DOSSIER

Paul Herrie

Paul Herrie wordt in 1957 geboren.  Na zijn studententijd raakt hij werkzaam bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), de voorganger van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Van 1980 tot 2001 werkt Herrie bij de AIVD.

Voor een geheim agent is hij met zijn 1.96 cm geen onopvallende verschijning. Toch volgt hij ongemerkt in de jaren 80 en 90 vermeende Sovjetspionnen, IRA-leden en RaRa-sympathisanten. Hij is o.a. betrokken bij het oprollen van een IRA-cel in Nederland en tijdens dit onderzoek komt de criminele groepering rond Mink K. in het vizier. Herrie neemt deel aan het onderzoek naar de organisatie van K., die contacten heeft in kringen rond RaRa.

In 2001 ontploft een bom onder de auto van Herrie. Hij beweert dat de bom is geplaatst door collega's van de AIVD, maar het politieonderzoek wijst in de richting van hemzelf. Hierna neemt hij ontslag. Volgens de rijksrecherche neemt Herrie tal van geheime dossiers mee naar huis, waaronder stukken betreffende K. Deze stukken komen bij K. terecht en volgens oud-collega's heeft Herrie ze verkocht. In de media wordt beweerd dat Herrie en Mink K. communiceren via liefdesbrieven die ze naar elkaar zenden in de tijd dat K. in de gevangenis zit. Herrie wordt ervan verdacht dat hij op 9 maart 2004 een bom tot ontploffing brengt voor de deur van een makelaarskantoor in Den Haag.

'AIVD gaat onzorgvuldig om met staatsgeheimen'
De naam van Herrie duikt na zijn vertrek bij de geheime dienst op bij tal van zaken, van faillissementen tot internationale wapenhandel en witwaspraktijken. Tegenover de rijksrecherche verklaart Herrie dat de AIVD een belangrijke informant niet goed heeft afgeschermd. Hij bedoelt hier de informant met codenaam Sentaro mee, die eind jaren negentig in de directe omgeving van Mink K. opereert. Sentaro zou de crimineel Jules Jie zijn, die in oktober 2003 wordt vermoord.

Herrie verklaart verder dat onzorgvuldig wordt omgegaan met staatsgeheimen. Medewerkers van de dienst kunnen ongezien op grote schaal documenten kopiëren. Van enige controle is volgens Herrie geen sprake. Op 4 mei 2006 wordt Herrie gearresteerd, verdacht van het schenden van staatsgeheimen. Op 9 januari 2007 wordt bekend dat Fred Teeven en twee journalisten van De Telegraaf mogelijk moeten getuigen in het proces tegen Herrie. Op 3 september 2007 wordt er 2 jaar cel geëist tegen Herrie voor het achterover drukken van documenten en het doorverkopen daarvan. Op 22 oktober 2007 wordt Herrie door de rechtbank in Den Haag tot 2 jaar cel veroordeeld voor het in bezit houden van staatsgeheime documenten na zijn ontslag. Dat Herrie de documenten zou hebben doorverkocht aan K. kan volgens de rechtbank niet worden bewezen.

In april 2012 besliste de Hoge Raad dat Herrie nog 550 dagen moet zitten.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: de ex van Guus Meeuwis komt er warmpjes bij te zitten. Zeven miljoen ofzo
Algemeen
Tom Dumoulin verliest roze trui in Giro
Blog - sexy
Zeven producten die je NIET moet eten en drinken voor seks
Voetbal
Hooligans zijn zielig, maar die in Zuid-Limburg helemaal! 
Algemeen
Huub van der Lubbe: 'Het westen vindt zichzelf bijna slachtoffer'
Formule 1
Button verbaast zich: 'Zo laat remde ik nog nooit'
Misdaad
Politie doet onderzoek naar tuinkabouters in Assen
Misdaad
Mega-ontsnapping uit Braziliaanse gevangenis (VIDEO)
Misdaad
Man met militair pak en uitrusting aangehouden
Misdaad
Megapartij onderschepte hasj in Spanje ook op film (VIDEO)
Humor
Beer neemt een duikje in zwembad (VIDEO)