DOSSIER

Kalle P.

Karl P. - bijnaam: Kalle - wordt op 27 december 1938 geboren in het Duitse Breslau. In de vroege jaren 60 duikt hij op in Scandinavië, waar hij een een huwelijk sluit met een Deense vrouw. In het begin houdt hij zich bezig met de smokkel van alcohol, maar in het midden van de jaren 60 vestigt hij zich in het Zweedse Stockholm en begint met de smokkel van amfetamine naar Scandinavië. In 1966 wordt hij aangehouden en uitgewezen. Vanaf 1967 opereert hij een tijdlang vanuit Heerlen en eind van dat jaar keert hij terug naar Zweden.

Met groot succes bouwt hij de Zweedse amfetaminemarkt op. Kalle is de centrale figuur achter de Scandinavische markt van stimulerende middelen. Op 19 januari 1970 wordt Kalle door het Stockholmse Gerechtshof bij verstek aangeklaagd voor 70 procent van de drugssmokkel naar Zweden. In 1971 smokkelt Kalle drugs per schip uit Amsterdam, maar ook met kleine sportvliegtuigen die opstijgen vanaf het Limburgse vliegveld Beek en hun lading boven Zuid-Zweden droppen.

Op 13 januari 1972 wordt een partij van 40.000 pillen in Stockholm onderschept. De Zweedse narcoticabrigade noemt Kalle een gewetenloos figuur, die miljoenen verdient ten koste van duizenden slachtoffers. Later dat jaar wordt hij door de Nederlandse politie gearresteerd voor overtreding van de Vreemdelingenwet. Na enig gesteggel wordt hij aan Zweden uitgeleverd. Hij landt op een militair vliegveld bij Stockholm omdat men bang is dat er pogingen zullen worden ondernomen om hem te bevrijden of te vermoorden. Er zijn geruchten dat hij 2 miljoen gulden heeft uitgeloofd voor zijn bevrijding en dat Zweedse contacten hem willen vermoorden om zelf niet ontdekt te worden.

Op 6 juni 1973 wordt er acht jaar celstraf tegen P. geëist en op 21 juni wordt hij conform die eis veroordeeld. Hij moet ook een boete van 160.000 gulden betalen wegens ontduiking van douanerechten. Op 22 maart 1974 wordt bekend dat de Zweedse ambassadeur in Nederland is bedreigd. Hij en zijn gezin zullen worden ontvoerd als P. niet wordt vrijgelaten. Voor dit dreigement worden op 25 maart 1974 twee personen aangehouden. Zij hebben twee Amsterdammers benaderd voor de ontvoering, die zijn echter naar de politie gestapt.

Ontsnapping tijdens kerstinkopen
Eind 1976 krijgt Kalle P. toestemming van de gevangenisdirecteur om in de stad Norrköping kerstinkopen te doen. In een onbewaakt ogenblik gooit P. een handvol peper in de ogen van zijn twee bewakers en verdwijnt in het winkelend publiek. Hij vlucht naar Nederland, waar hij slechts enkele maanden kan genieten van zijn vrijheid. In de nacht van 9 op 10 maart 1977 wordt Kalle gearresteerd in Simpelveld, waar hij door enkele kennissen verborgen wordt gehouden. Na zijn arrestatie spant hij, via zijn advocaat mr. M. Moszkowicz, een kort geding aan tegen de Staat der Nederlanden om te voorkomen dat hij weer uitgeleverd zal worden aan Zweden. Hij beroept zich daarbij op artikel 10 van het Europees Verdrag. Daarin staat dat uitlevering niet is toegestaan in alle gevallen waarin onvoldoende garanties zijn dat de betrokken persoon en zijn gezondheid gewaarborgd zijn. Het kort geding dient op 5 april 1977. Volgens Moszkowicz zou uitlevering een doodstraf op termijn betekenen.

Op 15 april 1977 besluit de rechtbank dat uitlevering toelaatbaar is en P. wordt opnieuw naar Zweden gevlogen. Hij wordt opgenomen in ziekenhuisafdeling van de Oesteraaker-gevangenis. Op 17 oktober 1977 wordt in die gevangenis ontdekt dat P., samen met een aantal medegevangenen, een ontsnapping voorbereidt. De mannen zijn al in het bezit van nagemaakte sleutels.

Op 20 oktober 1995 wordt advocaat Hiddema verhoord door de parlementaire enquêtecommissie Van Traa. In het verhoor vertelt Hiddema dat Justitie Kalle P. heeft gehuurd als infiltrant. Hij moet agenten van Scotland Yard begeleiden, die opereren als pseudo-kopers. Hiddema is de advocaat van een verdachte die wordt aangeklaagd op basis van verklaringen van die pseudo-kopers. Hij komt er dan achter dat de naam van Kalle P. volledig buiten de stukken wordt gehouden. Via eigen onderzoek vindt Hiddema uit wat de rol van P. is geweest en hij roept hem op als getuige. In 1995 zou die zaak nog steeds lopen. P. zou kroongetuige zijn geweest tegen Robbie van L.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'