DOSSIER

Mohammed B.

Mohammed B. wordt op 8 maart 1978 in Amsterdam geboren als zoon van eerste-generatie immigranten, die slecht Nederlands spreken en weinig contact hebben met autochtonen. Thuis wordt Tarifit (Riffijns) gesproken. B. beheerst het Arabisch maar heel beperkt. Hij heeft zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit en rondt in 1995 een havo-opleiding af waarna hij de Hogeschool Inholland te Diemen bezoekt. Hij wisselt enkele malen van studie, maar verlaat de school na vijf jaar zonder diploma.

Een tijdlang is B. als vrijwilliger werkzaam bij Eigenwijks, een organisatie van samenwerkende wijkbewoners in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart. B.'s moeder overlijdt in 2001. Hij schrijft in februari 2002 een verslag van een mede door hem georganiseerd ‘politiek jongerendebat’. Later schrijft hij een stuk over normen en waarden en de Koran. Ook schrijft hij samen met vrienden een compleet plan voor een buurtcentrum waar onder andere scholieren huiswerkbegeleiding kunnen krijgen. Het plan wordt door het Ministerie van VROM afgewezen. Doordat hij de regels van de islam steeds strenger interpreteert, kan hij voor de stichting Eigenwijks steeds minder taken uitvoeren. Zo weigert hij alcohol te schenken en aanwezig te zijn bij activiteiten waar zowel mannen als vrouwen aan deelnemen. Deze radicalisering voltrekt zich in het najaar van 2003 wanneer zijn vader hertrouwt en de oorlog in Irak bezig is.

B. laat zijn baard groeien en begint een djellaba te dragen. Hij bezoekt de Tawheedmoskee en komt in contact met andere radicale moslims, onder wie Samir A. en leden van de Hofstadgroep. In het huis van B. worden volgens het Openbaar Ministerie diverse huiskamerbijeenkomsten georganiseerd van deze Hofstadgroep. In het huis wordt door de AIVD afluisterapparatuur geplaatst.

Op dinsdagmorgen 2 november 2004, rond 9 uur 's ochtends, vermoordt Mohammed B. de schrijver en filmmaker Theo van Gogh. Deze fietst door de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost, op weg van huis naar zijn kantoor, wanneer hij door B., ook op de fiets, onder schot wordt genomen. Terwijl Van Gogh zichzelf in veiligheid probeert te brengen wordt hij door acht kogels geraakt. De dader steekt vervolgens een mes in Van Goghs lichaam waaraan een open brief aan Ayaan Hirsi Ali en de VVD is bevestigd. Daarna steekt hij een nog groter mes tot aan de ruggengraat in de borst. Na de moord slaat B. op de vlucht, maar wordt al snel door de politie ingehaald. Tijdens zijn vlucht schiet hij op een motoragent. B. wordt tijdens een vuurgevecht met de politie in zijn been geschoten en vervolgens aangehouden.

B. draagt een afscheidsgedicht met de titel ‘In bloed gedoopt’ bij zich waaruit blijkt dat hij als martelaar had willen sterven. Het gedicht begint met de volgende regels: “Dit is dan mijn laatste woord...Door kogels doorboord...In bloed gedoopt...Zoals ik had gehoopt.”

Tijdens de rechtszaak legt de Officier van Justitie Mohammed B. op 5 november 2004 zes misdrijven ten laste: moord, poging tot moord op een politieagent, poging tot doodslag op voorbijgangers/omstanders en/of politieagenten, overtreding van de wapenwet, verdenking van deelname aan een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk en samenspanning tot moord met een terroristisch oogmerk op Van Gogh, Kamerlid Ayaan Hirsi Ali en/of anderen. B. wordt acht weken opgenomen in het Pieter Baan Centrum, waar hij weigert te praten met psychiaters en andere deskundigen. Het Centrum concludeert dat B. volledig toerekeningsvatbaar is. Op 26 juli 2005 wordt B. door de Rechtbank in Amsterdam schuldig bevonden aan de moord met een terroristisch oogmerk en veroordeelt hem tot levenslange gevangenisstraf.

In 2011 vliegt Mohammed B. op de luchtplaats van de EBI de huurmoordenaar Jesse R. te lijf. Volgens sommige getuigen probeerde B. hem te doden. Jesse R. maakt in november 2012 bekend dat hij vervolging van B. wil afdwingen.

Laaste nieuws

Voetbal
Huntelaar naar Ajax, Van Persie naar Feyenoord, Sneijder naar Utrecht, wie blijft er voor PSV over?
Misdaad
Angst en walging in Schafhausen (Z)
Misdaad
Politie start zoekactie naar wapens van de Bende van Nijvel (VIDEO)
Misdaad
Spaanse politie arresteert leden Nederlandse drugsorganisatie
Bizar
Vrouw overlijdt aan vleesetende bacterie die ze opliep tijdens seksspel
Hebbes
WIN: Hasbro The Last Knight Armor Turbo Changer Figuur
Misdaad
Vrouw steelt peperdure Lamborghini en rijdt ermee naar Londen (VIDEO)
Bizar
Mooiste golfster ter wereld: ‘mijn borsten zijn te groot voor de golforganisatie’ (FOTO’S)
Formule 1
Giovinazzi vertrouwt Ferrari voor zitje in 2018
Humor
Vader maakt achtbaan voor zijn dochter (VIDEO)
Algemeen
Op bezoek bij Motorclub de Harde Mannen
Misdaad
Bij de politierechter: het is ook gewoon een leuke winkel
Lomans
Mannenpraat: een blote Freek Vonk kan dagelijks gespot worden in Nederland
Algemeen
Dylan Groenewegen wint op Champs Élysées