DOSSIER

Kim De Gelder

Op vrijdagavond 16 januari 2009 wordt Elza Van Raemdonck in haar woning in Beveren (België) dood aangetroffen. Ze is door messteken om het leven gebracht. Een week later, op vrijdag 23 januari, vindt er een steekpartij plaats in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-bij-Dendermonde, een Belgische provincie plaats in Oost-Vlaanderen.

Om 9 uur 's morgens komt een man de crèche binnen, hij heeft een wit geverfd gezicht en zwart omrande ogen. Hij zegt tegen de verwonderde verzorgster dat hij wat te vragen heeft. Daarna begint hij woest op de verzorgsters en kinderen in te steken. De 54-jarige Marita Blindeman en twee negen maanden oude baby's - Leon Garcia-Mannaert en Corneel Vermeir - worden doodgestoken. Eén baby overlijdt ter plaatse, de andere bezwijkt later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De twaalf andere slachtoffers, tien kinderen en twee volwassenen, raken zwaar verwond door een groot aantal messteken.

De meeste kinderen worden veiligheidshalve naar zes verschillende ziekenhuizen overgebracht, de twaalf zwaar gewonden krijgen een spoedbehandeling. Er worden in de ziekenhuizen digitale foto's van de baby's genomen en gecentraliseerd bij de politie, zodat ouders sneller hun kind kunnen herkennen en weten in welk van de zes ziekenhuizen ze hun kind kunnen vinden. Zes kinderen tussen 1 en 3 jaar oud zijn ernstig gewond, één kind heeft minder ernstige verwondingen en negen andere kunnen ongedeerd in de armen van de hevig geëmotioneerde ouders worden gesloten. Enkele kinderen moeten plastische chirurgie ondergaan.

Na de daad vlucht de dader per fiets richting Lebbeke, waar hij omstreeks half twaalf in de voormiddag wordt gearresteerd. De man heeft op het ogenblik van zijn arrestatie een rugzak bij zich, waarin zich een mes, een kleine bijl en een neppistool bevinden. Hij draagt ook een kogelvrij vest onder zijn gewone kleding.

Op een persconferentie geeft de procureur des Konings Christian du Four meer informatie over de jongeman, die Kim De Gelder blijkt te heten.

Het is een 20 jaar oude Belg uit Sinaai, die op het moment van de aanval niet onder invloed van drugs of alcohol is. De Gelder heeft geen gerechtelijk verleden. De verdachte is niet bekend als patiënt van een psychiatrische instelling. Tot dan had hij vijf verschillende identiteiten opgegeven. Het moordwapen wordt teruggevonden in de buurt van het kinderdagverblijf. Ondertussen wordt De Gelder ook verdacht van de moord op Elza Van Raemdonck maar hij ontkent in eerste instantie. Op maandag 26 januari bekent hij alle moorden in de crèche en op 2 maart 2009 bekent De Gelder uiteindelijk, na een ondervraging van negen uur, ook de moord op Elza Van Raemdonck.

Vijf psychiaters, die hem in opdracht van Justitie onderzoeken, komen unaniem tot de conclusie dat De Gelder niet ontoerekeningsvatbaar was ten tijde van zijn daad. Na de steekpartij wordt, uit respect voor de overledenen, beslist om kinderdagverblijf een week te sluiten, later verandert men deze beslissing in een definitief sluiten van Fabeltjesland.

Op vrijdag 22 maart 2013 veroordeelt het Het hof van assisen in Gent De Gelder tot een levenslange gevangenisstraf voor vier moorden en 25 pogingen tot moord. In de motivering, die wordt voorgelezen door voorzitter Koen Defoort, wordt verwezen naar het blijvende gevaar van De Gelder voor de maatschappij en de wrede en laffe manier waarop hij slachtoffers heeft gemaakt. Advocaat Jaak Haentjens adviseert hierna zijn cliënt De Gelder om geen cassatieberoep aan te tekenen tegen het arrest van het Gentse hof van assisen. De Gelder gaat hierop op zoek naar een nieuwe advocaat.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'