DOSSIER

Maikel S.

aikel S. - geboren in 1973 - schiet op 21 september 2009 op een speelplaats tussen de flats Kleiburg en Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmer de 19-jarige rapartiest Ishmael Gumbs met kogels uit een pistool dood. Op het moment van zijn dood komt Gumbs net uit de supermarkt. Hij is in het gezelschap van zijn vriendin en hun zoontje van twee maanden. In de drukke supermarkt is de baby gaan huilen en bij de kassa staat een lange rij. Dit is reden voor Gumbs om zijn boodschappen af te rekenen bij de sigarettenbalie.

Wanneer de medewerkster achter de balie dit weigert, ontstaat volgens ooggetuigen een woordenwisseling en een scheldpartij over en weer. De medewerkster, de vriendin van S., voelt zich beledigd en belt haar vriend om hulp. Die komt naar het winkelcentrum, volgt het spoor van Gumbs en schiet hem bij de speeltuin bij de flat Kruitberg in aanwezigheid van zijn vriendin neer.

Ishmael Gumbs is nog niet zo lang in Nederland, hij komt in 2008 van Sint Maarten naar Amsterdam, gaat naar school op het Nova College en is dus twee maanden daarvoor vader geworden. Zijn vriendin is zwanger van een tweede kind.

S. vlucht en is maandenlang onvindbaar. Hij meldt zich uiteindelijk in februari 2010 met zijn advocaat bij een Amsterdams politiebureau en legt een verklaring af waarbij hij zich beroept op noodweer.

De 34-jarige Jerrol S., bijnaam Jako, die volgens het OM een wapen en vluchtauto zou hebben geregeld voor de vermoedelijke dader, ontkent alle betrokkenheid.

Ooggetuigen vertellen dat Maikel S. op Gumbs heeft geschoten terwijl deze al op de grond ligt. Volgens de advocaat van S. zijn er ook getuigen die het verhaal ondersteunen dat Gumbs zijn cliënt bedreigde.

Op donderdag 2 december 2010 veroordeelt de rechtbank S. tot twaalf jaar onvoorwaardelijke celstraf voor de moord op Ishmael Gumbs. Zijn medeverdachte Jerrol S. krijgt drie jaar onvoorwaardelijke celstraf. Volgens de officier van justitie is er sprake van moord. Hij kwalificeert het misdrijf tijdens de rechtszaak zelfs als liquidatie. De rechtbank oordeelt echter dat niet vaststaat dat S. van tevoren de bedoeling had Gumbs om te brengen. Zij acht hem dan ook niet schuldig aan moord, maar aan doodslag.

In hoger beroep krijgt Maikel S. acht jaar.

Laaste nieuws

Formule 1
Stroll: 'Ook op Playstation heb ik moeite met de bochten'
Lomans
Mannenpraat: de ex van Guus Meeuwis komt er warmpjes bij te zitten. Zeven miljoen ofzo
Algemeen
Tom Dumoulin verliest roze trui in Giro
Blog - sexy
Zeven producten die je NIET moet eten en drinken voor seks
Voetbal
Hooligans zijn zielig, maar die in Zuid-Limburg helemaal! 
Algemeen
Huub van der Lubbe: 'Het westen vindt zichzelf bijna slachtoffer'
Formule 1
Button verbaast zich: 'Zo laat remde ik nog nooit'
Misdaad
Politie doet onderzoek naar tuinkabouters in Assen
Misdaad
Mega-ontsnapping uit Braziliaanse gevangenis (VIDEO)
Misdaad
Man met militair pak en uitrusting aangehouden
Misdaad
Megapartij onderschepte hasj in Spanje ook op film (VIDEO)