DOSSIER

Nordin Benallal

Nordin Benallal, bijnaam De Paling, wordt in 1979 in Sint-Gillis geboren. Het is een Belgische misdadiger van Marokkaanse afkomst, die een vijftigtal overvallen pleegt. Hij staat bekend om het feit dat hij vier keer uit de gevangenis weet te ontsnappen. Benallal is het zesde kind uit een gezin van elf. Tot zijn zeventiende leidt hij een normaal leven, hij wil trapeze-acrobaat worden. In 1992 figureert hij in een reclamefilmpje van de Duitse spoorwegen en speelt een rolletje in de film La tête à l' envers van Violaine de Villers. In 1997 wordt hij van school gestuurd omdat hij een leraar mechanica zou hebben bedreigd. Het gaat echter om een andere Marokkaanse jongen, want Benallal studeert geen mechanica. Hij vindt dat hem groot onrecht is aangedaan en hangt meer op straat dan dat hij studeert.

Dan begint Benallal te stelen en wordt op 30 oktober 1998 door de correctionele rechtbank te Brussel tot vijf jaar cel effectief veroordeeld wegens diefstal met geweld. In 2000 pleegt hij samen met een bende een hele reeks gewapende overvallen. Op 2 mei 2000 wordt een juwelier in Ittre zo hevig verwond door een kogel in zijn oog, waardoor hij er levenslang gezichtsverlies aan overhoudt. In de nacht van 11 op 12 juni 2000 gijzelt Benallal met enkele vrienden dertig gasten in een restaurant in Kasteel Brakel. Wanneer iemand de sleutels van een auto van hem af probeert te pakken schiet Benallal de man door de kuit. De man bezwijkt in januari 2003 na vele operaties aan deze verminking.

Op 26 september 2000 wordt Benallal opnieuw opgepakt. Hij ontkent zelf gevuurd te hebben, maar weigert zijn handlangers te verklikken. Hij ontsnapt een eerste maal op 2 oktober en nog eens in december van 2000. Door te doen alsof hij een voetletsel heeft strompelt hij vijf dagen lang op krukken rond. Tijdens zijn overbrenging naar de raadkamer maakt hij zijn handboeien los, smijt zijn krukken weg en ontsnapt uit de boevenwagen. Hij steelt een vrachtwagen en vlucht eerst naar Spanje en vervolgens naar Tanger in Marokko.

Nordin ontsnapt weer, nu dankzij een vermomming
Op 9 januari 2001 keert hij terug naar België en wordt prompt opnieuw ingerekend. Dankzij zijn 15-jarige jongere broer, Younes, die hem in de gevangenis opzoekt, weet Benallal in een vermomming te ontsnappen. Benallals ouders zijn razend op hun zoons vanwege deze ontsnapping. Zes weken later wordt Benallal gearresteerd en in een isoleercel geplaatst. Op 13 februari 2004 wordt hij in beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel wegens 53 inbraken, overvallen en diefstallen.

Amper enkele maanden later, op 8 augustus 2004, ontsnapt hij via een touw dat van buitenaf over de gevangenismuur in Nijvel is gegooid. Het touw is eigenlijk voor een andere gevangene bestemd, maar Benallal grijpt zijn kans, klimt erover en neemt de vluchtauto die vlakbij is geparkeerd. Benallal wordt op 13 augustus 2004 weer opgepakt na een chaotische achtervolging, waarbij hij op twee agenten in Sint-Jans-Molenbeek schiet en ze verwondt.

Men veroordeelt hem op 5 januari 2007 tot nog eens twaalf jaar cel. Benallal gaat hierop in hongerstaking, maar onderbreekt deze na een week. Op 28 oktober 2007 ontsnapt hij voor de vierde keer en op spectaculaire wijze: per helikopter. Hij vlucht naar Nederland waar hij in Den Haag een overval pleegt en in 2008 ter plekke wordt gearresteerd. Hij krijgt hiervoor 54 maanden celstraf extra. Zijn mededader Yasin M. krijgt voor deze overval 42 maanden celstraf. Op 19 oktober 2010 wordt Benallal uitgeleverd aan België.

In 2012 zoekt zijn zus Samira de media. Haar broertje zit dan al ruim vier jaar in compleet isolement en zou depressief zijn. Hij kan pas in 2026 vrijkomen.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'