DOSSIER

Magdi Barsoum (†)

Magdi Barsoum wordt in 1949 geboren in Caïro, Egypte. Magdi en zijn wat oudere broer Mounir komen eind jaren zeventig, met nog wat familie, uit Caïro naar Amsterdam. Magdi gaat werken als croupier in een gokhuis van Maurits de Vries. Hij is een handige jongen, een echte zakenman. Mounir knapt de klusjes op die zijn broer hem opdraagt. Samen nemen de broers in 1980 grillroom Delilah in de Warmoesstraat over.

Gelijktijdig met het uitbaten van de grillroom begint Magdi ook een handeltje in Pakistaanse hasjiesj op te zetten. Hij werkt daarbij incidenteel samen met de Bruinsma-organisatie. De charismatische Magdi is succesvol in de onderwereld. Hij begint steeds grotere partijen marihuana binnen te halen en start ook een zaak in de gokbranche. De Barsoums verdienen veel geld, dat investeren ze in enkele legale bedrijven, zoals wasserette Lange Niezel. Deze wordt het nieuwe hoofdkwartier van waaruit de broers hun illegale zaken gaan runnen. Ze werken in die tijd incidenteel samen met de organisatie van Klaas Bruinsma. Aan het begin van de jaren 90 vinden de Barsoums aansluiting bij de Joego’s, die onder leiding staan van Jotsa J. Ze investeren in hun contacten bij de politie en kennen vaak alle details van de onderzoeken die naar hen lopen. De Barsoums duiken ook op in het onderzoek van de commissie Van Traa. Er wordt vermeld dat een stel Egyptische broers in het criminele milieu van de Wallen functioneren als ‘spinnen in het web’.

Vechtsportgala's & hasjtransporten 
In de loop van de jaren 90 kopen de Barsoums veel onroerend goed in Amsterdam en Julianadorp. Samen sponsoren ze vechtsportgala’s en de broers worden mede-eigenaars van de Red Light Bar op de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam. Ze zouden veel hasjtransporten Nederland binnen hebben gehaald, die worden geleverd door Ibrahim Akasha. Magdi raakt in de loop van die jaren steeds dieper verwikkeld in het conflict tussen de Joego’s van J., en Sam Klepper met zijn vriend John Mieremet. Het conflict draait vooral om een partij hasjiesj, met een straatwaarde van 10 tot 20 miljoen gulden. Die is van de Joego's geript door Klepper en Mieremet.

Magdi krijgt de rol van bemiddelaar toebedeeld en voert in zijn Red Light Bar besprekingen met steeds weer verschillende afgevaardigden van de Nederlanders. Het schiet maar niet op, want de kern van de impasse blijft bestaan. De Joego’s eisen miljoenen die Klepper en Mieremet niet willen betalen. Magdi komt in 1999 ook nog tegenover een tweede partij te staan. De Keniaanse drugshandelaar Ibrahim Akasha komt verhaal bij hem en de Joego’s halen vanwege de omvangrijke partij hasjiesj die hij heeft geleverd maar die niet is betaald. Dat betreft de hasjiesj die door Klepper en Mieremet is buitgemaakt.

Moord in de Bloedstraat
Het is duidelijk dat Akasha niet langer op zijn miljoenen wil wachten en in het voorjaar van 2000 komt de Keniaan naar Amsterdam. ’s Morgens op 3 mei heeft Akasha een afspraak met Magdi in de Red Light Bar. Onderweg wordt de Keniaan in de Bloedstraat doodgeschoten, terwijl hij op de fiets op weg naar Magdi is.

In januari 2001 begint een rechercheteam, onder leiding van Koos Plooy, een onderzoek naar de Barsoums. Er worden duizenden telefoongesprekken afgeluisterd tussen januari en december 2001. Een tolk van de politie, die deze gesprekken moet vertalen, verkoopt echter informatie aan Magdi en het onderzoek loopt vast. Het rechercheteam wordt in december van datzelfde jaar ontbonden. Magdi heeft dan van de CIE al meerdere keren te horen gekregen dat zijn leven gevaar loopt. John Mieremet zou hem medeverantwoordelijk houden voor de moord op zijn vriend Klepper. Mieremet zou een bedrag van 10 miljoen gulden op het hoofd van Magdi hebben gezet.

Nog een moord in de Bloedstraat
Magdi voert in 2002 gesprekken met o.a. Stanley Hillis en Dino S. om de problemen op te lossen. Dat mag niet baten, want op zaterdag 2 maart wordt Magdi, ook in de Bloedstraat, van achteren door het hoofd geschoten. Hij overlijdt in het ziekenhuis. Het team dat de moord op Magdi onderzoekt wordt al na een paar weken ontbonden wegens gebrek aan aanknopingspunten. Volgens sommige bronnen is de moord op Magdi uitgevoerd in opdracht van Mieremet.

Na de moord op Magdi wordt Mounir de baas van de zaken. Hij raakte in conflict met de politietolk over diamanten die aan de tolk zijn gegeven als borg. De tolk wil deze niet teruggeven na de dood van zijn broer. Mounir doet aangifte tegen hem bij de politie. Onafgebroken blijft hij in het criminele milieu zoeken naar de daders van de moord op zijn broer. Op 8 juli 2004 wordt ook Mounir geliquideerd, in bijzijn van zijn 12-jarige dochter. Hij wordt neergeschoten wanneer hij in zijn auto voor het verkeerslicht staat, op de kruising van de Jan van Galenstraat met de Willem de Zwijgerlaan. Opdrachtgever is volgens velen in de onderwereld John Mieremet, die bang is voor vergelding. Direct na de dood van Mounir doet de politie een inval in de Red Light Bar.

Laaste nieuws

MannenPraat
Mannenpraat: Humberto Tan heeft last van territoriumdrift
Humor
Mop van de dag: 19 augustus
Misdaad
Tienduizenden xtc-pillen aangetroffen in Limburgs huis
Formule 1
Terugblik: Gifbeker nog niet leeg voor Max, Bottas pakt overwinning
Blog - Sexy
Deze vrouwen zijn Nederlands grootste Instagrammers
Misdaad
Finland, een dag later: steekpartij is terreurdaad (VIDEO)
Humor
Deze coole kat heeft zijn eigen handshake (VIDEO)
Misdaad
Misdaadklassieker: geschaduwd, afgeluisterd, vervolgd, veroordeeld - Danny K. doorbreekt het zwijgen
Formule 1
Lowe: 'Onze eerste seizoenshelft was een teleurstelling'
Algemeen
Steven Kruijswijk gaat voor succes in Vuelta: ‘Wat Tom kan, kan ik ook’
MannenPraat
Mannenpraat: Tim Hofman is nóg irritanter dan Willibrord Frequin
Humor
Feitje van de dag: 18 augustus
Hebbes
WIN: Terminator 2: Judgment Day – 3D bioscoopkaarten