeven, waardoor die niet alleen verklaart wat hij zelf weet, maar ook over wat zij hem hebben verteld. La S. heeft zijn verhaal in het verloop van de verhoren op sommige punten namelijk aangepast aan de inhoud van het strafdossier. Hoewel de officier van Justitie eerst toegeeft dat zij waarschijnlijk op twee punten belangrijke informatie heeft gegeven aan La S., trekt ze die verklaring op 9 november 2009 weer in.

Kroongetuige La S. doet steeds moeilijker
Op 1 februari 2010 voeren de advocaten in het liquidatieproces twee getuigen op die beweren dat La S. hen heeft verteld dat hij in 2001 of 2002 een moord heeft gepleegd. Hij zou een grote man in een loods hebben doodgeschoten. Dit zou mogelijk Gerrie Betlehem kunnen zijn. Op 15 maart 2010 verklaart La S. dat hij is voorgelogen door het OM en eist hij dat al zijn verklaringen van tafel gehaald worden. Hij vindt dat hij en zijn familie niet de bescherming krijgen die door Justitie is toegezegd. Bovendien heeft Justitie volgens hem honderden gesprekken tussen hem en zijn advocaten afgeluisterd en de daardoor verkregen informatie tegen hem gebruikt.

Volgens La S. heeft Justitie hem een grote som geld beloofd in ruil voor zijn verklaringen. Het OM ontkent dit. De rechtbank in Amsterdam wil vervolgens van het OM weten of er ontoelaatbare toezeggingen zijn gedaan. Volgens La S. zouden Fred R. en Sjaak B. de Heineken-ontvoerder Cor van Hout hebben vermoord. Hij verklaart dat R. de motor bestuurde en dat B. als schutter achterop zat. Ook vertelt La S. dat Jesse R. er heel trots op was dat hij de opdracht voor de moord op Van Hout kreeg.

Jesse R. is volgens Peter la S. ook betrokken bij de moorden op Arnold Pels, Gerrie Betlehem en Nedim Imac. De opdracht voor de moord op Pels zou van Danny K. zijn gekomen en Betlehem zou zijn vermoord na een conflict over 130 kilo softdrugs of cocaïne. Volgens La S. heeft R. hem een foto laten zien van het lichaam van Betlehem.

Op 4 november 2010 wordt bekend dat de ernstige crisis tussen La S. en Justitie bezworen is en dat hij toch verder gaat als kroongetuige in het liquidatieproces. Advocaten van de verdachten in het proces suggereren dat hij is afgekocht. Op 9 februari 2011 doen Ali A., Sjaak B. en Dino S. aangifte tegen La S. Zij beschuldigen hem van de moord op Gerrie Bethlehem en vragen Justitie hem te vervolgen voor die moord. De drie aangevers willen dat de vervolging van La S. wegens de moord op Bethlehem meegenomen wordt in het liquidatieproces. Op die manier willen zij de betrouwbaarheid van La S. toetsen.

Doorbraak in zaak tegen Willem Holleeder
Op 30 september 2011 brengt getuige La S. - in de strafzaak tegen Dino S - voor het eerst Willem Holleeder rechtstreeks in verband met de liquidatie van Thomas van der Bijl. Op 10 oktober 2011 zou officier van Justitie De Haas een proces-verbaal hebben opgesteld waarin staat dat het OM al vijf jaar weet dat Holleeder de opdrachtgever is van enkele liquidaties. La S. heeft dat verklaard. De verklaringen van La S. worden geheim gehouden op verzoek van La S. die vreest voor de veiligheid van zijn familie als bekend wordt dat hij ook over Holleeder verklaringen heeft afgelegd.

Volgens La S. zou Holleeder ook achter de moord op Kees Houtman zitten. Op 10 oktober 2011 verklaart La S. dat rechercheurs hem in zijn eerste verhoren belangrijke informatie hebben gegeven. Zo hebben ze hem verteld dat een auto met de neus een andere kant op stond geparkeerd dan La S. zich herinnerde.

In maart 2012 heeft de NOS een primeur: Peter la S. zou 1,4 miljoen euro hebben gekregen van het OM in ruil voor zijn verklaringen in het liquidatieproces.

Begin juni 2012 wordt La S., kroongetuige in het liquidatieproces Passage, op vrije voeten gesteld. Dit lekt uit. Wie lekt, is volgens het Openbaar Ministerie niet vast te stellen.

In januari 2013 veroordeelt de rechtbank Peter la S. tot een gevangenisstraf van acht jaar voor zijn rol in de liquidatie van Kees Houtman. Deze gehalveerde strafeis is onderdeel van de deal die met het OM is gesloten. Omdat hij in de aanloop naar de uitspraak deze termijn al heeft uitgezeten is hij vrij man.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'