DOSSIER

Murat Kapllan

Murat Kapllan, bijnaam De Ontsnappingskoning, wordt op 25 mei 1962 in Italië geboren en is een Belgisch crimineel van Albanese afkomst. Zijn bijnaam heeft hij te danken aan het feit dat hij al vijfmaal uit een gevangenis is ontsnapt.

Kapllan komt samen met zijn ouders, die VN-vluchtelingen zijn, naar België. Reeds op zeer jonge leeftijd komt hij in aanraking met het gerecht. In 1980 belandt hij voor het eerst in de gevangenis, na een vechtpartij waarbij een dode en een zwaargewonde vallen. In de jaren 80 is hij chauffeur van de bende-Haemers, die bestaat uit Philippe Lacroix, Basri Bajrami, Marc Van Dam en Patrick Haemers. Deze bende is onder andere verantwoordelijk voor de ontvoering van Paul Vanden Boeynants.

Op 5 mei 1993 ontsnapt Kapllan uit de gevangenis van Sint-Gillis. Hij gijzelt, samen met vrienden Lacroix en Bajrami, de gevangenisdirecteur Harry Van Oers, die ze meenemen in hun vluchtwagen, een BMW. Wanneer ze de gevangenispoort uitrijden, hebben ze een personeelslid op de voorruit van de wagen gelegd. De toegesnelde politie, Rijkswacht en media staan perplex en hulpeloos toe te kijken. Enkele dagen later wordt Kapllan heel toevallig in Brussel tijdens een verkeerscontrole gepakt. In 2003 wordt Kapllan vervroegd vrijgelaten nadat hij 15 jaar van zijn officiële straf van in totaal 19 jaar in de cel heeft uitgezeten.

In 2004 wordt Kapllan betrapt op een cd-diefstal in Drogenbos, maar hij komt een dag later alweer vrij. In april 2005 wordt Kapllan door de politie op heterdaad betrapt bij een inbraak in Londerzeel en hierbij krijgt hij een kogel door de kaak en hals. Hij overleeft het schot en belandt weer achter de tralies. De topgangster dient een klacht in tegen de politieman die hem neerschoot, maar die klacht wordt niet ontvankelijk verklaard.

Op 16 juli 2006 keer Kapllan niet terug uit penitentiair verlof. Eén dag later komt de politie hem op het spoor en achtervolgt hem op de autosnelweg E411 in de buurt van Waver, waar de crimineel zich verschanst in een doe-het-zelf-zaak op een bedrijvenpark. Wanneer de zaak 's avonds met grote inzet wordt bestormd, blijkt Kapllan te zijn verdwenen. Hoogstwaarschijnlijk was hij reeds lang tevoren gevlucht via de bosjes achter de winkel.

Op 28 juli 2006 omstreeks 19 uur wordt Kapllan in Dilbeek opgepakt. Tevergeefs probeert hij met een gestolen motorfiets van het merk Honda te ontvluchten. Eerder die dag is zijn vriendin, Virginie Barré, al opgepakt en zijn er ook verschillende huiszoekingen verricht. Op 18 april 2007 wordt hij veroordeeld door de rechtbank van Nijvel tot een gevangenisstraf van één jaar voor de feiten die hij pleegde tijdens zijn vlucht in 2006. Kapllan krijgt inzake de feiten gepleegd te Londerzeel in 2005 nog eens 33 maanden effectief.

In 2007 geeft hij in een open brief aan zijn leven te willen beteren.

Op 2 juli 2008 wordt hij vrijgelaten uit de gevangenis van Nijvel. Gedurende zeven en een half jaar moet hij zich verantwoorden aan de autoriteiten.

Laaste nieuws

MannenPraat
Mannenpraat: Humberto Tan heeft last van territoriumdrift
Humor
Mop van de dag: 19 augustus
Misdaad
Tienduizenden xtc-pillen aangetroffen in Limburgs huis
Formule 1
Terugblik: Gifbeker nog niet leeg voor Max, Bottas pakt overwinning
Blog - Sexy
Deze vrouwen zijn Nederlands grootste Instagrammers
Misdaad
Finland, een dag later: steekpartij is terreurdaad (VIDEO)
Humor
Deze coole kat heeft zijn eigen handshake (VIDEO)
Misdaad
Misdaadklassieker: geschaduwd, afgeluisterd, vervolgd, veroordeeld - Danny K. doorbreekt het zwijgen
Formule 1
Lowe: 'Onze eerste seizoenshelft was een teleurstelling'
Algemeen
Steven Kruijswijk gaat voor succes in Vuelta: ‘Wat Tom kan, kan ik ook’
MannenPraat
Mannenpraat: Tim Hofman is nóg irritanter dan Willibrord Frequin
Humor
Feitje van de dag: 18 augustus
Hebbes
WIN: Terminator 2: Judgment Day – 3D bioscoopkaarten