DOSSIER

Kobus Lorsé

Jacobus L. - bijnaam: Kobus de Kamper - wordt geboren op 7 maart 1945 in Apeldoorn. Hij woont in een woonwagenkamp en trouwt met de zestien jaar jongere Everdina. Ze krijgen samen drie kinderen. Kobus heeft dan al vier kinderen uit vorige relaties. Kobus, die analfabeet is, regelt zijn zaken hoofdzakelijk vanuit de keuken van zijn woning. Tijdens zijn afwezigheid neemt zijn zoon Bertus de zaken waar.

In de jaren tachtig voert Kobus het bewind over een organisatie die handelt in zowel soft- als harddrugs. Met zijn vrouw Everdina beheert Kobus verschillende bedrijven, die dienen als dekmantel voor zijn illegale praktijken. Deze bedrijven brengen de goederenstromen op gang, waaronder zich verdovende middelen bevinden. Kobus is een handige zakenman, hij helpt kennissen er weer bovenop die hulp nodig hebben. Door hand- en spandiensten kunnen ze deze hulp aan Kobus terugbetalen. Kobus creëert daarmee een eigen hulpdienst en heeft hierdoor de beschikking over veel dekmantelfirma's en koeriers.

Volgens Justitie is de bekende Mercedes-dealer John van D. een rechterhand en duidelijk ondergeschikte van Kobus de Kamper. Kobus is mede-eigenaar van de bedrijven Diepwel BV, en Peltzer Trading. Hij heeft zowel een vestiging in Nederland als in Suriname. Diepwel BV wordt gebruikt om grote partijen hasjiesj per schip, in containers, naar de Eemshaven in Delfzijl te vervoeren. In 1985 brengt de Pakistaanse drugshandelaar Rachid A. de handelaren Klaas Bruinsma en Kobus in contact met zijn zakenpartner Fouad A. Deze op zijn beurt kent de grote Pakistaanse hasjboeren, zoals Ayub Afridi, die heerst in het stammenland bij de Khyberpas.

Kobus maakt gebruik van valse paspoorten en rijbewijzen
Eind 1986 stelt Kobus deze grote drugsleverancier ook voor aan Johan V. Daarna wordt Abbas in contact gebracht met De Zwarte Cobra Henk Orlando Rommy, één van de grootste drugshandelaren in Nederland, die ook in heroïne, cocaïne en ecstasy doet. Kobus maakt gebruik van valse paspoorten en rijbewijzen. Zo heeft hij een vals rijbewijs met zijn pasfoto op de naam van Bertus K.

De handel in verdovende middelen verloopt via landen als Suriname, Marokko, Nigeria, India, Frankrijk en Roemenië. De organisatie van Kobus bestaat uit wisselende leden, een aantal van deze helpers komen uit het milieu van de kampers. Zij runnen firma’s die fungeren als dekmantel of vervoeren verdovende middelen met speciaal voor dit doel aangeschafte auto's. Ook worden regelmatig vrachtwagens gehuurd, van bekende autoverhuurmaatschappijen, waarmee de drugs vervoerd worden. De organisatie wordt ondersteund door diverse adviseurs: een notaris maakt aktes van bepaalde overeenkomsten, een Dordtse advocaat bekijkt o.a. witwasconstructies op hun juridische aspecten. Daarnaast nog een belastingadviseur, een accountant en een hoge medewerker met beperkte immuniteit van het consulaat-generaal van Marokko in Rotterdam. De laatste assisteert bij de smokkel van hasjiesj uit Noord-Afrika. De vrouwen binnen de organisatie vervullen veelal de rol van intermediair, zij leggen de verbindingen tussen de diverse personen tijdens de operaties.

De compagnon van Kobus is ene Lambert. Deze verzorgt met name de financiële kant van de illegale operaties, zoals het opzetten van witwasconstructies via Luxemburg, Engeland, Gibraltar en Oostenrijk. De werkwijze is als volgt: Lambert en Everdien gaan naar de bank in Luxemburg in gezelschap van een man die 1,25 miljoen gulden op de balie legt. Op het moment dat de bank naar de herkomst van het geld vraagt, treedt Everdien naar voren. Zij tekent bij de bank voor de herkomst van het geld, dit na haar paspoort aan de bankmedewerker te hebben getoond, en bevestigt daarbij meerdere malen dat het haar geld is.

