DOSSIER

Mohammed R.

Mohammed R. - bijnaam Moppie - wordt op 10 mei 1972 geboren in Beni Said in Marokko. Moppie zou in 1993 samen met Jesse R.  sportschoolhouder Tonnie van Maurik hebben doodgeschoten. Er is echter onvoldoende bewijs en de twee worden weer vrijgelaten. Moppie werkt in die tijd voor Henk Orlando Rommy. De naam van Moppie wordt ook genoemd bij de moorden op Rob Kouffeld, Henie Shamel, Djordje Ilic, Salim Hadziselimovic, Sam Klepper en Jan Femer.

In 1994 wordt Moppie aangehouden als verdachte van de moord op Shamel. Hij komt al snel weer op vrije voeten wegens gebrek aan bewijs. Op 26 oktober 2000 wordt de Engelsman Russel J. beschoten op het IJsbaanpad in Amsterdam. J. ontsnapt en verklaart dat hij één van de aanvallers heeft herkend als een kennis uit Ibiza, met name: Mohammed ‘Moppie' R. Er is verder echter geen bewijs en Moppie wordt niet aangehouden.

Moppie houdt zich voornamelijk bezig met de handel in ecstasy. Hij wordt hiervoor rond 2000 bij verstek veroordeeld. In 2006 verklaart kroongetuige Peter la S. dat Jesse R. hem heeft verteld dat hij Van Maurik heeft vermoord en dat Moppie en Freek S. hem daarbij hebben geholpen. Volgens La S. en een andere getuige is er de dag voor zijn dood al een aanslag gepland op Van Maurik bij het NS station in Breukelen. Die poging mislukt.

Op 22 juni 2006 wordt Moppie in Spanje gearresteerd. La S. zou de Nederlandse autoriteiten hebben getipt dat Moppie die dag van Madrid naar Malaga zou reizen. In februari 2008 wordt Moppie opnieuw gearresteerd. In mei 2011 legt getuige Harrie W. enkele verklaringen af over de moorden op Ilic, Hadziselimovic, Shamel, diens vriendin Anne de Witte en Van Maurik.

Joegoslaven vermoord & in de brand gestoken
De verklaringen van Harrie W. worden in oktober 2011 bekend tijdens het liquidatieproces Passage. Volgens W. heeft Moppie hem zelf verteld over de vijf moorden. Volgens W. werkt hij voor Rommy en zou die tijdens een autorit van Amsterdam naar Abcoude hebben gezegd dat Moppie altijd aan een barbecue moest denken als hij die route volgde. Vervolgens zouden Rommy en Moppie hebben verteld dat Moppie en Jesse R. de Joegoslaven hadden doodgeschoten en daarna in brand gestoken, dit omdat ze Moppie's toenmalige vriendin zouden hebben beledigd of bedreigd met verkrachting.

Moppie zou ook met W. hebben gesproken over de liquidatie van Shamel en diens vriendin. Hij zou hebben verteld dat die moorden in opdracht van Rommy zijn gepleegd. Over de moord op Van Maurik verklaart W. dat Rommy hem in de auto heeft verteld dat Moppie een liquidatie heeft uitgevoerd op een man van een hoer. Moppie zou dit bevestigd hebben en zou ook verteld hebben dat hij daarvoor kort heeft vastgezeten.

Tijdens een verhoor van W. in de rechtbank op 11 oktober 2011 reageert Moppie woedend op de verklaringen van Harrie W. "Volgens mij hebben we iedere fantast hier wel binnen gehad! Laat hij met data komen; dan kan ik bewijzen dat hij de zoveelste leugenaar is. Het Openbaar Ministerie blijft maar mensen betalen voor verklaringen tegen ons."

Levenslang
Op dinsdag 29 januari 2013 wordt in het Passage-proces voor de Amsterdamse rechtbank de dan 40-jarige Mohammed R. schuldig bevonden aan meerdere liquidaties in de onderwereld. De rechtbank veroordeelt hem tot levenslange gevangenisstraf. Hij gaat in beroep.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: de ex van Guus Meeuwis komt er warmpjes bij te zitten. Zeven miljoen ofzo
Algemeen
Tom Dumoulin verliest roze trui in Giro
Blog - sexy
Zeven producten die je NIET moet eten en drinken voor seks
Voetbal
Hooligans zijn zielig, maar die in Zuid-Limburg helemaal! 
Algemeen
Huub van der Lubbe: 'Het westen vindt zichzelf bijna slachtoffer'
Formule 1
Button verbaast zich: 'Zo laat remde ik nog nooit'
Misdaad
Politie doet onderzoek naar tuinkabouters in Assen
Misdaad
Mega-ontsnapping uit Braziliaanse gevangenis (VIDEO)
Misdaad
Man met militair pak en uitrusting aangehouden
Misdaad
Megapartij onderschepte hasj in Spanje ook op film (VIDEO)
Humor
Beer neemt een duikje in zwembad (VIDEO)