DOSSIER

Paul K.

Paul K. – bijnaam: De Coureur, vanwege zijn voorliefde voor snelle bolides - is vanaf begin jaren 80 infiltrant van de CID en het IRT. Hij infiltreert in de organisaties van Cock S.Henk E.Jack S.Piet S. en Gijs van T. Het is de bedoeling dat hij doordringt tot de top van ‘Delta’ en ‘Octopus’. Voordat hij infiltrant wordt heeft Paul K. een transport- en bestelbedrijfje, daarbij heeft hij wat contacten in het criminele milieu. Vanaf de herfst van 1993 raakt hij betrokken bij de smokkel van containers vol drugs, die zijn verborgen onder ladingen T-shirts, olijfolie, blikken ananas of sojabonen. De containers komen uit Colombia en Lagos.

Eind 1994 wordt besloten om K. als informant af te bouwen, omdat het Openbaar Ministerie in Rotterdam niet langer het gevoel heeft de regie te hebben over zijn activiteiten. K. zegt daarop dat hij wordt bedreigd door de Bevergroep. Die verlangt van hem dat hij nog enkele, al eerder bestelde partijen drugs binnentrekt als compensatie voor in beslag genomen partijen. Als Justitie dat niet toestaat, dreigt hij voor zijn liquidatie de rechercheurs Langendoen en Van Vondel alsmede de Haarlemse korpschef Straver mee te nemen.

De verantwoordelijke officier van Justitie, R. de Groot, besluit echter dat nog te arriveren partijen niet meer zullen worden doorgelaten. K. wordt in maart 1995 door de politie geïnstrueerd zijn afnemers het verhaal te vertellen dat de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration lucht heeft gekregen van de transporten. De DEA zou de Nederlandse politie hebben getipt. Dit verhaal is door de informant aan de criminele groep gemeld in een speciaal door de politie geprepareerde hotelkamer. Van het gesprek is een opname gemaakt. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft in 1995 zelfs een vals perscommuniqué uitgegeven om zijn rol als informant te verbloemen.

In 1995 blijkt dat K. het jaar daarvoor ook actief is geweest als informant in een onderzoek van de politie Gooi- en Vechtstreek. In deze zaak heeft de recherche een door K. binnengehaalde drugszending van ruim 11.000 kilo gevolgd. Nadat de partij bij de afnemers is gearriveerd, wordt er ingegrepen. Alle verdachten worden daarop veroordeeld. Tijdens dit onderzoek is onenigheid ontstaan tussen K. en zijn runners, omdat K. vindt dat niet alle drugs in beslag genomen had moeten worden, maar slechts de helft. Dat is mede de reden waarom er na dit onderzoek door de politie niet meer van zijn diensten gebruik wordt gemaakt.

Zijn volledig naam lekt in de zomer van 1996 uit. De pers begint ook te schrijven over De Coureur. In juli 2000 koopt hij een doodskist voor zichzelf.

Gepland bloedbad in de Tweede Kamer
Begin april 2002 wordt de ex-informant gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht minister Korthals, staatssecretaris Kalsbeek van Justitie of procureur-generaal De Wijkerslooth te hebben willen kidnappen. Bovendien zou K. op het punt staan een bloedbad aan te richten in de Tweede Kamer en wil hij mogelijk een vergadering van de ministerraad binnendringen. Dit alles blijkt uit een vertrouwelijk ambtsbericht van de BVD. De regiopolitie Kennemerland laat Paul K. met behulp van een arrestatieteam oppakken.

In september 2002 beslist het OM dat K. voor zijn plannen niet vervolgd zal worden. Volgens diens advocaat mr. Cees Korvinus heeft Justitie zijn cliënt na de IRT-affaire als een baksteen laten vallen. Bovendien is zijn identiteit uitgelekt, waardoor de ex-informant grote problemen met de onderwereld krijgt. Paul K. is door bekende drugshandelaren verantwoordelijk gesteld voor een aantal in beslag genomen partijen drugs en hij zegt voor zijn leven te vrezen. De ex-informant probeert al jaren een schadevergoeding van Justitie los te krijgen en zou door alle spanningen in grote psychische nood verkeren.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'