DOSSIER

Michel Fourniret

Michel Fourniret - bijnaam: Het monster van de Ardennen - wordt op 4 april 1942 in Sedan geboren. Fourniret wordt in 1966 veroordeeld voor voyeurisme en geweldsmisdrijven. In 1973 krijgt hij voor dezelfde vergrijpen gevangenisstraf en in 1987 moet hij naar de gevangenis vanwege de verkrachting van een minderjarig meisje. Hij wordt na enige maanden alweer vrijgelaten.

Fourniret vermoordt in totaal minstens tien meisjes en vrouwen - en is daarmee de ergste seriemoordenaar die België ooit gekend heeft. De meeste slachtoffers begraaft hij in de Ardennen.

Isabelle Laville is 17 wanneer ze op 11 december 1987 door Fourniret wordt ontvoerd. Ze is te voet op weg van haar school in Auxerre naar huis wanneer hij haar op 11 november 1987 in zijn bestelwagen lokt. Ze wordt door hem verkracht en gedood. Op 11 juli 2006 wordt ze in Bussy-en-Othe in Frankrijk gevonden.

Fourniret en zijn vrouw Monique Olivier spreken de 20-jarige studente Fabienne Leroy aan op een parkeerterrein, op 3 augustus 1988. Ze lokken Fabienne in de wagen met een smoes. Vervolgens neemt het koppel het meisje mee naar het militaire domein van Mourmelon-le-Grand. Daar aangekomen wordt ze verkracht en met één kogel in de borst doodgeschoten. Wandelaars vinden Fabiennes geknevelde en halfnaakte lichaam de volgende dag.

De 22-jarige Jeanne-Marie Desramault volgt een hogere opleiding secretariaat in Charleville-Mézières. Ze wordt op 18 maart 1989 's morgens door een kloosterzuster aan het station afgezet. Daar stapt ze in de wagen van Fourniret en zijn echtgenote. Ze kent het echtpaar, ze zijn kort daarvoor bevriend geraakt in de trein. Vijftien jaar later wordt de vrouw opgegraven bij het kasteel van Sautou Donchéry in Frankrijk.

Witte Mars in Brussel
Na deze moord verlegt Fourniret zijn werkterrein naar België. De 12-jarige Elisabeth Brichet verdwijnt spoorloos op 20 december 1989. Ze is een vrolijk, speels meisje en heeft die middag bij een vriendinnetje doorgebracht op 400 meter van het ouderlijk huis. Om vijf voor zeven 's avonds vertrekt Elisabeth naar huis, maar onderweg wordt ze door het duo in hun auto gelokt. Ook zij wordt net als haar voorgangster in de tuin van het kasteel opgegraven. Haar moeder Marie-Noelle Bouzet sluit zich aan bij de ouders van de slachtoffers van Marc Dutroux. De populaire Witte Mars in België is haar idee.

De 13-jarige Natacha Danais verdwijnt op 21 november 1990 om 17 uur. Wanneer ze met haar moeder en zusjes boodschappen doet, merkt haar moeder dat ze haar portefeuille thuis vergeten is. “Ga hem gauw eens halen,” zegt ze tegen Natacha. Die gehoorzaamt, maar komt nooit meer terug. Haar zusje Christine meent dat ze haar zus achter in een witte auto ziet stappen. Drie dagen later vindt een wandelaar haar lichaam op het strand van Brem-sur-Mer achter een zandduin. Ze heeft haar kleren nog aan, op haar jas, slipje, kousen en schoenen na.

Céline Saison heeft net een geslaagd eindexamen filosofie achter de rug wanneer ze door Fourniret wordt opgepikt. Het is 16 mei 2000 en het meisje is pas 18 jaar geworden. Vier maanden later wordt ze dood aangetroffen in Sugny.

De 13-jarige Mananya Thumpong vertrekt op zaterdagmiddag 5 mei 2001 naar de mediatheek van Sedan. Fourniret heeft Mananya een paar dagen voor haar verdwijning ook al gezien in de buurt van de mediatheek. Hij heeft haar toen thuisgebracht met zijn bestelwagen. Wanneer ze naar buiten komt loopt Fourniret een eindje met haar mee en haalt haar over om in zijn wagen te stappen. Nadat hij haar heeft verkracht, belooft hij Mananya naar huis te zullen brengen. Maar hij wurgt haar en dumpt haar lichaam in een bos in de Belgische Ardennen.

Bekentenis van de 'Blauwbaard van Sautou'
Behalve deze zaken zijn er sterke aanwijzingen dat Fourniret betrokken is bij de verdwijning van de Britse au pair Joanna Parish en de 9-jarige Estelle Mouzin. De omvang van Fournirets misdaden worden pas duidelijk nadat zijn vrouw Monique Olivier in juni 2004 de politie inlicht. Zij is bang geworden omdat Michelle Martin, de vrouw van moordenaar Marc Dutroux, kort daarvoor tot dertig jaar gevangenisstraf is veroordeeld. Fourniret zit op dat moment reeds een jaar vast vanwege de mislukte ontvoering van een meisje.

Geconfronteerd met de door zijn vrouw verschafte informatie bekent Fourniret. Hij geeft aan dat hij zijn slachtoffers willekeurig oppikte en niet volgens een vooraf bedacht plan werkte. Fourniret wordt op 9 januari 2006 door België aan Frankrijk uitgeleverd.

Op 11 juli 2006 vindt de politie vlakbij de stad Auxerre de resten van waarschijnlijk het laatste vermiste slachtoffer van Fourniret, Isabelle Laville, die door hem in 1987 wordt vermoord wanneer ze 17 jaar oud is.

Op 27 maart 2008 begint voor het Hof van Assisen in de Noord-Franse stad Charleville-Mézières de rechtszaak tegen hem en zijn vrouw. Op 28 mei komen de negen leden van de jury en de drie rechters tot hun oordeel en krijgen hij en zijn vrouw levenslang opgelegd. De advocaat van Fourniret geeft aan dat hij niet in hoger beroep zal gaan. Op 4 oktober 2008 wordt bekend gemaakt dat het echtpaar Fourniret gaat scheiden. Op 2 juli 2010 is de scheiding uitgesproken door de rechtbank van Charleville-Mézières.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Opgepast: de Kluivert Klonen veroveren de wereld
Misdaad
Spectaculair: politie schiet en arresteert met bodycamera om (VIDEO)
Misdaad
Nederlander Nicolas Dennis Lijnzaat in problemen op Indonesië
Blog - sexy
Nieuw: Seksrobot die te besturen is met Playstation-controller (FOTO’S en VIDEO)
Formule 1
Max mania leidt tot nagenoeg uitverkocht Spa-Francorchamps
Misdaad
Olifant neemt wraak door ‘baasje’ te spietsen 
Misdaad
Openluchtpresentatie wapenvondst Honduras
Misdaad
Eis voor dollemansrit van Arthur M. 4 jaar
Voetbal
Donny van de Beeks doelpunt voor Ajax moest zo zijn
Fail
Inbreker probeert te ontsnappen door zich te verkleden als spook en faalt (VIDEO)
Humor
Deze hond maakt een bezoekje aan Ikea overbodig (VIDEO)