DOSSIER

Klaas Otto

Klaas Otto wordt geboren in Bergen op Zoom. Zijn jeugd speelt zich vooral af op straat. Hij is een echt schoffie dat vanaf zijn zeventiende al werkzaam is als portier. Otto laat aan Panorama weten dat hij op jonge leeftijd al regelmatig met de politie in aanraking komt: "Ik was een echte straatvechter en niet de meest tolerante. Motorclubs vond ik allemaal maar een stelletje boos kijkers. En kickboksers een zooitje lamlullen. Ik pakte ze allemaal aan, zag nergens gevaar in. Inmiddels heb ik wel respect voor kickboksers en motorclubs. Maar toen helemaal niet."

Autohandelaar, kamper, voormalig Satudarah-lid

Otto omschrijft zichzelf als een autohandelaar, een woonwagenkampbewoner en voormalig Satudarah-lid, afdeling Ciganos. Hij is een echte kamper met een heel grote familie. Vanaf 2009 rolt hij in de wereld van de motorclubs. Sinds Otto zich in de MC-wereld begeeft, heeft zijn autobedrijf bezoek gehad van zowat elke fiscale opsporingsorganisatie die Nederland rijk is, waaronder de Fiod.

In november 2011 doet de politie een inval bij het clubhuis van de Chiganos in Zundert waar Otto voorman is. Het ledenbestand bestaat voornamelijk uit kampers en enkele grote autohandelaren. De afdeling van Satudarah wordt opgeheven nadat tien leden zijn veroordeeld tot celstraffen voor zware mishandeling, bedreiging, drugs- en wapenbezit. Uit onvrede met het beleid van Satudarah, richt Otto een nieuwe motorclub op: No Surrender. In februari 2013 maakt de nieuwe club een vliegende start door een clubhuis op te richten in Zundert. De club groeit zowel nationaal als internationaal en heeft ondertussen afdelingen in onder andere Helmond, Tilburg, Den Bosch, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Spanje, België, Marokko, Duitsland en Turkije.

No Surrender Sisterhood

Willem Holleeder is kort betrokken bij No Surrender. Hij is vicevoorzitter van de Amsterdamse afdeling van de motorclub. Opvallend is dat sportschoolhouder Dick V. sergeant-at-arms, een soort ordehandhaver, is bij het Amsterdamse chapter. Een paar maanden voor de benoeming slaat Holleeder de sportschoolhouder nog een gebroken kaak midden op een Amsterdams terras. Maar volgens Otto hebben de twee het uitgepraat. Al kort na de benoeming van Holleeder verlaten hij en Dick V. de motorclub alweer. In de media is wild gespeculeerd over het vertrek van De Neus en Dick V.. De meest gangbare theorie is dat het dient als een PR stunt om No Surrender snel op de kaart te zetten. Maar volgens de president is dat is klinkklare nonsense.

Mylène de la Haye, verslaggeefster voor Panorama, wordt in mei 2014 president van de No Surrender Sisterhood. Ze gaat de vrouwelijke afdeling van de motorclub leiden. Maar door een miscommunicatie wordt nog geen week later de stekker uit het project getrokken.

Mislukte moordaanslag

In maart 2015 wordt Otto neergeschoten in een huis in het Belgische Poppel. Hij krijgt een kogel in zijn nek en moet met zijn verwondingen naar het ziekenhuis in Tilburg. Autohandelaar Joop M. wordt opgepakt. Een paar dagen na het incident laat de advocaat van de autohandelaar weten dat zijn cliënt al ruim een jaar wordt afgeperst door Otto. Joop M. zou hebben geschoten toen Otto het huis van de man uit Poppel probeerde binnen te dringen. Otto zou hem afpersen vanwege een 'exclusieve auto' die hij zou leveren aan de voorman van No Surrender. Met de auto zou Otto veel geld hebben kunnen verdienen, maar de auto is er nooit gekomen.

Op 1 april 2015 legt Klaas Otto zijn presidentschap neer bij No Surrender. Hij verklaart tegenover De Telegraaf dat hij zijn functie neerlegt omdat hij een verklaring wil afleggen tegen de man die een aanslag tegen hem heeft gepleegd, Joop M.. Interne regels van de club verbieden leden om met de politie te praten. "Ik wil echter per se aangifte doen. Dus rest me niets anders dan de club te verlaten."

Gerelateerd

Misdaad
'Klaas Otto beraamde aanslag op No Surrender-baas'