DOSSIER

Nico van Golde (†)

Nico van Golde wordt in 1949 geboren in  Maastricht. Hij is familie van kamper Rinus den Boer en ze wonen geruime tijd op hetzelfde woonwagenkamp. Van Golde is net als Den Boer begonnen in de metaalbewerking bij een klein lasbedrijfje. Daar werken nog twee mensen die actief zijn in de Maastrichtse drugshandel.

Van Golde is getrouwd, heeft meerdere kinderen en hij heeft een strafblad. In 1989 krijgt hij negen maanden voorwaardelijk voor de smokkel van softdrugs. In februari 1996 krijgt hij dertig maanden cel, waarvan tien voorwaardelijk, voor de export van 20.000 ecstasy-pillen naar België. Hij is samen met een in België wonende Geldropse vrouw in de val gelopen bij een koop in Maastricht.

Van Golde presenteert zich als legaal zakenman. Hij draagt mooie sieraden en rijdt in dure auto’s. In 1995 wordt bij een huiszoeking de papieren gevonden van een Porsche en een Cadillac. Den Boer en Van Golde zijn goede vrienden en beiden worden vermoord. Vier weken voor die moord wordt Van Golde opgeroepen als belangrijke getuige in de hoger beroepszaak tegen een grote ecstasy-bende. De leider van deze bende staat terecht en in het proces gaat het om een opgerold ecstasy-lab in Budel. De advocaat van hem wil aantonen dat de aangetroffen spullen niet van zijn cliënt zijn, maar dat het 'oude troep' van Van Golde is.

Dat ze met de drugshandel een fortuin verdienen, houden Den Boer en Van Golde niet verborgen voor de buitenwereld. Ook Den Boer rijdt rond in dure en opzichtige auto's, waaronder een blauwe Mercedes. De liquidatie van Den Boer en Van Golde voltrekt zich op 16 juli 1998 wanneer ze bij het landgoed van hun ouders aankomen. De broers Polle en Frank Taminiau worden als hinderlijke getuigen ook doodgeschoten. De blauwe Mercedes, die de politie in Eindhoven aantreft, is door de moordenaars gebruikt om zich na de viervoudige executie in Hilvarenbeek uit de voeten te maken.

Van Golde en Den Boer worden samen begraven en hebben ook een gezamenlijke rouwadvertentie. Tijdens en na de herdenkingsdienst worden nog Hells Angels ingehuurd die de media op afstand houden. Bart H. - een crimineel uit Den Bosch die later zelfmoord pleegt - schrijft in een afscheidsbrief dat de Bossche crimineel Puk V. achter de moorden in Hilvarenbeek zou zitten.

In 2008 wordt een 30-jarige verdachte vrijgesproken van betrokkenheid bij de viervoudige moord in Hilvarenbeek.

Laaste nieuws

MannenPraat
Mannenpraat: Humberto Tan heeft last van territoriumdrift
Humor
Mop van de dag: 19 augustus
Misdaad
Tienduizenden xtc-pillen aangetroffen in Limburgs huis
Formule 1
Terugblik: Gifbeker nog niet leeg voor Max, Bottas pakt overwinning
Blog - Sexy
Deze vrouwen zijn Nederlands grootste Instagrammers
Misdaad
Finland, een dag later: steekpartij is terreurdaad (VIDEO)
Humor
Deze coole kat heeft zijn eigen handshake (VIDEO)
Misdaad
Misdaadklassieker: geschaduwd, afgeluisterd, vervolgd, veroordeeld - Danny K. doorbreekt het zwijgen
Formule 1
Lowe: 'Onze eerste seizoenshelft was een teleurstelling'
Algemeen
Steven Kruijswijk gaat voor succes in Vuelta: ‘Wat Tom kan, kan ik ook’
MannenPraat
Mannenpraat: Tim Hofman is nóg irritanter dan Willibrord Frequin
Humor
Feitje van de dag: 18 augustus
Hebbes
WIN: Terminator 2: Judgment Day – 3D bioscoopkaarten