DOSSIER

Martin Hoogland (†)

Martinus Hoogland, roepnaam Martin, wordt op 8 september 1956 in Amsterdam geboren met de achternaam Klijn. Martin is een intelligente maar ook brutale jongen. Hij leert zijn biologische vader pas op latere leeftijd kennen en omdat hij geen enkele affiniteit met hem heeft, besluit hij de achternaam van zijn stiefvader aan te nemen.

Hoogland gaat bij de politie werken en wordt, als één van de jongste agenten in Amsterdam, geplaatst op het politiebureau Mosplein in Amsterdam. Hier moet hij rijpen, maar door de zeer slechte begeleiding komt hij terecht op het beruchte bureau Warmoesstraat, in die tijd een bureau waar de eerste corruptieschandalen naar voren komen. De leiding van zijn groep en het bureau zien de jonge agent met de verkeerde mensen omgaan, maar men grijpt niet in. Hierdoor komt Hoogland in de knel en ziet hij al gauw de scheidslijn tussen kwaad en goed niet meer.

Martin raakt aan de coke & gaat mensen neerschieten 
Hij wordt geleidelijk in de criminele scene van Amsterdam opgenomen en begint cocaïne te gebruiken. In 1984 wordt Hoogland ontslagen en direct daarop raakt hij betrokken bij een schietpartij in een obscure dancing in Amsterdam. Hoogland schiet twee mensen neer. Voor die schietpartij wordt hij veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf.

Tijdens die celstraf leert hij de Joegoslavische taal en na zijn vrijlating raakt hij bevriend met de Joego Duja Becirovic en wordt diens lijfwacht. Na de liquidatie van Becirovic op 27 oktober 1990 gaat Hoogland voor diens opvolger Jotcha J. werken. Volgens geruchten zou hij aan het eind van de jaren 80 ook toenadering hebben gezocht tot de de groep van Johan V.

De naam van Hoogland wordt aan het begin van de jaren 90 gekoppeld aan een groot aantal liquidaties. Op 27 juni 1991 krijgt hij geheel onverwachts een felle woordenwisseling met Klaas Bruinsma bij het Amsterdamse Hilton Hotel. Volgens insiders bedreigt Bruinsma Hoogland met de dood van vrouw en kinderen. Hoogland trekt zijn revolver en schiet de bendeleider dood. In 1993 wordt hij veroordeeld tot 20 jaar cel voor de moorden op Klaas Bruinsma en Tony Hijzelendoorn.

Liquidatie tijdens verlof
Op 18 maart 2004 wordt Hoogland in Hoorn geliquideerd. Hij wordt tijdens een uurtje verlof uit de gevangenis op klaarlichte dag brutaal van zijn fiets geschoten.

In 2006 zat Boneka Belserang enkele maanden vast op verdenking van de moord.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'