DOSSIER

Karel P.

Karel P. wordt in 1957 geboren. Hij is een zware crimineel die voor het eerst in beeld komt wanneer hij in 1991 wordt opgepakt na belastende verklaringen van zijn zwager Friedrich 'Friedje' Friebel.

Friebel zou werken als burgerinfiltrant. Eén van de slachtoffers van zijn samenwerking met politie en Justitie is Karel P. Mede dankzij verklaringen van Friebel wordt P. begin jaren 90 tot twintig jaar cel veroordeeld wegens betrokkenheid bij de moord op Rijswijkse orchideeënkweker Gerrit de Graaf, die in januari 1991 wordt doodgeschoten.

De Graaf zou een conflict hebben gehad met de Delftse drugsbaron Marco Eijk. Karel P. wordt verweten leiding te geven aan een criminele organisatie.

Karel P. wijkt uit naar Spanje
In 2006 komt P. vervroegd vrij na een celstraf van twintig jaar wegens overvallen, drugshandel en moord. Hij heeft genoeg van het Nederlandse milieu en vestigt zich in Spanje. De politie waarschuwt hem dat zijn dochter wordt bedreigd. P. neemt de bedreiging serieus en houdt zich samen met zijn dochter een half jaar schuil. Zij had net een eigen bedrijfje opgericht, een nagelstudio. Die kan ze meteen opdoeken.

Dan wordt Koos Drevijn in september 2007 vermoord. De 50-jarige wordt met een kogel in zijn buik bloedend aangetroffen naast zijn nog draaiende auto. Drevijn, een echte paardenliefhebber en eigenaar van diverse coffeeshops in Delft, heeft vroeger voor de in 2004 geliquideerde drugsbaron Marco Eijk uit Delft gewerkt. Als Friedrich Friebel vervolgens op donderdagavond 4 oktober 2007 op zijn woonboot aan de Bontekoekade wordt doodgeschoten en zijn vriendin Yvonne Polko verwond, dan zijn alle ogen zijn op Karel P. gericht.

Op 15 oktober 2008 is er een pro-formazitting in de Haagse rechtbank, waar P. terechtstaat op verdenking van onder meer wapenhandel en het bezit van een vijftal hennepkwekerijen, met in totaal zo'n zevenhonderd planten. Dit gebeurt tijdens het onderzoek naar de liquidatie van de Delftse stalhouder Koos Drevijn. Eerder dat jaar werd P. opgepakt met een kilo henneptoppen en een wapen bij zich. Hij zit al enkele maanden vast op verdenking van andere strafbare feiten, zoals het inrichten van hennepkwekerijen, een hasjtransport in Spanje en het leidinggeven aan een criminele organisatie.

In 2009 wordt P. voor de rechtbank verwacht om gehoord te worden in het liquidatieproces.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'