DOSSIER

Koos H.

Jacobus Dirk H. - roepnaam: Koos - is een seriemoordenaar die op op 16 december 1949 wordt geboren in een katholiek gezin met zestien kinderen in Den Haag. Als jongen is hij zo onhandelbaar dat hem op 16-jarige leeftijd jeugd-tbs wordt opgelegd. Voordat hij wordt opgepakt voor de moorden heeft hij al in de gevangenis gezeten voor rijden zonder rijbewijs, inbraak, gewapende overval en drugshandel.

Op maandag 11 mei 1979 verdwijnt de 12-jarige Tialda Visser. Het meisje, geboren op Curaçao, wordt even over half zes 's middags voor het laatst gezien. Haar balletlerares ziet nog hoe ze de deur van het Koninklijk Conservatorium in de Korte Lombardstraat in Den Haag achter zich dichtslaat en de straat opgaat. Dezelfde avond doet de moeder van Tialda aangifte van vermissing. Vier dagen later, op 15 mei, wordt haar stoffelijk overschot gevonden in de Laakhaven, vlakbij de Leeghwaterbrug.

Een klein jaar later, op 3 april 1980, verdwijnt de 18-jarige Emy den Boer. Ze verlaat ‘s morgens haar ouderlijk huis in Schiedam op weg naar Den Haag, waar ze een opleiding volgt aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Hier komt ze nooit aan en twee dagen later wordt haar lichaam door een wandelaar in het bos bij Nistelrode gevonden. Emy is in de buik en het hoofd geschoten.

Bijtwond aan zijn pink
Op 29 september 1980 verlaat de 11-jarige Edith Post even haar klas van Wethouder Huybregtseschool in Wassenaar om in de handwerkkast iets te halen. Op 2 oktober vindt een man haar lichaam in de Wassenaarse duinen. Ze is met een zwaar voorwerp vermoord. Na de moord op Edith Post ontvangt de politie een anoniem telefoontje, waarbij wordt gezegd dat Edith haar moordenaar heeft gebeten en dat de portier van nachtclub De Nachtegaal een bijtwond aan zijn pink heeft.

Koos H. is die portier. Hij wordt opgepakt en in zijn huis worden bloedsporen van Tialda en Emy gevonden. Op de zolder van het huis wordt een geïsoleerd kamertje aangetroffen. De politie vermoedt dat H. hier zijn slachtoffers heeft misbruikt en uiteindelijk vermoord. Veertig journalisten wonen het proces van H. bij. Uit vrees voor bevrijding of liquidatie liggen er voor het eerst scherpschutters op het dak van de Haagse rechtbank. H. wordt veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Hoewel hij boekjes met kinderporno in huis heeft, denken deskundigen dat hij geen pedofiel is. Hij zou om praktische redenen jonge meisjes hebben ontvoerd. Die waren namelijk makkelijker hanteerbaar dan volwassen vrouwen. H. blijft tot 1989 ontkennen dat hij de moorden heeft gepleegd. In overleg met zijn advocaat Wim Anker legt H. uiteindelijk een gedeeltelijke bekentenis af, zodat hij kan worden opgenomen in een TBS-kliniek.

In april 2011 wordt Koos H. weer teruggeplaatst naar een TBS-kliniek, wat tot veel ophef leidt.

Laaste nieuws

Formule 1
Stroll: 'Ook op Playstation heb ik moeite met de bochten'
Lomans
Mannenpraat: de ex van Guus Meeuwis komt er warmpjes bij te zitten. Zeven miljoen ofzo
Algemeen
Tom Dumoulin verliest roze trui in Giro
Blog - sexy
Zeven producten die je NIET moet eten en drinken voor seks
Voetbal
Hooligans zijn zielig, maar die in Zuid-Limburg helemaal! 
Algemeen
Huub van der Lubbe: 'Het westen vindt zichzelf bijna slachtoffer'
Formule 1
Button verbaast zich: 'Zo laat remde ik nog nooit'
Misdaad
Politie doet onderzoek naar tuinkabouters in Assen
Misdaad
Mega-ontsnapping uit Braziliaanse gevangenis (VIDEO)
Misdaad
Man met militair pak en uitrusting aangehouden
Misdaad
Megapartij onderschepte hasj in Spanje ook op film (VIDEO)