DOSSIER

Marcel T.

Martinus Hendrikus T. - roepnaam Marcel - wordt op 20 maart 1969 in Rotterdam geboren. T. is rond 1990 actief in het Nijmeegse krakerscircuit. In deze periode leert hij de Nederlandse politiekactivist, journalist en publicist Louis Sévèke kennen, die hem ervan verdenkt een infiltrant van een inlichtingendienst te zijn.

Volgens T. werkt Sévèke hem daarom uit de Nijmeegse krakersbeweging. De familie van Sévèke stelt echter dat T. het bedoelde kraakpand heeft verlaten omdat hij het niet eens is met de uitkomst van een discussie over het aannemen van geld van woningbezitters, dit in ruil voor het verlaten van een pand. T. zou dat geld wel hebben willen aannemen.

Op 15 november 2005 wordt Sévèke op 41-jarige leeftijd in het centrum van Nijmegen door Marcel T. met twee pistoolschoten vermoord. Op 22 november 2005 wordt hij begraven op de Nijmeegse Begraafplaats Daalseweg. In eerste instantie stokt het moordonderzoek.

Op zoek naar 'Edmund Dantes'
Acht maanden na de moord - in juli 2006 - wordt bekend dat de politie op zoek is naar iemand die zich in e-mails uitgeeft voor Edmund Dantes. Het onderzoek levert weinig concrete aanwijzingen op. Op 2 januari 2007 vraagt de politie in het programma Opsporing Verzocht hulp van de mensen bij de oplossing van deze moord. Daarnaast maakt zij voor het eerst in de Nederlandse misdaadgeschiedenis een driedimensionale reconstructie en worden alle personen met een mobiele telefoon in de omgeving gepeild.

Op 27 maart 2007 wordt Marcel T., in verband met de moord op Louis Sévèke, in een internetcafé in Barcelona gearresteerd. Hij blijkt in Catalonië te leven in een caravan en in een kraakpand, waar hij zichzelf onderhoudt met schildersklussen.

Een dag later wordt hij door de Spaanse Justitie volgens een versnelde procedure uitgeleverd. Een dag later sijpelen berichten naar buiten dat T. uit wraak zou hebben gehandeld. Uit dagboeken van T. blijkt dat hij ook verantwoordelijk is voor een serie bomaanslagen in Arnhem, waaronder op het chemisch bedrijf BASF. (In de jaren '90 werden de aanslagen opgeëist door het Earth Liberation Front.) Daarnaast wordt Marcel T. verdacht van bankovervallen in de provincies Utrecht en Zuid-Holland.

Levenslange gevangenisstraf
Op 7 maart 2008 veroordeelt de rechtbank in Arnhem T. tot een levenslange gevangenisstraf. Dit is conform de eis van het Openbaar Ministerie. De zware straf is volgens de rechter noodzakelijk omdat er terdege rekening mee moet worden gehouden dat T. op enig moment, om hem moverende redenen, opnieuw een zeer ernstig misdrijf zal kunnen plegen. Onderzoekers van het Pieter Baan Centrum kunnen geen relatie leggen tussen een mogelijke stoornis en de gepleegde feiten, en verklaren T. volledig toerekeningsvatbaar. Behalve voor de moord op Sévèke wordt T. ook veroordeeld voor zeven bankovervallen, vier bomaanslagen, waaronder de drie die toegeschreven worden aan het Earth Liberation Front. Hij is zelf niet bij de uitspraak aanwezig. Op 21 maart 2008 wordt bekend dat T. niet in hoger beroep gaat.

Panorama-verslaggever Martijn Haas correspondeert in 2012 met Marcel T. In oktober 2012 publiceert hij een artikel  over deze briefwisseling. Marcel T. laat blijken zijn levenslange gevangenisstraf veel te zwaar te vinden.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'