Vorstelijke ontvangst door Desi Bouterse
In 1991 wordt een Belgische politieman gevraagd om een veroordeling van Kobus, ter zake van export in België van soft- en harddrugs, uit de computer te halen. De handel in verdovende middelen verloopt via landen als Suriname, Marokko, Nigeria, India, Frankrijk en Roemenië. In principe bemoeit Kobus zich niet met operationele zaken, totdat een grote klapper gemaakt kan worden. Zo wordt hij gesignaleerd in Suriname alwaar hij contact heeft met de voormalige legertop over een grote partij cocaïne. In februari 1991 wordt Kobus vorstelijk ontvangen door Desi Bouterse en de militaire Surinaamse top om grote cokezaken te bespreken.

Hij onderhandelt drie dagen met Ivan Graanoogst over het afnemen van cocaïne. De Surinamers willen graag zaken met hem doen want ze hebben hun buik vol van de kleine handelaren, die slechts hoeveelheden van zo’n honderd kilo cocaïne afnemen. Kobus schept tegen zijn lijfwacht Helio Stewart op over zijn uitstekende relatie met Surinaamse militairen en een ander bendelid. Hij vertelt Stewart dat hij in een opslagplaats van de Tucajana-indianen is geweest, daar ligt wel vierduizend kilo cocaïne opgeslagen. In een brief van het Korps Militaire Politie Suriname schrijft Ivan Graanoogst later aan Kobus dat 'de bureaustoelen voor het militaire hoofdkwartier zijn aangekomen'.

De politieke partij van Bouterse, NDP, bedankt Kobus in een ander schrijven voor de schenking van een Mazdabus en een soundunit. In mei 1991 komt in de haven van Rotterdam een partij van 357 kilo cocaïne aan, verstopt in bundels hout. Deze partij wordt in Breda door Justitie in beslag genomen.

CID: tien (!) liquidaties
De Criminele Inlichtingen Dienst acht Kobus onder andere verantwoordelijk voor een tiental liquidaties. Hierdoor komt in september 1991 een gerechtelijk vooronderzoek, waarbij verschillende personen worden aangehouden. Naar aanleiding van dit onderzoek, geplaatst naast de reeds aanwezige CID-informatie over Kobus, inhoudende dat hij naast de liquidaties onder meer verantwoordelijk zou zijn voor het transport van heroïne uit India, hennep uit Nigeria, hasjiesj uit Marokko en export van onder andere amfetamine en ecstasy, worden later ook twee strafrechtelijke financiële onderzoeken geopend tegen Kobus en Lambert.

Door een multidisciplinair team, bestaande uit rechercheurs behorende bij de regiopolitie Rotterdam Rijnmond, de belastingdienst en de FIOD, wordt tot in het voorjaar van 1995 gerechercheerd op de criminele organisatie. Hierbij worden telefoongesprekken van mobieltjes, gewone telefoons en faxberichten afgetapt. In totaal ruim 88.000 (!) gesprekken. Verder worden 94 personen gehoord, waarvan 62 verdachten. Uiteindelijk staan elf verdachten terecht. Ook worden huiszoekingen verricht.

Natuurlijk gaat dit alles niet ongemerkt aan Kobus voorbij. Hij wordt enigszins paranoïde, geeft opdracht een auto te volgen die al vijf keer langs zijn huis is gereden. Zijn vrouw moet kentekens noteren van auto's die bij of rond het kamp rijden. De officier van Justitie geeft dan aan dat er videocamera’s bij het kamp moeten worden geplaatst. Kobus geeft opdracht om de privégegevens van de ambtenaar te achterhalen, die financieel onderzoek doet naar zijn organisatie. Naast uitgebreid recherchewerk, waarbij peilzenders worden gebruikt op internationale drugstransporten worden in dit onderzoek de nog vrij nieuwe opsporingsmethode van de kroongetuige ingezet.

