DOSSIER

Koko Petalo

Koos Petalo - bijnamen: Koko of Koka - wordt in 1942 geboren in Amsterdam. Hij is een Nederlandse belangenbehartiger van de zigeunergroepen Roma en Sinti. Petalo, zelf een Roma met een Nederlands paspoort, heeft de naam de zigeunerkoning te zijn.

In 1944 komt de familie Petalo in Kamp Westerbork terecht om naar één van de Duitse vernietigingskampen gestuurd te worden. De familie wordt echter vrijgelaten omdat de Duitsers denken dat de Petalo's de Guatemalteekse nationaliteit hebben, dit omdat de Petalo's daar enige tijd gewoond hebben. Guatamala is destijds een bondgenoot van de asmogendheden. (De asmogendheden vormen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog een alliantie, waarvan de kern bestaat uit Duitsland, Italië en Japan.)

Op 20-jarige leeftijd volgt Petalo Fernando Westhiner op en wordt de zigeunervoorman in Nederland. Vooral in de tweede helft van de jaren 70 komt Petalo veel in de media in verband met de strijd om standplaatsen voor woonwagens en verblijfsvergunningen van de Roma en Sinti. Hij is bestuurslid van de Stichting ROM, een belangenorganisatie voor zigeuners. Ook is Petalo initiatiefnemer voor een monument voor de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Roma en Sinti.

Dit monument, het Zigeunermonument Hel en vuur, wordt in 1978 op het Museumplein in Amsterdam geplaatst.
Koko Petalo komt diverse malen in botsing met plaatselijke autoriteiten over standplaatsen voor zijn woonwagens. Onder meer in Haarlem, Amstelveen en Rotterdam zijn er problemen. De naam van Petalo en zijn familie wordt echter ook in verband gebracht met oplichtings- en afpersingspraktijken.

Koko Petalo zelf wordt in 1986 tot vier jaar cel veroordeeld wegens oplichting van verzekeringsmaatschappijen. In 1993 doet hij nog van zich spreken door tijdens de behandeling van de Vreemdelingenwet VVD-woordvoerder Jan-Kees Wiebenga vanaf de publieke tribune van de Tweede Kamer voor racist uit te maken. Hij wordt daarop luid tierend door de beveiligingsdienst van de Tweede Kamer van de tribune verwijderd.

In 1995 komt Petalo nog in het nieuws als hij 2,5 miljoen gulden eist van KLM. Volgens de flamboyante zigeunervoorman moet de luchtvaartmaatschappij ruim 8000 zigeuners geld terugbetalen voor ongebruikte retourtickets. "De zigeuners waren in de jaren zeventig vanuit het Oostblok door de KLM naar de Verenigde Staten en Canada gevlogen," zo bericht dagblad Trouw.

Petalo overlijdt in 1996 op 53-jarige leeftijd aan een hartaanval in het VU-ziekenhuis in Amsterdam en wordt begraven in het familiegraf op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam. De Volkskrant beschrijft zijn 'bijzetting van koning Koko' uitgebreid: "Vijf bomen en wat mooi struikgewas omringen de grote, zwart marmeren plaat aan de achterzijde. In de aarde ervoor: Weelderig geurende hyacinthen en bloeiende cyclamen in een olifant en ander porselein. Aan de rechterkant een met groen en bloemen omrankt gietijzeren tuinzitje. Op het tafeltje staat een zakflacon Van Zuylekom's Vieux. Leeg. Zigeuners zetten op of bij het graf wat de overledene bij leven graag lustte."

Dat Koko Petalo anno 2012 nog niet vergeten is blijkt als Johan Derksen hem aanhaalt in Voetbal International. Over Aad de Mos zegt de besnorde hoofdredacteur: “Hij kleedt zich als Koko Petalo.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Medium aan me hoela: Derek Ogilvie liegt dat hij barst
Misdaad
Belgische jongen die in boeken poept betrapt
Formule 1
De tien mooiste foto's van de grand prix van Azerbeidzjan
Blog - sexy
Dit zijn de tien mooiste vrouwen van Polen (FOTO'S)
Fail
MMA’er poept in de ring (VIDEO)
Algemeen
Ophef in België over racistische Suske en Wiskestrip
Misdaad
Inmiddels twee aanhoudingen in onderzoek Benbouker en Ceviz
Formule 1
Vettel haalt uit naar Hamilton, Lewis bijt op tong
Misdaad
Recordvangst 1,2 ton coke in Dominicaanse Republiek
Algemeen
Politieachtervolging leidt tot dood automobilist (VIDEO)
Humor
Een natuurlijke 'puist' wordt lekgeprikt (VIDEO)