DOSSIER

Michel Stokx (†)

Michel Stokx wordt op 17 januari 1942 in Lochristie geboren, een klein plaatsje in de buurt van het Belgische Gent. Zijn ouders zijn erg blij met Michel, hij is hun eerste kind en in de loop der jaren krijgt hij er nog twee broers en een zus bij. Als Michel 7 jaar is gaat hij naar de lagere school en speelt en ravot net zoals elk ander kind. De school ligt op zeven kilometer van zijn huis en dagelijks fietst hij twee keer heen en weer.

Moeder staat alleen voor de opvoeding van haar kinderen en Michel krijgt een strenge bijna meedogenloze opvoeding. Zijn vader heeft weinig tijd voor hem, die werkt hard en zit 's avonds meestal laveloos op de bank. Spelen is er niet meer bij wanneer de kinderen ouder worden, ze brengen vaak uren door omdat moeder dan langs de kroegen gaat om drank te verkopen. Michel sluit zich van iedereen af en het contact tussen hem en zijn broer en zusjes verloopt maar stroef. Uren kan hij in de buurt rond fietsen en dan al dromende voor zich uit staren. Vaak krijgt hij slaag en geleidelijk aan begint hij zich af te sluiten voor de pijn.

Rond zijn twaalfde jaar beginnen de problemen pas goed. Op een dag wanneer hij weer ondeugend is, pakt zijn moeder de kachelpook en begint hem daarmee af te rossen terwijl ze gilt: "Al moet ik het eruit slaan dit zal jij nooit meer doen." Michel neemt de benen en wordt de volgende morgen gewond door de eigenaar van een autosloperij gevonden. Die brengt hem naar Jeugdzorg, daar kan hij tot rust komen en Michel wordt daarna in een gastgezin geplaatst. Daar houdt hij het ook niet uit en na wat omzwervingen komt de jonge Michel Stokx terecht in de grote havenstad Antwerpen. Na een paar dagen rondgezworven te hebben krijgt de politie hem in het vizier. Die vindt het gek, zo'n klein mannetje alleen in de grote stad. Stokx wordt meegenomen naar het bureau en ondervraagd. Hij maakt de politie duidelijk dat hij onder geen beding weer terug naar huis wil. Hierop licht de politie de kinderrechter in. Nadat deze Stokx heeft gezien, besluiten ze hem in een tehuis onder te brengen. Hij is twaalf jaar oud en staat aan het begin van een lange reeks van kindertehuizen en opvoedingsgestichten.

Grijpgrage paters misbruiken de jonge Michel
Na verschillende tehuizen met een streng regime gaat het volgens de her-opvoeders beter met de jonge Michel. Hij luistert goed en maakt braaf zijn huiswerk. De kinderrechter besluit dat hij nu wel klaar is om wat meer vrijheid aan te kunnen. Hij gaat naar de open inrichting van de paters in Gent. Ook komt het contact met zijn ouders weer een beetje op gang. De eerste tijd gaat het goed. Michel heeft het erg naar zijn zin bij de paters. Maar geleidelijk verandert hij bij de religieuzen van een vrolijk kind in een schuw vogeltje. Pas later blijkt wat er zich bij de paters te Gent heeft afgespeeld! Tijdens zijn verblijf wordt Stokx door verschillende paters seksueel misbruikt. De jongen is nooit over seksualiteit voorgelicht, weet niet dat het abnormaal is wat de paters allemaal met hem uitspoken, maar hij weet wel dat hij het niet fijn vindt. Als hij hierover tijdens de biecht spreekt, wordt door de biechtvader uitvoerig naar details gevraagd. De feiten worden echter afgedaan met de opdracht: een kruisje te slaan of een rozenkrans te bidden.

Op zijn vijftiende komt Stokx voor het eerst in aanraking met de politie. Hij valt meisjes lastig die altijd jonger zijn dan hijzelf is. Hij speelt de baas over hen, wil ze vernederen, zoals hijzelf in zijn leven tot dan toe vernederd is door volwassenen. De kinderrechter plaatst hem tot zijn 18de in een opvoedingsgesticht.

