DOSSIER

Norbert S.

Norbertus Rodolphus Antonius S. - bijnaam Scrooge - wordt op 19 april 1953 geboren als zoon van een medisch specialist. Hij werkt zich op tot een van de leiders van het Octopus-syndicaat van Johan 'De Hakkelaar' V. Norbert S. wordt van tijd tot tijd van bevoegde zijde, waaronder officieren van Justitie en wetenschappers, om zijn vakmanschap de hemel ingeprezen.

Aan het eind van de jaren 80 wordt hij veroordeeld wegens hasjhandel en deelname aan een criminele organisatie. Als de politie hem in 1987 arresteert op een woonboot in Amsterdam, treffen de agenten aan boord een partij hasjiesj aan. Norbert S. wordt in het boek De jacht op Octopus omschreven als iemand die zich volgens opsporingsautoriteiten uitsluitend bezighoudt met witwasserij en andere financiële transacties.

In 1989 ontmoet Norbert S. de Zwitser Arthuro S., die in criminele kringen een witwasser-reputatie heeft opgebouwd. Veel van de transacties laat hij lopen via de autonoom opererende ABN-bank in het Zwitserse Chiasso. Norbert is daarvan op de hoogte en wil dat Arthuro S. ook voor hem aan de slag gaat en dan speciaal voor zijn Nederlandse onderneming die handelt in exotische gewassen uit Afghanistan en Pakistan.

Norbert staat volgens Justitie aan de top van de Hollandse Netwerken
Dit wordt een succes, dankzij een innovatieve methode waarbij diamanten een hoofdrol spelen. In Nederland is witwassen aan het begin van de jaren 90 nog niet strafbaar en Justitie laat hem in maart 1993 weten dat een gerechtelijk vooronderzoek tegen hem wordt gesloten. In 1995 zit hij een straf van een half jaar uit voor de handel in hasjiesj en deelname aan en criminele organisatie. De commissie Van Traa noemt de organisatie van Norbert S. een smokkelorganisatie op een vrij hoog peil. De organisatie van Norbert S. wordt door professor Petrus van Duyne tijdens een verhoor door de commissie Van Traa aangeduid als 'De Kielhakers'. De Amsterdamse officier van Justitie Wortel verklaart dat Norbert S. gekwalificeerd moet worden als één van de meest talentvolle en verdienstelijke hasjhandelaren in Nederland. Zijn organisatie zou door wetenschappers bij het ministerie van Justitie zijn omschreven als de top van de Hollandse Netwerken.

Op 11 februari 1998 wordt Norbert S. opnieuw gearresteerd voor hasjsmokkel. Hij is betrokken bij de smokkel van zeventien ton hasjiesj met het schip Ocean Explorer. In september 1998 wordt hij tot één jaar cel veroordeeld. Norbert S. heeft hasjiesj vanuit Pakistan naar de Verenigde Staten gesmokkeld en leden van de Amerikaanse Colombo-maffiafamilie uit New York zijn afnemers van hem. De drugs worden via Canada de VS ingevoerd en de hasjiesj worden in Canada door leden van de Hells Angels vervoerd.

Wat Norbert S. sindsdien uitvoert is onbekend. Hij wenst daar ook geen opheldering over te verschaffen. Het mag niet worden uitgesloten dat hij met pensioen is. Een heel enkele keer duikt zijn naam nog op. In oktober 2000 bijvoorbeeld, kort nadat topcrimineel Sam Klepper is geliquideerd, constateert de Amsterdamse politie in afgeluisterde telefoongesprekken dat Norbert S. nauwe contacten onderhoudt met Kleppers compagnon John Mieremet.

Zo vertelt Norbert S. aan Mieremet dat hij op de dag dat Klepper wordt vermoord, een uur voor de liquidatie, door een zakenrelatie is gebeld met de mededeling dat hij later die dag even op Teletekst moet kijken. Later meldt Norbert S. aan Mieremet dat hij de betreffende man opnieuw heeft gesproken en dat hij inmiddels heel veel meer weet. Maar wat? Dat weet niemand, alleen Norbert.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: de ex van Guus Meeuwis komt er warmpjes bij te zitten. Zeven miljoen ofzo
Algemeen
Tom Dumoulin verliest roze trui in Giro
Blog - sexy
Zeven producten die je NIET moet eten en drinken voor seks
Voetbal
Hooligans zijn zielig, maar die in Zuid-Limburg helemaal! 
Algemeen
Huub van der Lubbe: 'Het westen vindt zichzelf bijna slachtoffer'
Formule 1
Button verbaast zich: 'Zo laat remde ik nog nooit'
Misdaad
Politie doet onderzoek naar tuinkabouters in Assen
Misdaad
Mega-ontsnapping uit Braziliaanse gevangenis (VIDEO)
Misdaad
Man met militair pak en uitrusting aangehouden
Misdaad
Megapartij onderschepte hasj in Spanje ook op film (VIDEO)
Humor
Beer neemt een duikje in zwembad (VIDEO)