DOSSIER

Junior Kabunda

Twee jonge Afrikanen, de 22-jarige Laurent Oniemba Koniemba en de 16-jarige Junior Kabunda, vallen in de nacht van 28 op 29 augustus 2006 de woning van de wereldberoemde pianist Benjamin Rawitz binnen en slaan hem het hoofd in. Vervolgens wordt de hevig bloedende man over de trap naar de kelder gesleurd. Ze willen zijn auto stelen en slaan de man daarbij dood.

Junior verblijft in de gesloten jeugdinstelling van Kasteelbrakel wegens doodslag op de pianist. Hij mag in september 2009 de instelling het weekend tijdelijk verlaten. Hij bezoekt zijn 17-jarige vriendin, hun dochter van 1,5 jaar en haar 76-jarige overgrootmoeder in Sint-Lambrechts-Woluwe. Ze spreken met elkaar en Junior vermoedt tijdens dit gesprek dat zijn vriendin hem bedriegt. In drift vermoordt de dan 19 jarige Junior zijn anderhalf jaar oude dochtertje Anais en haar overgrootmoeder. Ook probeert hij zijn vriendin Céline, de moeder van Anaïs, te wurgen, maar dat mislukt. Zo'n drieduizend Belgen lopen mee in een stille tocht voor de slachtoffers.

Op 30 oktober 2009 verwijst de Brusselse jeugdrechtbank Junior Kabunda door naar de Assisenrechtbank. Hij zal daar dus voor drie moorden - die op zijn dochtertje, haar overgrootmoeder en pianist Benjamin Rawitz - verschijnen. Junior gaat hoogstwaarschijnlijk in beroep tegen het doorverwijzen. Volgens zijn advocaten zegt hij dat hij toch niets te verliezen heeft.

Op 16 december 2009 komt in de media het bericht dat Junior Kabunda niet één maar twee keer voor assisen moeten verschijnen. De roofmoord op de pianist dateert uit 2006 en die zal waarschijnlijk dan ook als eerste voor de rechtbank komen. Als dat proces er op zit, wacht Kabunda een tweede assisenproces voor de dubbelmoord op zijn 1,5 jaar oude dochter Anais en zijn grootmoeder. Voor deze dubbelmoord kan Kabunda levenslang krijgen.

Het Brusselse hof van assisen veroordeelt Junior Kabunda maandag 20 december 2010 tot een levenslange gevangenisstraf. Dat was ook de straf die het Openbaar Ministerie gevraagd had. Kabunda wordt ook voor tien jaar ontzet uit zijn burgerrechten. Kabuna werd donderdag al door de jury schuldig bevonden aan de moord op zijn dochtertje en aan doodslag op de grootmoeder van zijn ex-vriendin. Hij en zijn kompaan Oniemba zijn ook schuldig aan doodslag op de Poolse pianist Benjamin Rawitz. Oniemba wordt veroordeeld tot 25 jaar opsluiting. Er is rekening mee gehouden dat hij na de feiten in 2006 geen verdere misdrijven pleegde en z'n leven probeert te beteren.

In juni 2011 blijkt dat Junior Kabunda zijn levenslange straf aanvecht.

Laaste nieuws

MannenPraat
Mannenpraat: Humberto Tan heeft last van territoriumdrift
Humor
Mop van de dag: 19 augustus
Misdaad
Tienduizenden xtc-pillen aangetroffen in Limburgs huis
Formule 1
Terugblik: Gifbeker nog niet leeg voor Max, Bottas pakt overwinning
Blog - Sexy
Deze vrouwen zijn Nederlands grootste Instagrammers
Misdaad
Finland, een dag later: steekpartij is terreurdaad (VIDEO)
Humor
Deze coole kat heeft zijn eigen handshake (VIDEO)
Misdaad
Misdaadklassieker: geschaduwd, afgeluisterd, vervolgd, veroordeeld - Danny K. doorbreekt het zwijgen
Formule 1
Lowe: 'Onze eerste seizoenshelft was een teleurstelling'
Algemeen
Steven Kruijswijk gaat voor succes in Vuelta: ‘Wat Tom kan, kan ik ook’
MannenPraat
Mannenpraat: Tim Hofman is nóg irritanter dan Willibrord Frequin
Humor
Feitje van de dag: 18 augustus
Hebbes
WIN: Terminator 2: Judgment Day – 3D bioscoopkaarten