DOSSIER

Marc Dutroux

Marc Dutroux wordt op 6 november 1956 geboren in Elsene, Brussel, maar groeit op in Belgisch Congo. Wanneer zijn ouders scheiden gaat hij bij zijn moeder wonen, in het Waalse Obaix. Hij maakt een rebelse en moeilijke jeugd door, maar behaalt uiteindelijk zijn diploma als elektricien. Desondanks is hij vaak werkloos.

Dutroux trouwt voor het eerst wanneer hij 22 is en samen krijgen ze twee kinderen. In 1985 scheidt hij en wordt door zijn ex-vrouw beschuldigd van mishandelingen. Dat jaar wordt Dutroux ook voor het eerst gearresteerd, verdacht van diefstal en verkrachting. In 1988 trouwt hij voor de tweede keer, met Michèle Martin, met wie hij dan al een kind heeft. Samen krijgen ze nog enkele kinderen. Sinds het midden van de jaren tachtig zal Michèle helpen bij het ontvoeren van meisjes, naar eigen zeggen omdat ze bang is voor Dutroux. In 1989 worden beiden veroordeeld voor verkrachting van minderjarigen. Dutroux krijgt hiervoor een gevangenisstraf van 13 jaar, en zijn echtgenote Michèle Martin een straf van 5 jaar. In 1992 worden ze door de toenmalige minister van Justitie Melchior Wathelet, door toepassing van de Wet Lejeune, vervroegd vrijgelaten.

Op 13 augustus 1996 wordt Dutroux gearresteerd nadat de zes dagen tevoren ontvoerde Laetitia Delhez in zijn huis wordt ontdekt, samen met Sabine Dardenne, die er al bijna drie maanden zit. Zij zijn beiden nog in leven. Het blijkt echter snel dat Dutroux ook verantwoordelijk is voor de ontvoering van Julie Lejeune, Melissa Russo, An Marchal en Eefje Lambrecks, en voor de verdwijning van zijn handlanger Bernard Weinstein. Zij worden allen dood teruggevonden.

Dutroux weet op 23 april 1998 kortstondig te ontsnappen uit het gerechtsgebouw van Neufchâteau. Na een uur of vier wordt hij in de bossen van de Ardennen, bij het plaatsje Herbeumont, door boswachter Stéphane Michaux opgemerkt en vervolgens gearresteerd. Hierop nemen minister van Binnenlandse Zaken Johan Vande Lanotte, minister van Justitie Stefaan De Clerck en generaal Willy Deridder, commandant van de Rijkswacht, uit eigen beweging ontslag.

In 2000 krijgt Dutroux vijf jaar celstraf voor het bedreigen van een agent tijdens deze ontsnapping. In 2002 kondigt Michelle Martin aan van Dutroux te willen scheiden. Eind 2003 is de scheiding een feit. Op 17 juni 2004 wordt Dutroux schuldig bevonden aan ontvoering en verkrachting van zes meisjes, en moord op vier meisjes.

Volgens de jury is hij het hoofd van een criminele bende en is hij ook verantwoordelijk voor de verkrachting van drie meisjes uit Slowakije. Dutroux bekent de ontvoering en verkrachting, maar schuift de verantwoording voor de dood van de meisjes op zijn handlangers. Hij beweert slechts een klein radertje in een veel groter netwerk te zijn en in opdracht te handelen. Op 22 juni 2004 wordt hij veroordeeld tot levenslange celstraf en tien jaar internering. In 2008 wordt hij overgebracht van de gevangenis van Ittre naar de gevangenis in Nijvel.

In maart 2010 moeten bewakers ingrijpen om te vermijden dat Dutroux in elkaar wordt geslagen door andere gevangenen. Eind januari 2011 wordt hij opnieuw overgebracht naar Ittre wegens interne organisatie.

Dutroux bezit zeven huizen, waarvan er vier zijn gebruikt voor zijn kidnappings: het huis aan de Avenue Philippeville 128 in Marcinelle wordt het meest genoemd. Hier hebben alle meisjes vastgezeten, in de kelder en in de slaapkamer. Verder heeft hij nog een huis in Jumet en in de tuin van dit huis zijn An en Eefje begraven door Dutroux. Weinstein heeft een tijd in dit huis gewoond. Het huis in Marchienne-au-Pont is gebruikt om Julie en Mélissa een korte tijd vast te houden na hun kidnapping. In de tuin van een huis in Sars-la-Buissière zijn Julie, Mélissa en Bernard Weinstein begraven nadat Dutroux hen heeft vermoord.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'