Zijn eerste veroordeling voor ontucht is op 23 december 1963, hij is dan 21 jaar en valt niet meer onder de kinderrechter. De uitspraak is acht maanden gevangenisstraf. Hierna volgen nog vele veroordelingen, voor seksueel misbruik van kinderen die veel jonger zijn dan hij is. Zelf ziet hij niet in dat dat verkeerd is; de paters hadden immers hetzelfde gedaan met hem. Als hij in 1976 voor de achtste maal wordt veroordeeld is de Belgische Justitie het zat: ze wijzen Stokx als ongewenst vluchteling uit, omdat hij van nationaliteit Nederlander is.

De ontucht gaat door in Friesland
Na zijn uitwijzing vestigt hij zich zo ver mogelijk van België en gaat in Franeker wonen. Hier kan hij een nieuwe start maken. In 1976 trouwt met de Nederlandse Patty. Ze krijgen één kind. Hij werkt als vrachtwagenchauffeur bij een bedrijf in Drenthe. In 1981 wordt hij gearresteerd voor acht ontuchtzaken. De rechtbank in Zwolle veroordeelt hem tot zes jaar gevangenisstraf en tbr (Ter Beschikkingsstelling van de Regering, een voorloper van tbs). Echtgenote Patty verlaat hem bijna onmiddellijk met hun dan 3-jarige dochtertje. Hij weigert van begin af aan de hem in de Groningse Van Mesdagkliniek voorgestelde psychotherapie, toch mag hij in mei 1986 op onbegeleid verlof.

Stokx keert niet terug, maar binnen de kliniek maakt men zich geen zorgen, hij wordt alleen op de telex gezet. Dat verhindert hem niet weer gewoon aan het werk te gaan. In het Asser uitgaansleven ontmoet hij een gereformeerde mevrouw met wie hij een relatie start. Eind augustus 1986 wordt hij, min of meer bij toeval, aangehouden en weer teruggebracht naar de Van Mesdagkliniek. Begin mei 1987 komt hij weer vrij. Op 22 juli 1989, op de terugweg van een rit naar Italië, is hij met zijn vrachtwagen in het Duitse Mainz. Bij het zwembad weet hij de 13-jarige Marco Weisser uit Wiesbaden te verleiden tot een ritje in de vrachtwagen. Een dag later wordt Marco dood aangetroffen op een parkeerplaats bij Paderborn.

Een jaar later, in augustus 1990, ontvoert hij opnieuw een Duits jongetje van negen jaar, Salim Thattil. Deze dumpt hij in het struikgewas op de parkeerplaats Rivierduin langs de A6 bij Lelystad. Weer een jaar later, op zaterdag 27 juli 1991, pikt hij de 11-jarige Jessica Laven uit Hoorn op bij het zwembad. Haar lichaam wordt vier dagen later in Groningen aan de kant van de weg gevonden.

Michel bekent: ik ben de kindermoordenaar
Na uitvoerige aandacht in de media komt er in september een tip binnen dat Stockx de gezochte man zou kunnen zijn. Op 6 september wordt er huiszoeking gedaan, maar Michel weet de politie lang op het verkeerde been te zetten: hij lijkt een alibi te hebben. Na twee maanden vezelonderzoek komt het Gerechtelijk Laboratorium tot de conclusie dat een rood-witte vezel die in de personenauto van Michel Stockx is gevonden, past bij het t-shirt dat Jessica had gedragen. De doorbraak komt pas als Salim Thattil in het onderzoek wordt betrokken. Uit de aantekeningen van Stockx blijkt dat hij in Neustadt is geweest op de dag dat Salim daar verdween. Hij ontkent, maar als de rechercheurs aan de hand van de tachograaf aantonen dat hij in Mainz is op de dag dat Marco Weisser daar spoorloos verdwijnt, geeft hij eindelijk toe.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'