DOSSIER

Marco Eijk (†)

Marco Eijk wordt op 28 oktober 1956 in Delft geboren. Hij is de organisator en financier van grote hasjtransporten per schip. Daarbij schuwt Eijk het gebruik van geweld niet. In politiekringen wordt hij gekenschetst als psychotische geweldpleger.

Samen met Piet S. en Jan O. houdt hij zich daarnaast bezig met de handel in ecstasy. Eijk smokkelt de pillen vooral naar Tunesië, Spanje, Groot-Brittannië en Indonesië. Hij wordt verdacht van een dubbele moord op 11 maart 1989 op de gebroeders Van Reken. Hij doet zaken met Sam KlepperEtiënne U. en Frank van Geel, die op 25 maart 2000 wordt geliquideerd in Geldrop.

In 1994 wordt Eijk gearresteerd en in 1995 wordt hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7,5 jaar. Dit omdat hij samen met Klaas Bruinsma het brein is achter een drugssyndicaat dat begin jaren negentig op grote schaal internationale hasjtransporten per schip organiseert.

Eijk ontsnapt naar het buitenland
Marco Eijk financiert de transporten en deinst niet terug voor geweld. Justitie brengt zijn naam ook in verband met de gewelddadige overval in Heijningen (NB) waarbij semi-automatische wapens en een handgranaat worden gebruikt.

Begin 2000 wordt hij opnieuw gearresteerd. Maar vlak voor de rechtszaak wordt zijn voorarrest opgeheven en ontsnapt Eijk naar het buitenland. Hij wordt bij verstek tot acht jaar cel veroordeeld. In 2001 komt daar in hoger beroep nog een jaar bij.

Eijk is betrokken bij een groot ecstasy-laboratorium dat begin 2004 in Maasmechelen wordt opgerold. Hij woont dan in België, net over de grens bij Valkenswaard, in Neerpelt. Hier heeft hij de voormalige villa van de in oktober 2000 geliquideerde Sam Klepper gekocht. In 2004 woont Eijk daar samen met vriendin Dyonne en hun tweejarige dochtertje Cheyenne. Op 5 april 2004 wordt Eijk vermoord in het Belgische Achel. Hij ligt begraven op hetzelfde kerkhof als Mieremet.

In de zomer van 2007 wordt bekend dat in een getuigenverklaring tegen Willem Holleeder zou staan dat Holleeder in een café openlijk de verantwoordelijkheid zou hebben genomen voor de moord op Marco Eijk. Holleeder zou pro-actief hebben gereageerd toen hij vernam dat John Mieremet Marco Eijk had benaderd om hém (Holleeder dus) te vermoorden.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'