DOSSIER

Kris J.

Krishnapersad J. – bijnamen: Haarlemse Kris, Indo Kris, De Limburger en De Rotiman - wordt op 11 april 1961 in Paramaribo geboren. Hij wordt transporteur in Haarlem. Na een reeks veroordelingen wegens onder andere zware mishandeling, wordt hij eind jaren tachtig informant. De politie is vooral onder de indruk van de contacten die J. heeft met het Cali-kartel in Colombia. Kris J. importeert door de jaren heen 51 containers met wiet uit Colombia.

In 1996 wordt De Rotiman een enthousiast Ferrari- en Porscherijder. Hij is in het bezit van een Mexicaans paspoort en wordt regelmatig in Monaco gesignaleerd. Op het paspoort staat dat J. inmiddels mededirecteur is van een wedkantoor in Wenen. Hij opent in Monaco een rekening bij de United European Bank en stort er 800.000 gulden contant geld op. In datzelfde jaar huurt hij een groot appartement op de zeventiende etage van een pand aan de Avenue Princess Grace de Roccabella. Het appartement is een van de meest prestigieuze gebouwen van Monaco. De Rotiman huurt een appartement voor 180.000 gulden per jaar.

Na de bevindingen van de parlementaire enquêtecommissie in 1996 is Kris J. het belangrijkste doelwit van de Nederlandse politie. Via De Rotiman moet Justitie zicht krijgen op de ware toedracht van het IRT-schandaal en de corruptie in het opsporingsapparaat. De BVD concludeert in juni 1997 dat J. honderden miljoenen guldens moet hebben verdiend met het importeren van drugs. Hij koopt met dit geld onder meer horecagelegenheden, coffeeshops, een sportkledingbedrijf en een gokhal. In 1993 koopt hij voor anderhalf miljoen twee huizen in Heemstede en Vijfhuizen.

Aan de fiscus geeft J. op dat hij zijn inkomsten haalt uit het gokken op voetbalwedstrijden. De Rotiman investeert ook geld in zijn eigen zaalvoetbalclub Hindstore. Een club die halverwege de jaren negentig opgaat in het Haagse Trimeur en vanaf 1996 sponsort hij die club. De shirtsponsor is een gokkantoor uit Oostenrijk waarvan J. mede-eigenaar is. Het eerste team promoveert in korte tijd van de vierde klasse naar de eredivisie, dankzij ex-profvoetballers die worden betaald met crimineel geld. De politie concludeert dat een bepaalde speler ongeveer 45.000 gulden per jaar verdient.

De organisatie van De Rotiman heeft volgens de politie ongeveer 25 bedrijven in Brazilië, Bulgarije, Colombia, Guatemala, Kroatië, Macedonië, Marokko, Nederland, Oostenrijk, Slovenië, Slowakije en Spanje.

Omkoping van voetballers
In 1997 bespreekt J. in hotel Cosmos in Bogota de opzet van een nieuwe cokelijn, via Brazilië. Bij deze opzet zijn ook politiemensen en douaniers betrokken. Na twee en een half jaar te zijn getapt en geobserveerd, wordt J. met een twintigtal medeverdachten op 15 februari 2000 door een arrestatieteam in een woonwagenkamp in Haarlem van zijn bed gelicht. J. wordt verdacht van grootschalige cocaïnehandel, illegale gokpraktijken en omkoping van voetballers in de Belgische competitie. Via het wedkantoor in Oostenrijk is drugsgeld witgewassen. Op 14 maart 2001 wordt er veertien jaar gevangenisstraf tegen hem geëist. Op 6 april dat jaar wordt De Rotiman veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf en één miljoen gulden boete. In hoger beroep gaat er vijf jaar vanaf.

Op 6 oktober 2011 wordt J. opnieuw gearresteerd. Samen met hem worden nog zeventien andere personen vastgenomen, die zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen, hennephandel en illegaal gokken. Dertien verdachten worden gearresteerd in de kantine van een voetbalclub uit Haarlem. De Rotiman zou, samen met drie oudere broers, één van de grootste geldschieters en drijvende krachten achter de club zijn.

Alsof hij niet al genoeg zorgen heeft zou Kris J. ook nog eens slachtoffer geworden zijn van afpersers. Hells Angel Harrie S. en Donald G. zouden hem hebben gedwongen onder meer een diamant af te staan.

Op 4 december 2014 wordt Kris J. veroordeeld tot twee jaar cel voor witwassen en afpersing. Door een vormfout komt hij goed weg: de officier had vijf jaar geëist.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'