DOSSIER

Oscar Hammerstein

Oscar Hammerstein wordt geboren op 20 februari 1954 in een katholiek gezin met acht kinderen. Na zijn Atheneum B-diploma te hebben behaald gaat hij in 1975, op aanraden van zijn vader, rechten studeren aan de Rijksuniversiteit Leiden waar hij in 1981 afstudeert in de richting civielrecht. Tijdens zijn studententijd is hij lid van Leidse Studenten Vereniging Minerva en de daaraan verbonden schietvereniging Pro Patria.

Na deze studie begint Hammerstein zijn carrière bij het toenmalige advocatenkantoor Blackstone, Rueb & Van Boeschoten. In 1982 wordt hij lid en van 1985 tot 1995 is hij voorzitter van de Nederlandse Filmkeuringscommissie. In 1989 begint hij samen met Frits Salomonson een praktijk die later onderdeel wordt van de maatschap Boekel de Néree.

Op 16 maart 1994 wordt Hammerstein gearresteerd omdat het Openbaar Ministerie hem ervan verdenkt dat zijn werk voor criminelen duidelijk verder gaat dan alleen dat van verdediger. Zo zou hij betrokken zijn bij het witwassen van geld voor de crimineel en drugshandelaar Johan 'De Hakkelaar' V. Hammerstein zit zes weken vast maar wordt uiteindelijk op alle punten vrijgesproken. Wel is hij volgens het Hof lichtvaardig en onzorgvuldig te werk gegaan. Tijdens zijn detentie wordt hij uit de maatschap Boekel de Néree gezet. Hammerstein dient een klacht tegen de maatschap in bij de Nederlandse Orde van Advocaten omdat hij onbehoorlijk behandeld is. Ook eist Hammerstein 1,2 miljoen gulden van de Staat der Nederlanden vanwege de zes weken dat hij opgesloten heeft gezeten, welke eis door de rechter wordt afgewezen.

Op 24 november 1994 wordt een aanslag gepleegd op de kunstenaar Rob Scholte. Zijn auto wordt opgeblazen en één van de theorieën is dat de aanslag is bedoeld voor Hammerstein, maar dat de dader zich in de auto heeft vergist. Hammerstein rijdt in eenzelfde type BMW, van dezelfde kleur en met bijna hetzelfde nummerbord - en zijn auto staat nog in de buurt ook.

In 2000 begint Hammerstein samen met Gerard Spong een advocatenkantoor. Na de moord op Pim Fortuyn in mei 2002, klaagt hij zowel enkele journalisten als politici aan omdat ze meegewerkt hebben aan het demoniseren van Fortuyn. Het beklag wordt door het Hof in alle gevallen afgewezen. Samen met Spong schrijft hij het boek Vervolg ze tot in de hel over deze zaak. In februari 2011 krijgen Spong en Hammerstein onenigheid. Hammerstein verlaat de maatschap en begint een eigen kantoor.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'