DOSSIER

Kees Houtman (†)

Cornelis Dirk Houtman - roepnaam: Kees - wordt op 2 november 1959 in Amsterdam geboren. Eerst doet hij nog een poging om een ordentelijk vak te leren en hij gaat naar de Ambachtschool. Maar Kees begint te stelen, pleegt gewapende overvallen en vangt daarna aan met de handel in hasjiesj. Hij wordt al heel jong een gewiekste crimineel met een voorliefde voor onorthodoxe methoden.

In de jaren tachtig is Houtman leider van de Kinkerbuurtbende, die ook wel De Denkers wordt genoemd. In die bende zitten ook John MieremetSam Klepper en George van Kleef. Aan die bende wordt ruim veertig gewapende overvallen toegeschreven, gepleegd in de jaren 1982 tot 1986. Midden jaren tachtig valt de bende vanzelf uiteen en gaan de kernleden ieder hun eigen weg. Van Kleef begint voor zichzelf, Klepper en Mieremet sluiten zich aan bij het Bruinsma-syndicaat en Houtman gaat zich met de hasjhandel bezig houden.

Eind jaren negentig doet Houtman ook wel zaken met de organisatie rond Cor van Hout, nadat die gebrouilleerd raakt met Willem Holleeder. Zijn connectie loopt daarbij altijd via hun wederzijdse vriend Thomas van der Bijl. Naast de handel in softdrugs begeeft Houtman zich in de jaren negentig, om zijn zwart geld wit te wassen, in het onroerend goed. Ook maakt hij furore in de horeca en leidt een restaurant in Amstelveen, een hotel in Amsterdam en een jachthaven in het Amsterdamse Bos.

Ruzie met Stille Willem, de liquidatie & de wraak
In 2003 financiert Houtman voor zijn vriend Thomas van der Bijl het café De Hallen op de Willem de Zwijgerlaan in Amsterdam. In 2004 koopt Houtman bij een makelaar een pand in de Rivierenbuurt. Willem Holleeder ziet de aankoop als verraad, omdat het pand behoort tot de nalatenschap van Willem Endstra. Nadat Holleeder Houtman dit duidelijk heeft gemaakt, verkoopt die het pand weer snel terug aan de makelaar.

Het blijkt te laat te zijn. De vroegere vrienden van Houtman, George van Kleef en René van D., doen nu klussen voor Holleeder. In opdracht van Holleeder persen ze Houtman af, die moet 1 miljoen euro betalen als boete vanwege de ruzie rond het pand in de Rivierenbuurt. Na een aanvankelijke weigering, betaalt Houtman.

Op 2 november 2005, tegen acht uur ’s avonds, rijdt Houtman in zijn auto naar zijn villa in Osdorp. Daar aangekomen, wordt hij van achter de heg toegeroepen door twee mannen. Ze schieten een automatisch wapen op hem leeg, zes kogels zijn raak. Hij kan nog naar binnen strompelen, waar hij in de hal, voor de ogen van zijn dochter, in elkaar zakt en overlijdt.

Op 10 november, de dag van Houtmans begrafenis, wordt er wraak genomen. Twee mannen op een fiets nemen George van Kleef met een automatisch wapen onder vuur voor zijn woonboot bij het Amsterdamse Bos. Deze is op slag dood. In het jaar 2007 blijkt dat Justitie een deal heeft gesloten met Peter la S. Die verklaart Houtman te hebben neergeschoten. Volgens de kroongetuige zou hij daarbij zijn bijgestaan door huurmoordenaar Jesse R.

Laaste nieuws

MannenPraat
Mannenpraat: Humberto Tan heeft last van territoriumdrift
Humor
Mop van de dag: 19 augustus
Misdaad
Tienduizenden xtc-pillen aangetroffen in Limburgs huis
Formule 1
Terugblik: Gifbeker nog niet leeg voor Max, Bottas pakt overwinning
Blog - Sexy
Deze vrouwen zijn Nederlands grootste Instagrammers
Misdaad
Finland, een dag later: steekpartij is terreurdaad (VIDEO)
Humor
Deze coole kat heeft zijn eigen handshake (VIDEO)
Misdaad
Misdaadklassieker: geschaduwd, afgeluisterd, vervolgd, veroordeeld - Danny K. doorbreekt het zwijgen
Formule 1
Lowe: 'Onze eerste seizoenshelft was een teleurstelling'
Algemeen
Steven Kruijswijk gaat voor succes in Vuelta: ‘Wat Tom kan, kan ik ook’
MannenPraat
Mannenpraat: Tim Hofman is nóg irritanter dan Willibrord Frequin
Humor
Feitje van de dag: 18 augustus
Hebbes
WIN: Terminator 2: Judgment Day – 3D bioscoopkaarten