DOSSIER

Mounir Barsoum (†)

Mounir Barsoum - bijnaam: Adel - wordt in 1948 geboren in Caïro, Egypte. Samen met zijn één jaar jongere broer Magdi verhuist hij eind jaren zeventig, met nog wat familie, naar Amsterdam. Magdi gaat werken als croupier in een gokhuis van Maurits de Vries. Hij is een handige jongen, een echte zakenman. Mounir knapt de klusjes op die zijn broer hem opdraagt. Samen nemen de broers in 1980 grillroom Delilah in de Warmoesstraat over. In datzelfde jaar wordt Mounir verdacht van de verkrachting van een vrouw op de bovenverdieping van de grillroom. Wegens gebrek aan bewijs wordt de zaak geseponeerd.

Gelijktijdig met het uitbaten van de grillroom begint Magdi ook een handeltje in Pakistaanse hasjiesj op te zetten. Hij werkt daarbij incidenteel samen met de Bruinsma organisatie. De charismatische Magdi is succesvol in de onderwereld. Hij begint steeds grotere partijen marihuana binnen te halen en start ook een zaak in de gokbranche. De Barsoums verdienen veel geld, dat investeren ze in enkele legale bedrijven, zoals wasserette Lange Niezel. Deze wordt het nieuwe hoofdkwartier van waaruit de broers hun illegale zaken gaan runnen. Ze werken in die tijd incidenteel samen met de organisatie van Klaas Bruinsma. Aan het begin van de jaren 90 vinden de Barsoums aansluiting bij de Joego’s, die onder leiding staan van Jotcha J. Ze investeren in hun contacten bij de politie en kennen vaak alle details van de onderzoeken die naar hen lopen. De Barsoums duiken ook op in het onderzoek van de commissie Van Traa. Er wordt vermeld dat een stel Egyptische broers in het criminele milieu van de Wallen functioneren als ‘spinnen in het web’.

Vechtsportgala's & hasjtransporten 
In de loop van de jaren 90 kopen de Barsoums veel onroerend goed in Amsterdam en Julianadorp. Samen sponsoren ze vechtsportgala’s en de broers worden mede-eigenaars van de Red Light Bar op de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam. Ze zouden veel hasjtransporten Nederland binnen hebben gehaald, die worden geleverd door Ibrahim Akasha. Magdi raakt in de loop van die jaren steeds dieper verwikkeld in het conflict tussen de Joego’s van J. aan de ene kant en Sam Klepper met zijn vriend John Mieremet aan de andere kant. Het conflict draait vooral om een partij hasjiesj, met een straatwaarde van 10 tot 20 miljoen gulden. Die is van de Joego's geript door Klepper en Mieremet.

Magdi Barsoum krijgt de rol van bemiddelaar toebedeeld en voert in zijn Red Light Bar besprekingen met steeds weer verschillende afgevaardigden van de Nederlanders. Het schiet maar niet op, want de kern van de impasse blijft bestaan. De Joego’s eisen miljoenen die Klepper en Mieremet niet willen betalen. Magdi komt in 1999 ook nog tegenover een tweede partij te staan. De Keniaanse drugshandelaar Ibrahim Akasha komt verhaal bij hem en de Joego’s halen vanwege een omvangrijke partij hasjiesj die hij heeft geleverd maar die niet is betaald. Dat betreft de hasjiesj die door Klepper en Mieremet is buitgemaakt.

Moord in de Bloedstraat
Het is duidelijk dat Akasha niet langer op zijn miljoenen wil wachten en in het voorjaar van 2000 komt de Keniaan naar Amsterdam. ’s Morgens op 3 mei heeft Akasha een afspraak met Magdi in de Red Light Bar. Onderweg wordt de Keniaan in de Bloedstraat doodgeschoten, terwijl hij op de fiets op weg naar Magdi is.

In januari 2001 begint een rechercheteam, onder leiding van Koos Plooy, een onderzoek naar de Barsoums. Er worden duizenden telefoongesprekken afgeluisterd tussen januari en december 2001. Een tolk van de politie, die deze gesprekken moet vertalen, verkoopt echter informatie aan Magdi en het onderzoek loopt vast. Het rechercheteam wordt in december van datzelfde jaar ontbonden. Magdi heeft dan van de CIE al meerdere keren te horen gekregen dat zijn leven gevaar loopt. John Mieremet zou hem medeverantwoordelijk houden voor de moord op zijn vriend Klepper. Mieremet zou een bedrag van 10 miljoen gulden op het hoofd van Magdi hebben gezet.

Nog een moord in de Bloedstraat
Magdi voert in 2002 gesprekken met o.a. Stanley Hillis en Dino S. om de problemen op te lossen. Dat mag niet baten, want op zaterdag 2 maart wordt Magdi, in de Bloedstraat, van achteren door het hoofd geschoten. Hij overlijdt in het ziekenhuis. Het team dat de moord op Magdi onderzoekt wordt al na een paar weken ontbonden wegens gebrek aan aanknopingspunten. Volgens sommige bronnen is de moord op Magdi uitgevoerd in opdracht van Mieremet.

Na de moord op Magdi wordt Mounir de baas van de zaken. Hij raakte in conflict met de politietolk over diamanten die aan de tolk zijn gegeven als borg. De tolk wil deze niet teruggeven na de dood van zijn broer. Mounir doet aangifte tegen hem bij de politie. Onafgebroken blijft hij in het criminele milieu zoeken naar de daders van de moord op zijn broer. Op 8 juli 2004 wordt ook Mounir geliquideerd, in bijzijn van zijn 12-jarige dochter. Hij wordt neergeschoten wanneer hij in zijn auto voor het verkeerslicht staat, op de kruising van de Jan van Galenstraat met de Willem de Zwijgerlaan. Opdrachtgever is volgens velen in de onderwereld John Mieremet, die bang is voor vergelding. Direct na de dood van Mounir doet de politie een inval in de Red Light Bar.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'