DOSSIER

Marco P.

Marco P. is in de jaren 80 actief in de criminele autobusiness. Volgens Justitie komt hij in de bestanden van de CIE onder meer voor omdat in een bedrijf van P. auto's worden geprepareerd voor het smokkelen van geld en/of verdovende middelen. Hij wordt in de jaren 90 genoemd als lid van het Octopus-syndicaat. Hij zou ook contacten hebben met de vermeende topman van dat syndicaat: Johan V.

Marco P. houdt zich bezig met vastgoedhandel en volgens Justitie is hij een belangrijke witwasser. Ook is hij betrokken bij de exploitatie van wietkwekerijen in Amsterdam-Noord. De naam van P. duikt onder meer op in de strafzaak tegen Evert Hingst. In december 1999 is P. betrokken bij de handel in een pand aan de Geldersekade in Amsterdam. Ook Tonnie van Eunen en John Mieremet zijn daarbij betrokken. P. heeft een conflict met Willem Holleeder en hij wordt door mensen van Holleeder in elkaar geslagen. Volgens geruchten is P. daarna uitgeweken naar New York. Een paar maanden later worden zijn zakenpartners Hingst en Mieremet vermoord.

In september 2008 wordt P. gearresteerd op verdenking van witwassen en valsheid in geschrifte. De politie vindt een vuurwapen in zijn woning en ontdekt dat P. zaken doet met bekende criminelen en omstreden vastgoedhandelaren. Op 30 maart 2009 wordt P. - hij is dan 44 - door een Frans arrestatieteam gearresteerd in Theoule sur Mer, een dorpje vlakbij Cannes, op verdenking van het witwassen van misdaadwinsten.

Angst voor een liquidatie
In de woning waar P. verblijft wordt opnieuw een wapen aangetroffen. P. heeft een groot aantal auto's op zijn naam staan. In Griekenland wordt een jacht van hem in beslag genomen. Na zijn arrestatie gaan er geruchten dat P. al langere tijd niet meer in Amsterdam is geweest uit angst voor een op handen zijnde aanslag op zijn leven. (Ergens tussen juni 2003 en zijn arrestatie in septmeber 2008 is P. door twee criminelen een boete opgelegd na een mislukt drugstransport naar Engeland in 1999.)

Op 16 juli 2009 staat P. voor de rechter. Het OM verdenkt hem van witwassen en oplichting. Ook heeft hij als stroman criminelen aan auto's en woningen geholpen. De rechtbank verlengt het voorarrest van P., onder meer vanwege vermeend vluchtgevaar. De strafzaak tegen P. zal op z'n vroegst in het najaar van 2009 worden behandeld. In januari 2010 wordt de aanklacht tegen P. uitgebreid. Volgens Justitie is hij samen met twee medeverdachten betrokken bij de smokkel van ruim 4000 kilo cocaïne naar Nederland. Op 8 januari 2010 worden de twee medeverdachten echter vrijgelaten omdat er volgens de rechtbank te weinig bewijs is waarvoor ze kunnen worden vastgehouden.

Marco P. blijft wel vastzitten. Dat hij en zijn medeverdachten betrokken zijn bij de smokkel, baseert Justitie met name op de verklaringen van Hesley J. uit Lelystad. Hesley wordt in 2006 tot 9 jaar cel veroordeeld voor de smokkel van cocaïne met het schip Otton. In september 2009 noemt hij ineens Marco P. als opdrachtgever en financier.

Op 20 september 2010 begint in Amsterdam een rechtszaak tegen P. Volgens Justitie faciliteert hij jarenlang bekende criminelen. In het 136 ordners tellende dossier komen onder meer de namen voor van Willem Holleeder, Tonnie van Eunen, Rudi van Efferen, John Mieremet, Evert Hingst, Jan FemerJules Jie, Michael Vane en een reeks andere bekende namen uit de Amsterdamse onderwereld, zo ook Mink K. Het beeld dat het OM wil schetsen is dat P. al zijn halve leven in het criminele milieu verkeert en dat hij een belangrijke faciliteerder is van de grote jongens. De zaak van de 4050 kilo cocaïne is afgesplitst en zal later worden behandeld. Ook loopt er nog een onderzoek naar het vermogen van P., in een poging hem zijn misdaadwinsten af te nemen.

Op 23 september 2010 eist Justitie vijf jaar celstraf tegen P. Een dag later noemt diens advocaat de zaak een 'flutzaak'. Volgens hem wil Justitie P. definitief uitschakelen en is in dat streven de waarheid geweld aangedaan en gemanipuleerd. Volgens hem heeft het OM daarmee het recht op vervolging verspeeld. Op 18 oktober 2010 wordt P. door de rechtbank veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'