Helio Stewart, voormalig huisvriend en bodyguard van Kobus, wordt in augustus 1993 aangehouden in verband met de invoer van 860 kilo hennep uit Nigeria. Hij verklaart tegen de politie dat hij vaak met een pistool op zak loopt omdat hij zich door Kobus bedreigd voelt. Een pistool dat hij nota bene ooit van Kobus heeft gekregen. Tijdens de verhoren van Stewart wordt duidelijk dat hij deel uitmaakt van de criminele organisatie van Kobus en dat zijn leven gevaar loopt als hij hier verklaringen over aflegt. Helio Stewart verzoekt een regeling te treffen en het OM besluit hem een deal aan te bieden. In ruil voor verklaringen naar waarheid en een bevestiging hiervan bij de rechter-commissaris en voor de rechter ter terechtzitting, zal hij niet vervolgd worden, met uitzondering van liquidaties of geweld. Hierop legt Stewart in het najaar van 1993 vele belastende verklaringen af over Kobus.

Helio Stewart doodgeschoten & celstraf voor Kobus
Op 6 december 1993 wordt Stewart wanneer hij op een druilerige avond zijn woning in Schiedam wil binnengaan, op maffia-achtige wijze van dichtbij, vanuit een passerende auto, geliquideerd. Zijn inmiddels afgelegde verklaringen worden als bewijs ter terechtzitting gebruikt. Op 21 juli 1994 wordt Kobus alsnog aangehouden. Het onderzoek wordt in het voorjaar van 1995 afgerond. De rechtbank doet op 14 juni 1995 uitspraak in de zaak, zij acht bewezen dat Kobus leiding heeft gegeven aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte heeft doen plegen en geld heeft witgewassen.

Hiertoe heeft de verdachte onder meer tezamen met anderen 357 kilo cocaïne ingevoerd, alsmede twee afzonderlijke partijen van drie en twee kilo cocaïne en 10.000 ecstasypillen uitgevoerd, en een poging gedaan tot invoer van hasjiesj. Daarnaast zijn vuurwapens en munitie aangetroffen in de woning en auto van Kobus. Omstreden in deze zaak zijn de deals met criminelen, wiens verklaringen gebruikt zijn door de rechtbank. Kobus wordt veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf en een geldboete van 1 miljoen gulden.

Na zijn veroordeling in 1999 wordt Kobus geplaatst in de EBI te Vught. Hij wordt in de extra beveiligde inrichting geplaatst op grond van informatie over de vluchtgevaarlijkheid van de crimineel. Kobus spant een zaak aan tegen de Nederlandse Staat, tegen het strenge regime in de EBI en het gebruik van kroongetuigen tijdens het proces. Betreffende de visitaties krijgt hij gelijk, het Europees Hof voor de rechten van de mens in Straatsburg oordeelt dat drugsbaron Kobus jarenlang een mensonwaardige behandeling heeft ondergaan in de EBI. Kort erna bepaalt de Haagse kortgedingrechter dat de EBI het controlesysteem moet aanpassen.

Nu Kobus succes heeft inzake zijn klacht betreffende het EBI, is hij optimistisch over het oneigenlijk gebruik van kroongetuigen. In september 2005 komt de uitspraak in Straatsburg. Zijn klacht wordt echter niet-ontvankelijk verklaard. Het Hof aanvaardt dat deals met criminelen worden gesloten en dat de daaruit verkregen inlichtingen worden gebruikt in het strafproces. Het laatste is volgens het Hof met voldoende voorzichtigheid tijdens het proces gebeurd.

Interview in Panorama
In november 2014 laat Kobus L. zich interviewen door Panorama. Aanleiding is de moord op zijn schoon John Wassink. John voelde de afrekening aankomen, denkt Kobus.

In maart 2015 wordt Kobus gearresteerd voor de moord op zijn schoonzoon. Een maand later verdwijnt zijn dochter ook achter tralies.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'